kerti tó

8 kedvelt vízinövény a kerti tóba

Ha kerti tó és növénytelepítés, akkor minden bizonnyal elsőként a gyönyörű virágaival díszítő tavirózsák jutnak az eszünkbe, nem véletlenül. Kecsességük, szemet gyönyörködtető színeik, fenségességük okán méltán népszerűek. A tavirózsa mellett azonban számos más kedvelt vízinövényből is válogathatunk, amelyek egyedivé és vonzóvá teszi tavunkat, amelynek mindenki a csodájára jár majd. Mai cikkünkben ezek közül mutatunk be 8-at.

Békaboglárka

békaboglárka

A békaboglárka (Ranunculus flammula) a boglárkafélék családjába tartozó növény, gyakori Közép-Európában, patakok, tavak, nedves élőhelyek kedves növénye ez. Levelei hosszúkásak, lándzsára emlékeztetőek, virágai élénksárgák, amelyek egész nyáron nyílnak. A békaboglárka könnyen áttelel hazánk éghajlatán, nem problémás növény, ezért bátran ajánljuk bármely kerti tóba. Elsősorban olyan helyet válasszunk számára, ahol elegendő fény éri, tehetjük akár tűző napra is, mert legjobban a fényes, világos helyeket kedveli.

Telepítési helyéül válasszuk a mindig nedves tópartot, ide szabadföldbe telepíthetjük, vagy ültethetjük ültetőkosárba, amit elhelyezhetünk a mocsárzónában, de ott maximum 10 cm mélységbe ültessük csak.

Kaliforniai vízipipacs

vízipipacs

A kaliforniai vízipipacs (Anemopsis Californicum) Észak-Amerikában őshonos vízinövény, évelő, Magyarországon is könnyedén áttelel. Tavasz végétől nyár közepéig hozza fehér színű, nagyméretű, feltűnő virágait, melyek erősen mézes illatot árasztanak. Rizómával rendelkező növény, rizómái is nagyon illatosak. Zöld levelei ősszel vörösesre színeződnek, így ősszel leveleivel is díszít. Ismeretes gyógynövényként való alkalmazása is: antibakteriális hatású, csökkenti a sérülés okozta duzzanatokat. Magassága 60-100 cm, ültessük 10-20 cm vízmélységbe a mocsárzónába vagy a kerti tó partjára mindig nedves környezetbe. A napos vagy félárnyékos helyeket kedveli. Jó tudni, hogy a számára kedvező körülmények között igen gyorsan terjed, így ha nem szeretnénk, hogy átvegye az uralmat a tóban, akkor jobb, ha konténerben telepítjük a tó vizébe.

Kaméleonlevél

kaméleonlevél

A kaméleonlevél (Houttuynia cordata ’Chameleon’) Délkelet-Ázsiából származik, töve gyorsan terjed, évelő növény. Kerti tavak partjának ideális talajtakaró növénye, levelei szív alakúak, fehér, sárga és rózsaszín színekkel tarkítottak, igazán impozáns látványt nyújtó évelő. Eredeti hazájában zöldségként és fűszernövényként is alkalmazzák, nálunk inkább csak dísznövényként telepítik. Levelei antibakteriális hatásúak. Virágait kora nyáron hozza, virágai zöldes-sárgák, rövid füzérekbe csoportosulnak. 30 cm-nél nem nő magasabbra. Teljesen télálló növény, napos helyre vagy félárnyékba ültessük. Minél naposabb helyen van, levelei annál színesebbekké válnak. Tarackoló gyökereivel gyorsan terjed, ezért a kaméleonlevelet is érdemes konténerrel együtt a földbe süllyeszteni, ha nem szeretnénk, hogy nagyon elszaporodjon.

Foltos nőszirom

foltos nőszirom

A foltos nőszirom (Iris versicolor) közepesre, max. 80 cm-re növő gyöktörzses évelő növény. Észak-Amerikában őshonos. Vízparti társulásokba ültethető, felálló élénkzöld leveleivel egész évben díszít. Kerti tó partjára vagy a mocsárzónába, max. 10 cm-es vízborításig ültessük, napos vagy félárnyékos fekvésbe. Virágai lilák, nagyméretűek, szirmain jellegzetes fehéres-lilás folt található. Egy virágszáron akár több virágot is hozhat.

Mocsári nefelejcs

mocsári nefelejcs

A mocsári nefelejcs (Myosotis palustris) szintén évelő növény, maximális magassága 30 cm, kerti tavak partjára, vagy sekélyen vízzel borított területekre telepíthető. Vadon növő példányaival is gyakran találkozhatunk a természetben. Bokros növekedésű, dús levélzettel rendelkező növény, apró kék virágaival igazán üdítő látványt nyújt. Léteznek fehér virágú változatai is. Virágait tavasz végétől ősz elejéig hozza. Világos, félárnyékos helyre ültessük. Rizómáival lassan szaporodik, de magjait is elszórja.

Mocsári gólyahír

mocsári gólyahír

A mocsári gólyahír (Caltha palustris) Hazánkban is őshonos, a boglárkafélék családjába tartozó évelő növény. Sekély vízben vagy vízpartokon érzi magát a legjobban, rizómás növény. Levelei sötétzöldek, kerekek, csipkézettek, tavasszal (április-májusban) hozza napsárga virágait. Nyárra visszahúzódik a nagy meleg elől, de tavasszal újra virít aranysárga virágaival. Fák árnyékába is ültethető, de legjobban tavak partján, nedves környezetben érzi jól magát.

Réti füzény

réti füzény

A réti füzény (Lythrum salicaria) a nedves rétek, lápos területek növénye, ezért bátran telepíthetjük a kerti tavunk partjára is. Magasra, akár 1 m-esre is megnőhet, felálló habitusú évelő növény. Hosszú, füzéres virágait július-augusztusban hozza, melyek rózsaszínűek, illatosak. Igazi rovarcsalogatóak nektárban gazdag virágai. Ültessük napos, világos helyre, állandóan nedves környezetbe. Ha ideálisak számára a körülmények, akkor gyorsan terjed. Keskeny és magas növény, ám oldalirányban nem terjed, ezért növénytársítások ideális növénye. Számos gyógyhatása ismeretes: teáját használják hasmenés ellen, külsőleg sebek, sérülések kezelésére. Összehúzó, fertőtlenítő, antibakteriális hatású.

Vízi kontyvirág

vízi kontyvirág

A vízi kontyvirág (Orontium aquaticum) egy vízi évelő növény, csak vízzel borított területeken él meg, maximum 20 cm-es vízborítással. A vízen sűrű csoportokat alkot. Nagy lombozattal, széles levelekkel rendelkezik, maximum 30 cm magasra nő. Torzsavirágzatát a nyár első felében hozza, sűrűn törnek elő a levéltömegből, emiatt rendkívül látványosak. Napos, félárnyékos helyeken fejlődik a legszebben. Tápanyagigénye nagy, ezért mindig gondoskodjunk számára tápanyag-utánpótlásról. Kissé fagyérzékeny, emiatt télen takarjuk a tövét, így átvészeli a telet és nem éri fagykár.

(Képek forrása: pinterest.com; pixabay.com)

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sudárzsálya

A sudárzsálya jellemzői, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk
pitypang

Hogyan szabaduljunk meg a pitypangtól?

Kapcsolódó cikkek