mikulásvirág

Virágpompa télen, avagy hogyan virágoztassuk növényeinket a hideg évszakban?

Lassan beköszönt a téli időszak, virágainkat biztonságba helyeztük, és próbáljuk megóvni őket a következő évre, várva a tavasz nyitását.
A jó kertész és virágot szerető ember azonban törekszik arra, hogy minden évszakban legyen olyan dísznövény a lakásban, amely szívet-lelket gyönyörködtet, és ilyenkor ősz végén átsegít bennünket a depressziós időszakon.

Sokszor sétálunk el irigykedve és csodálkozva egy-egy virágüzlet kirakata előtt november és február között, látva a meglepően szép és színes virágpompát.
Igazi karácsonyi növény például a mikulásvirág, a ciklámen, a fokföldi ibolya, a téli begónia és az azálea számos fajtája.

klíviaEgész sor olyan szobanövényt ismerünk, amelyek akkor kelnek életre, amikor a többi növény téli, nyugalmi időszakát éli. A növények is hasonlóan az emberekhez, makacsul ragaszkodnak a megszokott körülményekhez és különösen érzékenyen érinti őket akár a fényviszonyok megváltozása, akár a hőmérséklet változása.
Ilyen növény a kimondottan fényérzékeny, télen virágzó karácsonyi kaktusz, a klívia vagy a kamélia is. Ha a fény esésszöge megváltozik, bimbózáskor ezek a növények rosszul viselik és legrosszabb esetben bimbóikat is elveszíthetik.
Ezeknél a növényeknél segítséget jelenthet, ha úgynevezett fényjelölést teszünk a cserépre. Ilyen jelölés lehet egy odafestett jel vagy matrica, amely segít abban, hogy elmozdítás esetén ugyan arra a helyre kerüljön a cserép vissza ahonnan el kellett mozdítanunk (például: ablaktisztítás). Legjobb azonban, ha a cserepet egyáltalán nem mozgatjuk.

Azok a növények, amelyek a téli hónapokban növekednek és virágoznak, kicsit magasabb a tápanyagigénye, mint azoké, amelyek téli, nyugalmi időszakukat élik. Öntözéssel azonban legyünk óvatosak, semmiképpen ne használjunk jéghideg vizet, mert az a növény pusztulásához vezet. Célszerű este megtölteni a locsolókannát, ezzel segítve azt is, hogy a klór leszáll a kanna aljára és a mész is leülepszik. Nagyon fontos, hogy az alátétből eltávolítsuk a lappangó vizet, mert az különösen árt a növénynek.

Figyeljünk a hideg ablaküvegre!

Még jól fűtött lakás ablakában is megfagyhatnak növényeink, ha reggelenként nagyon hideg van odakint. Ha a növényeinket túl közel rakjuk az ablaküveghez és hajtásai elérik a hideg üvegtáblát, hideg sokkot kaphatnak, amelyekből már nem tudnak felépülni.
Úgy helyezzük el az ablakban őket, hogy minél kisebb legyen a hőmérséklet különbség a nappali meleg és az éjszakai hideg között.
A sötét évszakban, az ősz beálltával jóval kevesebb fény jut a szobába, így nem jó megoldás számukra, ha télen az asztal közepére helyezzük őket. Hiába szeretnénk gyönyörködni virágaikban, télen legjobb helyük az ablakban van, még így is sokszor speciális növénylámpákkal kell segíteni és pótolni a hiányzó fény számukra.

Néhány jó tanács

karácsonyi kaktuszA mikulásvirág még a lakások száraz, fűtött levegőjét is jól tűri és elviseli. A karácsonyi kaktuszt lehetőség szerint kíméljük meg a mozgatástól. A cikláment tartsuk viszonylag alacsony hőmérsékleten és az t csak mésztelenített vízzel öntözzük.
Nem könnyű télen szépen virágzó növényeket varázsolni lakásunkba, de odaadással, szeretettel és nagy-nagy kitartással, bármelyik virágkedvelő ember számára elérhetővé válik a család minden tagjának gyönyörűségére.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
krumpli ültetvény

Magokból, termésekből ötletek gyerekeknek

Következő cikk
szobanövények a lépcsőn

Többszintes szobanövénytakarók, elegáns lépcsőfeljárók

Kapcsolódó cikkek