A kokárdavirág jellemzői, gondozása, szaporítása és kártevői

A kertjeinkben található harsány színű évelők többségének eredeti élőhelye Észak-Amerika volt, így van ez a ma nagyon népszerű évelővel, a kokárdavirággal is. Igénytelenség és természetes szépség, mindez hosszan tartó virágzással párosulva – kell ennél több?

A kokárdavirág jellemzése és gondozása

A kokárdavirág (Gaillardia aristata) egy észak-amerikai évelő növény, a nemzetségnek mintegy húsz fajtája ismert, az őszirózsafélék családjába tartozik. Bokros növekedésű növény, felálló szárakkal, leveleit, szárait apró szőrök borítják. Magassága 40-60 cm. Fészekvirágzata két színnel bír: belső része sötétebb vörös, külső részük pedig sárga és gyűrűt formáz. Magyar nevét éppen virágának, kokárdára emlékeztető kinézetének köszönheti. Létezik egynyári változata is (Gaillardia pulchella).

Szárai végén hozza fészkes virágzatait, melyek 7-8 cm átmérőjűek. Hosszan, egész nyáron át virágzik, fővirágzása június elejére esik, utána virágai szerényebbek. Sok fajtája van, ezek magasságukban és a virágok színeiben térnek el egymástól.

Ültessük a növényt jó vízáteresztő képességű, laza, termékeny talajba, meleg, napos fekvésű virágágyásokba. Kifejezetten nem kedveli a kötött, agyagos talajokat, ezeken akár ki is pusztulhat. Elvirágzás után a bokor közepe megritkulhat, miközben oldalsó hajtásokat fejleszt, és azokon hozza újabb virágait. Nem hosszú életű növény, ám magjait elszórva folyamatosan megújul. Akár cserépbe is ültethetjük az alacsonyabb változatokat, ám ebben az esetben folyamatosan gondoskodjunk tápanyag-ellátásáról.

A kokárdavirág szaporítása

Szaporítása kétféle módon lehetséges: tőosztással vagy magvetéssel. Ha ez utóbbit választjuk, akkor ügyeljünk rá, hogy a magokat ne takarjuk be teljesen földdel, mert magjai fényen csíráznak. Jellemzően kora tavasszal (március-április) vessük el a magjait, de jó eséllyel vethetők a magszedés után (augusztus-szeptember) is, ilyenkor a kikelő kis palánták szépen áttelelnek. A magok mintegy 2-3 hét alatt erednek meg, ez idő alatt tartsuk folyamatosan nedvesen a földjét.

A tőosztás az elvirágzás után, szeptember végén, októberben végezzük.

A kokárdavirág kártevői és betegségei

Ismert kártevői és betegségei nem ismertek, illetve azokkal szemben ellenálló.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A mentafélék jellemzése és gondozása

Következő cikk

A leggyakoribb gyomok a kertben - egy kis gyomismeret

Kapcsolódó cikkek