kála

A cserepes kála jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

A cserepes kála (Zantedeschia aethipica) egyike azoknak az alkalmi növényeknek, amelyek  kecses, sugárzó és   mutatós virágaival kápráztatja el a virágimádók és kertészek  szívét. Nem véletlenül vált a tavaszi virágos ünnepek egyik népszerű ajándékává.

kála

Nem csak mint ajándék, de egyik meghatározó virágává vált a menyasszonyi csokrok készítésénél is, de virágzás után is nagyszerű dísze lakásunknak. A kerti tó körüli díszítésre is kiválóan alkalmas növény.

A cserepes kála Európába a tizenkilencedik század elején került, őshonos hazája,  Afrika keleti része , a színes hibridek, az örökzöld fajok,  Afrika nyugati részéről származnak.

Napjainkban már több színben pompáznak, nyolc faját ismerjük, megtalálhatjuk a színek között a fehéren kívül a sárga, az orgona, a lila,a bordó, de találkozhatunk a pink színű virággal is.

A cserepes kála hátránya hogy otthoni körülmények között nehezen virágoztatható, de alapos és kitartó gondozással elérhetjük a virágok pompázását is.

A cserepes kála szaporítása

Gumóval történő szaporítás

A kálát gumóval is  tudjuk szaporítani, miután  kiteleltettük és szétszedtük a gumókat  jó mélyre ültessük el,  és legyen a talaj megfelelő vízáteresztő képességű. Mivel nagyon gyorsan növekszik, biztosítsunk számára elég helyet, akár cserépbe kerül a gumó, akár szabadföldbe. Földkeveréke savanyú, humuszban gazdag és laza legyen.

A kála magvetéssel való szaporítása

Még a korai fagyok előtt szeptember és október táján gyűjtsük be a maghüvelyeket, melyeket a kifejlett virágokban találunk. Amikor már világos zöld színűvé válnak , akkor szedjük le és hagyjuk megszáradni még a hüvelyben, de nem szükséges a napon történő szárítása. Száradást követően kiszedhetjük a hüvelyből a magokat és benedvesített papírtörlőn csíráztassuk ki. Csíráztatás után elültethetjük és várhatjuk a növekedést, mely egy-két hét után beindul.

Ha magról szaporítjuk a kálát, számolnunk kell azzal, hogy virágzásukra csak két-három év után számíthatunk.

A cserepes kála gondozása

kálaCserépbe ültetés után körülbelül nyolc héttel, ritkábban öntözzük, ugyanis a növény nyugalomba vonul és készül a virágzásra. Ha észleljük, hogy levelei száradnak  időnként permetezzük meg vízzel a leveleket. Virágzás után már ne öntözzük csak akkor, amikor vagy kiültetjük a szabadba, vagy átültetjük a cserépbe. Ekkor tápanyagban gazdag legyen a föld és öntözzük gyakrabban.

A jól gondozott, erős növények januártól egészen áprilisig hozzák sokszámú és sok színű virágaikat.

A cserepes kála minden része mérgező,  ezért vigyázzunk kisgyerekek és házi állatok közelébe ne tegyük.

 

A cserepes kála betegségei

Fény hiány esetén a kála levelei megnyúlhatnak, ebben az esetben tegyük világosabb helyre.

Ha a levelein sötét foltok jelennek meg, lehetséges, hogy túl sok tápoldatot használtunk, csökkenteni kell azok mennyiségét.

A levelek alsó részét megtámadhatja a takácsatka, mely miatt a növény teljesen kipusztulhat.

Szürke rothadás estében a bimbók kinyílása elmarad,  a levelek elszáradnak,  és a növény kipusztul. Főleg télen szokott előfordulni ez a növénybetegség.

Total
9
Shares
15 hozzászólás
 1. Kaptam színes kálát és nálam csak fehéret virágzott. és magas szárú lett. Mit rontottam el?

  1. A színes kálát túlöntözéssel lehet tönkre tenni, illetve akkor is felnyúlhat, ha nem kap elég fényt.
   Üdvözlettel: Anna

   1. Kedves Anna! Nekem 2 éve van kálám .Szinesek mert 2 db van Amit tavaly kaptam az szépen áttelelt.Ki is hajtott de nem hozott virágot.Az ideinek meg most az lett a baja,hogy pajzstetű lepte meg.Ilyet még itt az oldalakon nem olvastam. Teljesen levágtam a leveleket mivel már úgy is kezdtek elsorvadni.Azt szeretném kérdezni,hogy még mivel tudnék védekezni az érdekébe.Köszönettel Váriné Ibolya

 2. Fehér kálám van, ami szépen virágzik de a virág színe zöld marad. Ugyanez történt az 1 hónapja kapott cserepes kálámmal, az sárga lenne de csak zöld virágokat hoz. Mi a baj?

  1. Kedves Anna!
   Úgy egy hónapja kaptam egy cserép lila színű kálát, sok virággal. A piktogram szerint fényigényes, közepes vízigényű. Olyan helyen van, az ablak közelében, ahol a túzú nap nem éri, hetente öntöztem, a kaspóban nem állt alatta víz. Úgy ment törkre, hogy a virágszár is és a levél is mintha elrothadt volna.
   Két szár és nyílni készülő virág még megmaradt. Jelenleg teljesen száraz a földje.
   Mit tegyek, hogy ne pusztuljon ki teljesen?

   1. Nekem is mindha kirohadnának a levelek. Nagyon sajnálnám ha tönkre menne. Ajándékba kaptam.Most még aránylag szép. Mit tegyek ?

 3. Fehér cserepes kálám van kiteleltem de nem hoz virágot csak leveleket. Mit kellene tegyek?

 4. Sötétlila kálám van és elkezdtek meghajlani a a virágot tartó szárai. Mi történhet vele?

  1. Kedves Barbara!
   Valószínűleg gyenge a virágszár. Javaslom, hogy támaszd meg őket egy karóval, és érdemes virágzáskor tápoldatozni, hogy erősebbek legyenek a szárak.
   Üdvözlettel:
   Anna

 5. Több cserepes kálám van, s némelyiknek összekunkorodik a levele. Mi okozhatja, mit rontok el? Köszönöm a segítséget.
  Üdvözlettel Bátoriné Zsuzsi

  1. Sárga virágú kálát kaptam. Mivel nem tudtam,hogy nem szabad locsolni,én persze locsoltam,majd egy virágboltban kaptam a tanácsot,hogy vegyem ki a cserépből,és hagyjam kiszáradni. Megtettem,azóta ritkán locsolom,illetve spriccelem csak,most meg a virágai elkezdtek összepöndörödni,s barnul a szélük. Mi lehet a baj????? Köszönöm a választ előre is. üdvözlettel: Kékesi Raymundné

 6. Jó napot kívánok.. A napokban Sötétlila kálát vásároltam.. Szerelem első látásra.. A mai nap észre vettem a levelei végén egy pár eső cseppet.. Esetleg aggódjak érte? Köszönöm előre is a választ…

 7. Sárga színű kálát kaptam azzal a tanáccsal, hogy ne locsoljam. Így is tettem, de a szárak kifordulnak a földből és rothadsz szaguk van. A növény a negyedére csökkent. Mit tanácsol? Esetleg ültessem át? Milyen földbe? Most olyan rostos, barna földben van, amiben eredetileg ültették. Köszönöm

 8. A kálám levelein mintha lyukak lennének. Apró világos foltok nak látszanak. Ezt mi okozza, és mit tegyek ellene? A tanácsát előre is köszönöm.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
talicska

A tél kezdete a kertekben

Következő cikk

Így indíts kertészeti blogot!

Kapcsolódó cikkek