sudárzsálya

A sudárzsálya jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Egy-egy ilyen aszályos nyár után, mint az idei, fokozottabban fordulnak a kertbarátok az olyan növények irányába, amelyek jól tűrik a szárazságot. Az irány jó, hiszen, ha igaz az, hogy egyre szárazabb és melegebb nyarakra kell számítanunk a Kárpát-medencében, akkor a legjobban akkor járunk, ha egyre több szárazságtűrő, melegkedvelő évelő dísznövényt telepítünk a kertünkbe. Ilyen szempontból (is) kitűnő választás lehet a sudárzsálya.

A sudárzsálya jellemzői

A sudárzsálya (Perovskia atriplicifolia) egy nagytermetűre növő, felálló hajtásrendszerrel rendelkező évelő dísznövény, félcserje, lombhullató. Szellős, laza ágrendszerű növény. Hajtásai az elfásodott tőszárakról hajtanak, melyek akár az 1 méteres magasságot is elérhetik, bár ma már léteznek törpe változatai is. Szárazságtűrő, jól társítható más évelő dísznövényekkel. Az ajakosvirágúak rendjébe és az ajakosak családjába tartozik.

Levelei szürkészöld árnyalatúak, levelei szeldeltek, molyhosak. Virágai levendulakékek, aprók, kellemes illattal rendelkeznek, melyeket nyáron (júliustól) és ősszel hoz, és vonzza a beporzó rovarokat, ezért a rovarbarát kertekbe mindenképpen keressünk számára helyet. Leveleinek illata a zsályáéhoz hasonló.

A sudárzsálya igényei és gondozása

A sudárzsályát olyan helyre telepítsük, ahol kifejlett állapotában is elegendő helye lesz, vegyük figyelembe, hogy terebélyes növény. Jellemzője, hogy hajlamos a terülésre, emiatt a környezetében lévő növényeket elnyomhatja, rájuk hajolhat, ezért is biztosítsunk számára elegendő teret.

Nagyon igénytelen, könnyen nevelhető növény, a városi környezethez is kitűnően alkalmazkodik, elviseli a rosszabb minőségű talajokat és a szárazságot is. Tartósan száraz időszakokban persze nem árt megöntözni, de rövidebb száraz periódusokat könnyedén átvészel.

Ültessük napos, világos helyre, laza szerkezetű, jó vízáteresztő képességű talajba. Visszavágása kora tavasszal esedékes, ilyenkor érdemes drasztikusan visszametszeni (a talaj fölött 10-15 cm-rel), így bokrosabb formát hoz majd, és jó, ha tudjuk, hogy virágai az azévi hajtásokon fejlődnek majd.

Télen nem árt a tövére lomb- vagy szalmatakarást tenni.

Ültessük az ágyások hátsóbb részeibe, tekintettel a magasságára vagy utak mellé szegélyként. Jó párosítás rózsákkal, levendulákkal, kasvirággal.

A sudárzsálya szaporítása

A sudárzsálya szaporítása történhet dugványozással vagy tőosztással. Dugványozás esetén vágjunk le egy 15-20 cm-es hajtásvéget, majd dugjuk őket homokkal töltött cserepekbe. Tartsuk folyamatosan nedvesen a közeget, és helyezzük egy félárnyékos helyre. A gyökerek néhány héten belül megjelennek.

A sudárzsálya kártevői és betegségei

A sudárzsálya kártevőkkel szemben ellenálló, és betegségekkel szemben sem érzékeny, bár kötöttebb talajokon előfordulhatnak betegségei.

Total
8
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tűztövis

A tűztövis jellemzői, gondozása, szaporítása, metszése, kártevői és betegségei

Következő cikk
kerti tó

8 kedvelt vízinövény a kerti tóba

Kapcsolódó cikkek