szobanövenyek atültetese ősszel

Szobanövények átültetése ősszel

Az ősz az egyik legideálisabb időszak abban az esetben, ha a szobanövények átültetéséről van szó, hiszen általában ilyenkor minden levirágzik, a felesleges hajtások elszáradnak, a növény tehát gondozásra alkalmas állapotban van, amihez a legtöbben így is kiviszik az erkélyre vagy a kertbe, egyszóval már csak egy lépés választ el minket attól, hogy – indokolt esetben – át is ültessük.

Sokan azonban azért nem mernek nekilátni ennek a folyamatnak, mert nem tudják, hogy miként lehet helyesen átültetni, kvázi áthelyezni egy növényt régi cserepéből új helyére.

Kell-e átültetni?

Az átültetendő növényünk kapcsán a legfontosabb feladat, hogy első ízben megállapítsuk, hogy valóban megérett-e már az átültetésre. Ha ugyanis csak azért akarjuk átültetni, mert vettünk egy szebb cserepet, akkor érdemes kétszer is megfontolni, hiszen vannak olyan növényfajták, amelyek nehezen viselik ezt a folyamatot, így kedvenc virágunk életébe is kerülhet a művelet.

Őszi virágzásút ne ültessünk át!

Ha viszont a növény már nem érzi jól magát a jelenlegi helyén, esetleg gyökerei már túl is nőttek a cserép alján, akkor nem szabad halogatni mindezt. Kiemelten fontos, hogy bármilyen növényről is van szó, mindig alaposan nézzünk utána annak, hogy az adott fajtát mikor szabad átültetni. Ha ugyanis növényünk tipikusan őszi virágzású, akkor azzal egy őszi átültetés nagy valószínűséggel nem tesz majd túl jót.

Van aki igényli az átültetést!

Amit azonban fontos figyelembe vennünk, hogy léteznek olyan fajok is – a legtöbb szobanövény ilyen –, ami élvezi, sőt igényli az átültetést, ezáltal ha nem is évente, kétévente egyszer érdemes új cserébe költöztetni annak érdekében, hogy jövőre sokkal szebb hajtásokat és virágokat hozzon majd.

Amennyiben elhatározásra jutottunk, nagyon fontos, hogy az átültetés előtt gondoskodjunk a megfelelő méretű, avagy az eredeti cseréphez mérten nagyobb edény beszerzésére, hiszen ezzel lehetőségünk lesz alkalmazni a földlabdás ültetési módszert, ami a legszerencsésebb még a legérzékenyebb szobanövények esetében is. Ilyen esetben konkrétan az eredeti cserépből egyben, gyökerekkel, földdel együtt vesszük ki a virágot, és azt egy az egyben helyezzük át új helyére, ahol a fennmaradó helyet friss virágfölddel egészítjük ki.

Az átültetés menete

Legyen kéznél minden

Az átültetéshez készítsünk elő mindent, amire szükségünk lehet, így legyen kéznél víz, minden cserép, ültető kanál és más egyéb szerszám. A folyamat megkezdése előtt mintegy jó órával nagyon fontos, hogy a növény földjét alaposan beöntözzük, így ugyanis sokkal könnyebben ki tudjuk majd ütni a cserépből egyben.

Teljes földlabdával

Természetesen eláztatni nem szabad, mert akkor ellenkező hatást érünk el. A növényt úgy tudjuk kiszedni a cserépből, hogy egy kicsit földhöz csapkodjuk a cserepet, majd fejtetőre állítva megütögetjük az alját, és ha a cserép szélét óvatosan ütögetni kezdjük, akkor a növény gyökerei lassan elengedik a cserepet, és máris a kezünkben lesz a teljes földlabda. Ha műanyag cserép volt, esetleg átmeneti ültető kaspó, akkor természetesen szét is vághatjuk azt a könnyedség érdekében.

Ne adjunk tápot!

Ha megvan a növény, a másik cserép aljába tegyünk egy kevés friss földet, majd helyezzük erre a régi virágot. Ezt követően töltsük fel szintén friss földdel a földlabda körüli szabad helyet, majd öntözzük be alaposan az egészet. A beöntözés után elképzelhető, hogy a föld leülepszik majd, ekkor érdemes még egyszer rátölteni egy kis földet, hogy az szép és egyenletes legyen. A növény ezt követően vegetálásba kezd – ne is adjunk neki tápot –, és tavaszig nem is kell bántani, addig pihenni fog, hogy majd a jó idővel ismét növekedésnek és virágzásnak induljon.

Videó az átültetésről

Aki vizuális típus annak az alábbi videó segíthet az átültetésben

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Ősszel érő gyümölcsök

Ősszel érő gyümölcsök és zöldségek

Következő cikk
Krizantém teleltetése

A krizantém teleltetése

Kapcsolódó cikkek