sansevieria

A szobai szanszeviéria – anyósnyelv (Sansevieria trifasciata) gondozása, szaporítása, betegségei

A köznyelvben anyósnyelvnek is nevezett szobai szanszeviéria a legtöbb otthonban megtalálható, kedvelt, gyakorlatilag igénytelen szobanövény. Jól mutat a földön, egy-egy sarokban, akár még a legsötétebben is.

sansevieria

Gondozása

Több fajtája ismeretes: vannak az egészen haragos zöld levelű példányok, és olyanok is, amelyek szélei sárgán csíkozottak. Rendkívül szívós növény, elviseli a szélsőségesen hűvös, és meleg levegőt is. Az optimális hőmérséklet számára a 18-27°C közötti hőmérséklet, de nyáron kitehetjük a szabadba, erkélyre vagy teraszra, csak attól óvjuk, hogy leveleit a déli órák tűző melege ne érje. Amikor a hőmérséklet már 10°C alá süllyed, akkor mindenképpen vigyük be a fűtött szobába, lakásba.

A fényviszonyok tekintetében sem igényes a növény: egészen jól bírja a sötét helyeket és a teljes napsütést is. Ha elég meleg számára a levegő és eléggé világos is van, akkor igen erős illatú, de jelentéktelen kinézetű virágokat is hoz. Erre inkább nyáron a teraszon, erkélyen van esély.

Az öntözésre sem igényes: elviseli a szinte teljes szárazságot, és egyébként is csak mérsékelt öntözést kíván. Télen még kevesebb vizet igényel, mint nyáron, épp csak annyit, hogy levelei megőrizzék simaságukat, ne ráncosodjanak. Párát sem igényel, így szükségtelen párásítani körülötte.

Átültetésére is ritkán kerüljön sor, általában akkor, amikor a cserepét kinőtte, 4-5 évente. Ilyenkor szaporíthatjuk tőosztással, több kisebb növényt létrehozva ezáltal. Lehetőség van még a levéldugvánnyal történő szaporítására is, ám tudnunk kell, hogy ebben az esetben a levelek csíkozatát nem tudjuk tovább örökíteni.

Betegségei, kártevői

A szanszeviériának betegsége vagy kártevői nagyon ritkán adódnak, talán csak a túlöntözéstől vagy a túl hidegtől szenvedhet, ezek szártő-rothadást idézhetnek elő, ami később a növény pusztulásához vezethet.

Total
0
Shares
3 hozzászólás
  1. Szép napot , érdeklődnék az anyósnyelv iránt.Mivel virággyűjtő vagyok , és imádok minden virágot.Az egyik fajta anyósnyelv fajta nagyon tettszik ,amit szeretnék beszerezni( persze egy nagyon kicsi sarjat , mert anyagilag nem sok tellik rá , sajna)A sansevieria triasciata fajta , amelyik sötétzöld és a szélén csikos , mert nemigen találok eladó (kicsi)példányt .Köszönettel Hajnal Ha tudna ebben segíteni hol kaphatnék , nagyon boldog lennék és örülnék

  2. Üdvözlöm! Szeretném meg kérdezni, hogy mitől lehet az, hogy az anyósnyelv levelei össze sodródik. Nem szép lapos levelei vannak, hanem henger formát vesznek fel. Nem mindegyik, az alsó levelek szépek, de a legnagyobb, leg hoszabb levelek henger formát öltöttek. Mintha össze csukódnának.
    Köszönöm ha valaszol!
    Üdv:Zsuzsa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
clematis

Az erdei iszalag (Clematis) gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
bunkóliliom

A bunkóliliom (Cordyline terminalis „Atom”) gondozása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek