3d nyomtatott virág

Forradalom a virágkötészetben – 3D nyomtatóval készül a futurisztikus virágcsokor

A 21. század forradalmian új technológiái közé tartozik többek között a 3D nyomtatás is. Működése azon alapul, hogy egy előre modellezett háromdimenziós grafika alapján maga a nyomtató létrehozza a 3D alakzatokat egy speciális, additív gyártási eljárás során úgy, hogy vékony rétegeket „rak” egymásra, mely folyamat végére elkészül a megtervezett minta kézzel fogható, térbeli változata.

Napjainkban már egyre elérhetőbb a széles rétegeknek is ez a technológia, és ennek hatására egyre olcsóbbá válik – azonban ez nem volt mindig így. A 3D nyomtatás első ötletei és a velük való kísérletezések az 1980-as években bukkantak fel először, ám ekkor még a hatalmas gépek igen költségesen állították elő a nem éppen profi készterméket. Később azonban, a ’90-es évek derekán már a maihoz igen hasonló technikával igyekeztek térbeli modelleket kreálni: úgy alakítottak át egy hagyományos nyomtatót, hogy az ne tintát, hanem olvadt műanyagot fecskendezzen rétegről rétegre, s ebből létrejöjjön egy kézzel fogható háromdimenziós tárgy. Ez az áttörés jelentette a ma is ismert technológia alapját.

nyomtatott virágok

Napjainkban a 3D nyomtatás egyre nagyobb népszerűségre tesz szert, hiszen nem csak „szórakozásból” használják: törekvések vannak a különböző alkatrészek szakszerű legyártása mellett az emberi szervek merőben mesterséges pótlására, de még a növényeket is el tudjuk készíteni hamarosan ezekkel a technikákkal.

A legjobb példa erre a manapság egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Joshua Harker munkássága, akinek az oldalára az egyik nyomtatópartonokat forgalmazó magyar oldalon bukkantunk rá.. Harker egy olyan modern, újhullámos művész, aki teljesen elrugaszkodik a megszokott technikáktól, és 3D nyomtatóval hívja életre műveit. A művész egy teljesen új típusú nyomtatási módszerrel kísérletezik, ehhez pedig adományokat gyűjt az internet segítségével, hogy fedezni tudja az igen költséges munkafolyamatokat. Azoknak, akik támogatják Harker munkáját, a művész az új, még fejlesztés alatt lévő technikájával készült virágcsokrot küld köszönetképpen, így hálálva meg a segítséget. A lélegzetelállító virágcsokrok kísértetiesen hasonlítanak a jégvirágokra az ablakon – a különbség azonban szembetűnő, hiszen ezek térbeli, kézzelfogható virágok, és persze sosem olvadnak el.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
csarab

Kedvelt télálló növényeink: a csarab és az erika

Következő cikk
naspolya

Egyik legnagyobb C-vitamin tartalmú gyümölcs: a naspolya

Kapcsolódó cikkek