fakivágás jogi kérdése

Fakivágás magánterületen és közterületen. Mit kell tudni?

A fák egy ingatlan ékességei, de néha mégis ki kell őket vágni. Hogyan tehetjük ezt meg és mik a jogszabályi előírások? Vigyázat sok jogszabály következik!

Először is a témát két részre kell bontani. Nem mindegy ugyanis, hogy a fa saját ingatlanunkon áll, vagy mondjuk ingatlanunk előtt, mivel az már közterületnek minősül. Kezdjük először ez utóbbi esettel!

Fakivágás közterületen, ingatlan előtt

Ha a kivágni szándékozott fa már közterületen áll (például az ingatlan előtt) akkor azt természetesen nem vághatjuk ki, még akkor sem, ha mi magunk ültettük és gondoztuk. Ilyen esetben a helyi település jegyzőjéhez kell fordulni, és egy formanyomtatványon (vagy azzal tartalmilag egyező beadványon) kérni kell a fa kivágásának engedélyezését.

Nagyon fontos, hogy kérésünket alaposan meg kell indokolni, és az, hogy a fa beárnyékolja ingatlanunkat és ezért sötét van benn, nem elégséges indok. Ahogy az sem, hogy nem tudunk a ház előtt parkolni, vagy hogy takarja a kilátást. Az indoklás általában akkor áll meg, ha azt vagyonvédelmi, életvédelmi, vagy egészségvédelmi indokok támasztják alá. Például a fa a viharban erősen megdőlt és félő, hogy a házra dől, vagy ha a házban lakó gyermeknek súlyos allergiája van, vagy más hasonló indok állhat meg a jegyző előtt. Azt még nem említettük, de ez az engedélykérelem 3000 Ft-os illetékbélyeget kíván.

Fontos tudni, hogy ez a szigor nem csak a magánszemélyekre, hanem cégekre és közműszolgáltatókra is igaz, tehát ők sem vághatják ki kedvükre a telkünk előtt lévő fákat, hanem csak jegyzői engedéllyel ( az más kérdés, hogy ilyen esetekben a jegyző engedékeny szokott lenni, kivéve, ha van lakossági ellenállás.)

Fakivágás magánterületen

A másik kérdéskör a magántulajdon, tehát a telkünkön lévő fák kivágása.

Itt alapesetben szabadon rendelkezhetünk a fák kivágásáról, tehát mi dönthetjük el, hogy mit hagyunk meg, és mit vágunk ki. De van egy fontos kivétel, ez pedig a helyi rendeletalkotás- figyelmeztet Janklovics Ádám, ügyvéd.

A helyi önkormányzat ugyanis megalkothat egy olyan helyi rendeletet, amelyben a magánterületen lévő fák kivágását hatósági engedélyhez köti. Ezért mielőtt nekiállnánk kivágni a fát, tájékozódjunk, hogy vajon településünkön van e speciális rendelet.

Ha van, akkor engedélyezni kell a fa kivágását, és ezt az engedélykérelmet akár egy helyszíni vizsgálat is követheti. Több budapesti kerületben például az önkormányzat már alkotott ilyen rendeletet érdemes tehát előzetesen érdeklődni, nehogy büntetés legyen a vége a fakivágási akcióinknak. Bizonyos esetekben a fa pótlásáról is rendelkezhet az önkormányzat, vagy az pénzben is kiváltható, de ez akár a százezres összeget is meghaladhatja.

Különleges esetek

Speciális eset, ha az ingatlan nem belterületen, hanem külterületen van. Ilyenkor a legtöbb esetben ismét engedélykötelessé válik a fakivágás, de ezt is helyi jogszabályok szabályozzák, tehát ezt is az önkormányzattól kell előzetesen megkérdezni.

Végül van egy különleges eset, amikor a magánterületen álló fa valamilyen védettséget élvez. Ez igen ritka, de azért előfordulhat. Az ilyen fákat különleges védelem illeti meg, ami felülírhatja az ingatlantulajdonos érdekeit.

Röviden ennyit érdemes tudni a fakivágás jogi rejtelmeiről. Ökölszabály, hogy mielőtt vágni kezdünk, tájékozódjunk a helyi önkormányzatnál. Normális esetben egyébként a fák magánterületen történő kivágása nem szokott probléma lenni ( ez alól a Főváros jelenthet kivételt, és néhány városközponti, turisztikailag kiemelt vidéki városrész).

És hogy a bajt megelőzzük, érdemes már ültetés előtt átgondolni, hogy az ültetni szándékozott fa vajon mekkorára is fog nőni, mekkora lesz a lombmérete és magassága és tartsuk be a megfelelő ültetési távolságokat.

Total
16
Shares
2 hozzászólás
  1. Nagykőrösön egy álomszép hatalmas élő fűzfát vágtak ki,állítólag a járda szélesítése miatt. de a többi fát,ami rondábbak voltak és kiszáradtak,nem.valószínű egy lakó kérésére,akit zavart a kilátásban. egyébként száz madár,többféle védett is volt a fán. csodálatos madarak ,akik elvesztették otthonukat egy olyan ember miatt,aki állítólag folyton takarít emiatt az erkélyen. SZERINTEM EZ BÜNTETENDŐ CSELEKMÉNY. EGYÁLTALÁN,HALÁLOS BŰN!!!! remélem nagyon megbűntetik,jó sok pénzösszegre az ilyen embert és a polgármestert is.állítóla Nagykőrös a növények ,fák városa. EZEK UTÁN NEM HISZEM. BÜNTETÉS-BÜNTETÉS!!!! én ezt nem mondtam még,mer most történt!!!

  2. Kedves Béla, nálunk Dunaújvárosban ugyanez folyik. Se jegyzői engedély,se semmi. Csak úgy jönnek,rámutatnak egy fára, “akkor ez menjen” és már vágják is. A következő esetben rendőrt kell hívni, mert ő a hatóság. Ő tud intézkedni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szelídgesztenye

A szelídgesztenye (Castanea sativa) elterjedése, ültetése, gondozása és betakarítása

Következő cikk
krumpli ültetvény

Magokból, termésekből ötletek gyerekeknek

Kapcsolódó cikkek