Home Szobanövény A cserepes kála jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

kála

A cserepes kála (Zantedeschia aethipica) egyike azoknak az alkalmi növényeknek, amelyek  kecses, sugárzó és   mutatós virágaival kápráztatja el a virágimádók és kertészek  szívét. Nem véletlenül vált a tavaszi virágos ünnepek egyik népszerű ajándékává.

kála

Nem csak mint ajándék, de egyik meghatározó virágává vált a menyasszonyi csokrok készítésénél is, de virágzás után is nagyszerű dísze lakásunknak. A kerti tó körüli díszítésre is kiválóan alkalmas növény.

A cserepes kála Európába a tizenkilencedik század elején került, őshonos hazája,  Afrika keleti része , a színes hibridek, az örökzöld fajok,  Afrika nyugati részéről származnak.

Napjainkban már több színben pompáznak, nyolc faját ismerjük, megtalálhatjuk a színek között a fehéren kívül a sárga, az orgona, a lila,a bordó, de találkozhatunk a pink színű virággal is.

A cserepes kála hátránya hogy otthoni körülmények között nehezen virágoztatható, de alapos és kitartó gondozással elérhetjük a virágok pompázását is.

A cserepes kála szaporítása

Gumóval történő szaporítás

A kálát gumóval is  tudjuk szaporítani, miután  kiteleltettük és szétszedtük a gumókat  jó mélyre ültessük el,  és legyen a talaj megfelelő vízáteresztő képességű. Mivel nagyon gyorsan növekszik, biztosítsunk számára elég helyet, akár cserépbe kerül a gumó, akár szabadföldbe. Földkeveréke savanyú, humuszban gazdag és laza legyen.

A kála magvetéssel való szaporítása

Még a korai fagyok előtt szeptember és október táján gyűjtsük be a maghüvelyeket, melyeket a kifejlett virágokban találunk. Amikor már világos zöld színűvé válnak , akkor szedjük le és hagyjuk megszáradni még a hüvelyben, de nem szükséges a napon történő szárítása. Száradást követően kiszedhetjük a hüvelyből a magokat és benedvesített papírtörlőn csíráztassuk ki. Csíráztatás után elültethetjük és várhatjuk a növekedést, mely egy-két hét után beindul.

Ha magról szaporítjuk a kálát, számolnunk kell azzal, hogy virágzásukra csak két-három év után számíthatunk.

A cserepes kála gondozása

kálaCserépbe ültetés után körülbelül nyolc héttel, ritkábban öntözzük, ugyanis a növény nyugalomba vonul és készül a virágzásra. Ha észleljük, hogy levelei száradnak  időnként permetezzük meg vízzel a leveleket. Virágzás után már ne öntözzük csak akkor, amikor vagy kiültetjük a szabadba, vagy átültetjük a cserépbe. Ekkor tápanyagban gazdag legyen a föld és öntözzük gyakrabban.

A jól gondozott, erős növények januártól egészen áprilisig hozzák sokszámú és sok színű virágaikat.

A cserepes kála minden része mérgező,  ezért vigyázzunk kisgyerekek és házi állatok közelébe ne tegyük.

 

A cserepes kála betegségei

Fény hiány esetén a kála levelei megnyúlhatnak, ebben az esetben tegyük világosabb helyre.

Ha a levelein sötét foltok jelennek meg, lehetséges, hogy túl sok tápoldatot használtunk, csökkenteni kell azok mennyiségét.

A levelek alsó részét megtámadhatja a takácsatka, mely miatt a növény teljesen kipusztulhat.

Szürke rothadás estében a bimbók kinyílása elmarad,  a levelek elszáradnak,  és a növény kipusztul. Főleg télen szokott előfordulni ez a növénybetegség.

7 replies to this post
 1. Kaptam színes kálát és nálam csak fehéret virágzott. és magas szárú lett. Mit rontottam el?

  • A színes kálát túlöntözéssel lehet tönkre tenni, illetve akkor is felnyúlhat, ha nem kap elég fényt.
   Üdvözlettel: Anna

 2. Fehér kálám van, ami szépen virágzik de a virág színe zöld marad. Ugyanez történt az 1 hónapja kapott cserepes kálámmal, az sárga lenne de csak zöld virágokat hoz. Mi a baj?

  • Kedves Barbara!
   Valószínűleg gyenge a virágszár. Javaslom, hogy támaszd meg őket egy karóval, és érdemes virágzáskor tápoldatozni, hogy erősebbek legyenek a szárak.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Több cserepes kálám van, s némelyiknek összekunkorodik a levele. Mi okozhatja, mit rontok el? Köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel Bátoriné Zsuzsi

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...