krumpli ültetvény

Magokból, termésekből ötletek gyerekeknek

Ősszel, amikor lehullanak a fákról a levelek, a gyerekeknek nagy örömet okoz a lehullott színes falevelek gyűjtése. Én is az unokáimmal szívesen részt veszek a levélgyűjtési „akcióban”, és együtt gyönyörködünk, sőt le is préseljük, hogy megmaradjanak. Versenyzünk, hogy kié színesebb, kié nagyobb és kié a legkülönösebb.

A gyerekeknek minden tevékenység örömet szerez, amiben ők is részt vehetnek, így nem csak a színes levelek gyűjtése és préselése, de a magokkal és termésekkel készíthető ötletek végzése is.

Mit játszanak a gyerekek rossz időben ?

Ha esik az eső vagy hidegre fordul az idő a gyerekek beszorulnak a lakásba és elfoglaltság híján és legrosszabb esetben a tévé előtt töltik idejüket. Ezt el tudjuk kerülni, ha ötleteket adunk ahhoz, hogy hasznos dolgot végezzenek és egyben játszva tanuljanak.

Játszhatnak például burgonyajátékot, melyhez nyers burgonyára, sárgarépára és zsázsamagra van szükség.

krumpli2

Először vájjuk ki a nyers burgonya tetejét, majd tömjünk bele előzetesen megnedvesített vattát. Ezután vágjuk le a burgonya alját egyenesre, és állítsuk egy kisebb, vízzel töltött tányérkába. Ebben az alátétben mindig legyen víz. A krumplifej különösen jól mutat majd, ha piros vagy fekete fejű gombostűből szempárt, a sárgarépából pedig orrot készítünk. A vizes vattára szórjunk fűmagot, madáreledelt vagy zsázsát. A legjobb a zsázsa mert nagyon jó ízű. Ehető krumplihaj, ami ráadásul zöld. Ügyeljünk arra, hogy a vatta mindig nyirkos legyen, hogy a zöld fejdísz ne száradjon meg.

Készíthetnek a gyerekek földimogyoró ültetvényt a lakásban. A földimogyorót mindenki szereti és valóban nagyon nagyon ízletes is. Kevesen tudják, hogy a földimogyoró egy nagyon szép növény termése, ami a földben terem.
Töltsünk meg egy kisebb cserepet virágfölddel, majd nyomjuk le a csupasz mogyorót két-három centire a földbe. Az ültetéshez ép hüvelyű mogyorót válasszunk, amit beszerezhetünk kisállat kereskedésben vagy zöldségesnél is.
A cserepet tegyük szoba ablakba vagy erkélyre, ügyelve arra, hogy a föld mindig nyirkos legyen, de ne nedves.
Először megjelennek a szép zöld levelek, majd a sárga virágok. Ezekből fejlődnek ki később a világosbarna hüvelyek. Ezek után már csak várni kell a csodára…

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
fakivágás jogi kérdése

Fakivágás magánterületen és közterületen. Mit kell tudni?

Következő cikk
mikulásvirág

Virágpompa télen, avagy hogyan virágoztassuk növényeinket a hideg évszakban?

Kapcsolódó cikkek