Krizantém teleltetése

A krizantém teleltetése

A krizantém teleltetése korántsem olyan nehéz feladat, mint amilyennek olyan sokan gondolják!

A rendkívül szép és egyben mutatós növény ugyanis meglepően jól bírja a hidegebb időszakokat, és bár a fagyokat természetesen nem kedveli, ha viszont megfelelően odafigyelünk rá, és biztosítjuk számára az ideális körülményeket, a virágot rendkívül könnyedén és hatásosan átteleltethetjük.

Nem egynyári növény

Mivel a krizantém rendkívül kényes és elég speciális gondozást igényel, ezért nagyon sok kertész úgy gondolja, hogy teleltetése lehetetlen feladat, és egynyári növényként kezelve az első fagyok alkalmával ki is dobják őket a cserépből. Ezt azonban nem szabadna általános gyakorlatként kezelni, egy nagyon minimális téli gondozással ugyanis ez a rendkívül kedvelt őszi szépség évről-évre képes a megújulásra.

Ehhez azonban fontos már úgy ültetni a krizantémot, hogy azzal tudatosan felkészülünk a későbbi teleltetésre. Ehhez elengedhetetlen, hogy megfelelően vízáteresztő talajba ültessük el. Ez azért fontos, mert bizonyos esetekben a krizantém azért szárad el, mert a gyökerei körül összegyűlik a víz, és a fagypont körüli hőmérsékleteken az ott megfagy, és konkrétan megfojtja a virágot.

A krizantémot – ha nem cserépbe ültetjük – érdemes olyan helyre telepíteni, ami fekvését tekintve védett, ezáltal télen is sokat éri a nap, nincs kitéve közvetlenül a nagy hidegnek és a legnagyobb szeleknek. Hogy a krizantém átteleljen, ahhoz a legfontosabb, hogy ősszel szigeteljük a növényt. Nyilván maga a szár és a levelek az első fagyokat követően bebarnulnak és elszáradnak, ez azonban nem jelenti a növény halálát. Ilyenkor a talaj felett 5-10 centivel levágjuk az elszáradt részeket, majd azt beburkoljuk földdel, fóliával és/vagy valamilyen ruhával, esetleg a mulcs, vagyis a hántolt kéreg is megfelelő választás lehet erre a célra, akárcsak például a szalma, illetve a száraz levél.

Ez a vékonyka védőréteg már éppen elegendő a krizantém számára ahhoz, hogy enyhébb teleken átélje a nagyobb fagyokat is, ezáltal amennyiben nincs hetekig -20 Celsius fok – ez a Kárpát-medencében amúgy is elég valószínűtlen –, abban az esetben a virág biztosan túléli a telet, és tavasszal a levágott szárak mellől újra kihajt. Ne aggódjunk akkor, ha a növényt védő talaj megfagyott, ez ugyanis ebben a formában a legjobb szigetelő, amit csak el tudunk képzelni a nagy hideg ellen. (Ha szeretnél többet tudni a krizantém gondozásáról, olvas el ezt a cikket!)

Egy hasznos alternatíva

Természetesen a fentiek csak abban az esetben érvényesek, ha a krizantémot a szabadban ültettük el. Amennyiben cserépben tároljuk, értelemszerűen csak vigyük le a pincébe, vagy húzzuk fagyvédett helyre, és a teleltetés máris megoldódott. Van azonban a szabadba ültetett krizantém teleltetésének is egy másik módja! Ez nem más, minthogy a tél beálltával nagyobbacska földlabdával együtt kiássuk, és egy nagyobb kaspóba téve levisszük a pincébe, vagy valamilyen más fagyvédett helyre. Ez alighanem a legbiztosabb módszere annak, hogy a krizantém átteleljen!

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szobanövenyek atültetese ősszel

Szobanövények átültetése ősszel

Következő cikk
kerti tó téliesítése

A kerti tó téliesítése

Kapcsolódó cikkek