Home Szobanövény A szobai szanszeviéria – anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) gondozása, szaporítása, betegségei

sansevieria
Tetszett a cikk?

A köznyelvben anyósnyelvnek is nevezett szobai szanszeviéria a legtöbb otthonban megtalálható, kedvelt, gyakorlatilag igénytelen szobanövény. Jól mutat a földön, egy-egy sarokban, akár még a legsötétebben is.

sansevieria

Gondozása

Több fajtája ismeretes: vannak az egészen haragos zöld levelű példányok, és olyanok is, amelyek szélei sárgán csíkozottak. Rendkívül szívós növény, elviseli a szélsőségesen hűvös, és meleg levegőt is. Az optimális hőmérséklet számára a 18-27°C közötti hőmérséklet, de nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre vagy teraszra, csak attól óvjuk, hogy leveleit a déli órák tűző melege ne érje. Amikor a hőmérséklet már 10°C alá süllyed, akkor mindenképpen vigyük be a fűtött szobába, lakásba.

A fényviszonyok tekintetében sem igényes a növény: egészen jól bírja a sötét helyeket és a teljes napsütést is. Ha elég meleg számára a levegő és eléggé világos is van, akkor igen erős illatú, de jelentéktelen kinézetű virágokat is hoz. Erre inkább nyáron a teraszon, erkélyen van esély.

Az öntözésre sem igényes: elviseli a szinte teljes szárazságot, és egyébként is csak mérsékelt öntözést kíván. Télen még kevesebb vizet igényel, mint nyáron, épp csak annyit, hogy levelei megőrizzék simaságukat, ne ráncosodjanak. Párát sem igényel, így szükségtelen párásítani körülötte.

Átültetésére is ritkán kerüljön sor, általában akkor, amikor a cserepét kinőtte, 4-5 évente. Ilyenkor szaporíthatjuk tőosztással, több kisebb növényt létrehozva ezáltal. Lehetőség van még a levéldugvánnyal történő szaporítására is, ám tudnunk kell, hogy ebben az esetben a levelek csíkozatát nem tudjuk tovább örökíteni.

Betegségei, kártevői

A szanszeviériának betegsége vagy kártevői nagyon ritkán adódnak, talán csak a túlöntözéstől vagy a túl hidegtől szenvedhet, ezek szártő-rothadást idézhetnek elő, ami később a növény pusztulásához vezethet.

2 replies to this post
  1. Szép napot , érdeklődnék az anyósnyelv iránt.Mivel virággyűjtő vagyok , és imádok minden virágot.Az egyik fajta anyósnyelv fajta nagyon tettszik ,amit szeretnék beszerezni( persze egy nagyon kicsi sarjat , mert anyagilag nem sok tellik rá , sajna)A sansevieria triasciata fajta , amelyik sötétzöld és a szélén csikos , mert nemigen találok eladó (kicsi)példányt .Köszönettel Hajnal Ha tudna ebben segíteni hol kaphatnék , nagyon boldog lennék és örülnék

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...