Home Szobanövény A Cikász pálma (Cycas revoluta) gondozása, betegségei, szaporítása

cikász
Tetszett a cikk?

A cikászok igazi őslényfajnak tekinthetők, hiszen ősei már a dinoszauruszok korában is léteztek. Csak olyan kertészek vágjanak bele a cikászok gondozásába, akik türelmesek, hiszen egy rendkívül lassú növekedésű növényről van szó.

Gondozása

Ahhoz, hogy a cikászt megfelelően tudjuk gondozni, szükséges, hogy megismerjük a történetét. A ma élő cikászfajták története ugyanis valóban az ősidőkig nyúlik vissza, elődeik a triász és kréta földtörténeti korokban éltek, 100-130 millió évvel ezelőtt.

Tudnunk kell azt is, hogy kétlaki növényekről van szó, vagyis vannak hím- és nőnemű egyedeik. Növekedését tekintve hasonlít egyes pálmafajokhoz, ám botanikailag a tűlevelű fákhoz sorolandó.

A cikászfajok többségének van egy gumóra emlékeztető törzse van és levelei kemények, pálmaszerűen állnak szét a gumóból kiindulva. A pálmalevelek sötétzöldek, meglehetősen hegyesek, és merev levelet alkotnak. Régebben a virágvasárnapi körmenetek „pálmaága” volt, hiszen sokáig megmaradt. Szágópálmának is nevezik, és a Távol-Keletről származik.

cikász

Gondozása meglehetősen egyszerű: rendszeres öntözést, ritka átültetést igényel, ám nagyon fényigényes. Éppen ezért nyáron – ha tehetjük – helyezzük el a szabadban: erkélyen vagy teraszon, a közvetlen tűző napot is elviseli. Általában ekkor, nyáron hoz új hajtást. Az idősebb tövek még kevesebb törődést igényelnek, a betegségeknek ellenállóak, egészséges növények.

A fiatalabb tövekkel körültekintőbben kell bánnunk, de a betegségek ezekre a példányokra sem jellemzőek.

Szereti a meleg helyet, ám fontos, hogy rendszeresen párásítsunk körülötte, mert a magas páratartalmat kedveli. Télen kevesebbet öntözzük, ilyenkor teletetőbe is kerülhet, de ott is érje el a levegő hőmérséklete a 15°C-ot.

Ha a régebbi levelek megcsúnyultak, elszáradtak, akkor azokat vissza lehet a tövüknél vágni, így nem csúnyítják el a növényt.

Szaporítása

Szaporítása kétféle módon lehetséges: magról vagy az oldalhajtások levágásával. Bármelyik módszert választjuk, tudnunk kell, hogy nem egyszerű feladattal van dolgunk. Egy próbát mindenképp megér.

Magról történő szaporítás esetén szükség van magképződésre, ha ez megvan, akkor a magok érése után kb. egy hónappal ültessük el a magokat virágföld, homok keverékébe és tartsuk a cserepet melegen, 30°C körüli hőmérséklet az ideális. Az első hajtások csak hónapokkal később jelennek meg, ha már elég erősek, átültethetjük őket, majd helyezzük őket félárnyékos helyre.

Az oldalhajtásokkal való szaporítás némiképp egyszerűbb: ehhez az szükséges, hogy az idősebb növények tövén jelenjenek meg oldalhajtások, melyeket levágva szaporíthatjuk a növényt. A hajtást ültessük el, és tartsuk ezt is 30°C környéki hőmérsékleten. A gyökérképződéshez ebben az esetben is kell két-három hónap.

Ugyan nehézkes munka egy cikász szaporítása, de a boltból történő kiválasztásnál mindenképp izgalmasabb és értékesebb művelet, főleg, ha sikerül a gyökereztetés.

cikász

Az idősebb cikászok akár fa méretűre is nőhetnek, erre azonban hosszú éveket, sőt évtizedeket kell várnunk. Minden második évben hoznak csak virágot, amelyek eléggé jelentéktelenek, különbözőek a hím- és nőnemű egyedeken, a nőneműeken számíthatunk csak magokra.

30 replies to this post
 1. Elolvastam a cikász pálma gondozásáról szóló cikket, mert nekem is van egy ilyen pálmám, nálam kb. 13 éve van meg. Van rajta 2 db oldalhajtás. Virágozni én még nem láttam, de magokat sem. Ősszel is
  lehet ill. szabad szaporítani?

  • Kedves Irén!
   Ahogy a cikkben is említettük, a cikászpálma szaporítása nem egyszerű, még az oldalhajtások leválasztásával sem. Persze mindenképpen megér egy próbát, de a cikkben is írtuk, hogy a gyökeresedéshez magas, 30 C fok körüli hőmérsékletet kell a hajtások számára biztosítanunk. Mivel ősszel ez nehezebb, mint nyáron, ezért azt javasolnám, hogy inkább várjon az oldalhajtások leválasztásával, és csak jövő nyáron válassza le őket, a sikeres gyökereztetés érdekében.
   Kérem, ha lesz ideje, számoljon be nekünk róla, hogy sikerült a gyökereztetés.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kb. 3 éve kaptam egy cikász pálmát. Szobában tartom télen-nyáron. Heti rendszerességgel öntözöm.Tavaly is, és az idén is hozott új hajtásokat, amelyek szépen megindultak a növekedésben.Jócskán túl nőtték az előző levelek magasságát, de sajnos tavaly és idén sem tudtak teljesen kifejlődni, kinyilni a levelek. Elsárgultak, és ezzel egyidejűleg a többi levél szálai is sárgulásnak indult.Átültetve egyszer volt. Mit csináltam rosszul? Válaszát megköszönném. Üdvözlettel:MF-né.

  • Kedves Miklós Ferencné!
   Nem túl száraz esetleg a levegő a lakásban? Mert ez is okozhatja a sárgulást. Ebben az esetben érdemes hűvösebb helyre helyezni a növényt és rendszeresen párásítani körülötte. A másik, ami okozhatja az Ön által leírt tüneteket, az a túl kevés fény, próbálja meg világosabb, naposabb helyre állítani a növényt!
   Remélem, ezzel a néhány egyszerű lépéssel sikerül megmentenie a növényét!
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. Május végén vásároltam cikász pálmát a hétvégi házamba. Egyből átültettem és mivel nem tartozkodom mindennapos jelleggel ott, így többé kevésbé fényárnyékos helyre tetrem délután 5 óra után érte direkt napfény. Hozott egy új hajtást illetve most ősszel mégegyet. Október végén vittem be a házba, sajnos csak hétvégén van felhúzva a redőny, hetente egyszer locsolom, úgy veszem észre nőtt a pálma.
  Kérem szíves segítségét a teleltessél kapcsolatban illetve milyen hőmérséklet esetén vihetem vissza a szabadba.

  • Kedves Gergő!
   Ahogy a cikkünkben is említettük, a cikász pálma rendkívül fényigényes növény, télen is igényli a fényt, ezért – ha teheti – helyezze ablak közelébe. Télen sem szabad, hogy a hőmérséklet 15 C fok alá süllyedjen abban a helyiségben, ahol a cikászt elhelyezi, ez a hőmérséklet érvényes a szabadban tartására is: vagyis csak a májusi fagyok elmúltával tehetők ki ezek a növények, amikor már éjszaka sem süllyed a hőmérséklet fagypont közelébe. Sajnos sokan tapasztalják, hogy a cikásznak télen elsárgulnak a levelei, vagy a levelek egy része, ez szintén a fényhiány jele a legtöbb esetben. Igényli a párás levegőt is, ezért rendszeresen párásítson körülötte.
   További jó kertészkedést kívánok!
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. Szép napot kívánok !Azt szeretném kérdezni hogy a cikász pálmát milyen földbe kell átültetni.Savanyú vagy csak egyszerű virágföldbe? Űdvözlettel..Gizimami.

  • Kedves Gizimami! A cikászpálmák a laza, jó vízáteresztő képességű talajokban fejlődnek legjobban, érdemes némi tőzeget is keverni az általános virágföldhöz. Átültetésük csupán 3-4 évente esedékes. Üdvözlettel: Anna

 5. Kedves Anna!

  A névnapomra kaptam egy gyönyörű cikászpálmát.Kb egy hét után elkezdtek sárgulni a legalsó levelei.Ahogy teljesen elsárgul levágom a tövénél.Próbálok párásítani körülötte ( a cserép mellett mini vizes bödön, hagy párologjon, plusz szórófejes “vizispriccet” is kap 🙂 ) Fényigénye is úgy gondolom megoldott ( az ablaktól kb másfél méterre). Mi lehet vele? 🙁

 6. Kedves Anna!

  Nekem elromlott a cikász pálmám, két új hajtása van, de valami horrorisztikusan majdnem 3x hosszabbak az ágai a korábbiakhoz képest. Attól tartok, hogy az összes energiát el fogják venni a növény többi részétől, ez normális és csak nagyon jól érzi magát, vagy valahogy közbe kéne avatkoznom. Szerencsére nagyon szép állapotban van, sok napfényhez jut a 8. emeleten. Ami a nagy különbség a korábbi ágakhoz képest, hogy a régi hajtásoknak a levelei között alig van tér, de az új hajtások levelei között meg másfél két centis “lyuk” tátong. Valamit elrontottam? A kevés pára miatt csinálhat ilyet? De közben meg nagyon szép zöld színben tündököl, sehol sincs rajta sárgulás.

  • Kedves Bálint!
   Az Ön által leírt jelenséget én is tapasztaltam korábban a cikászomnál, hogy míg korábban erős, szép leveleket hozott, az egyik évben megnyúltakat és ritkákat. Az ok (nálam biztosan) a tartási körülményekben volt keresendő, szerintem a kevés fény és a száraz levegő okozhatta. Nem tudom, Önnél is ez lehet-e a helyzet, főleg akkor rejtély, ha korábban ugyanezen a helyen és tartási körülmények között szép leveleket hozott… Nyáron – ha van rá lehetősége – tegye ki a cserepét a szabadba, ott szépen fejlődik majd.
   Üdvözlettel:
   Anna

 7. Kedves Anna!

  A cikászunk hozott 9 új levelet, nagyon szépen kinyíltak és egyik napról a másikra, a levél szárak elkezdtek összepöndörödni, és a levélkét egész a tőnél lekonyulni, elfonnyadni. Most borzalmas látvány szegény. Szívesen küldök képet. Tavaly is gond volt, ott az új leveleken lévő levélkéknek csak a fele tekeredett ki, a többi leszáradt. De most minden olyan, mintha elhalna az új leveleken.Kifejezetten világos helyen van a növény, hetente egyszer keveset öntözzük. Mozdítva sem volt.
  Remélem van ötlete, hogy mi lehet a gond.
  Köszönettel:
  Barbara

 8. Két éve vettem egyet, ablak közelében van, a legnaposabb helyen. Permetezem 2 naponta, hetente locsolom. Pár hónapja fehér, tetűszerű lerakódás lett a friss levél hátoldalán. Ezt csapvízzel óvatosan lemostam. Pár hét múlva újra jelentkezett, ekkor Pirimorral lepermeteztem, egy darabig szép volt. Most újra jelentkezett, több levélen. Egyes levelek mintha elszáradnának, sárgulnak. Szeretném megmenteni. Segítsen!

  • Kedves Csaba!
   Saját tapasztalatom az, hogy a cikászpálmának lakásban meglehetősen nehéz olyan körülményeket teremteni, amilyenhez a természetben szokott, a leggyakoribb oka a pusztulásának, hogy hiába párásítunk körülötte, túl száraz számára a lakás levegője. Ilyenkor szokott levélsárgulással reagálni, majd ledobni a leveleit. Aggasztó körülmény a megjelenő tetvek is, próbálja meg valamilyen erősebb szerrel (gazdaboltban kapható) permetezni, és a többi növénytől különítse el, nehogy azokat is megfertőzze.
   Nyáron próbálja meg a szabadba kihelyezni, ebben az időszakban sokat erősödik majd, és könnyebben viseli el a szárazabb lakást.
   Szurkolok, hogy megmaradjon a növénye!
   Üdvözlettel:
   Anna

 9. Szeretném megkerdezni mivel per etezzuk cikas pálma kat tele van levelei apró fehér tetvek kel vagy nemtudom mik azok a közepe is… Ki n van most az udvaron… Köszönöm tanacsat

  • Kedves Klara!

   Mospilannal érdemes próbálkozni, az rovarölő, elpusztítja a tetveket. Gazdaboltban kapható.
   Üdvözlettel:
   Anna

   • Tisztelt Kert Anna!

    Hány % páratartalom az ideális cikász szobai tartásához?
    Hogy tudom a kívánt értéket megvalósítani?

    Köszönettel: Gyula

    • Kedves Gyula!

     A cikász pálma a trópusi klímát kedveli, a meleg, párás környezetet, minél magasabb páratartalommal (70% körüli vagy magasabb). Nyáron ezt könnyebb elérni, télen viszont a száraz levegőjű lakásokban rendszeresen párásítsunk körülötte!
     Üdvözlettel:
     Anna

 10. Jo napot. Érdeklodná Van egy szobai cikaszom es anyukam le vagta az oldalso leveleit mert tul hoszuak voltak es nagyon le logot. Az nagy baj ha le vagta a levelit mert remelem nem nagy baj mert nekem nagyon tetszet de keson vettem eszre hogy anyukam le vagta, most jelenleg van rajta 4 abol 3 uj hajtas 1 régi. kernek segitseget de ha kernem akor e-mailben valaszoljanak kerem

 11. Kedves Anna!
  Az lenne a kérdésem, hogy hogyan párásítsak a cikász pálmám körül?
  Permetezzem a leveleit vagy van más jobb módszer is. Esetleg jó megoldás lenne a radiátorra vízzel telt edényt helyezni ami a közelében van.
  Válaszát várva, köszönettel és üdvözlettel: Dr. Bitay Piri

  • Kedves Piri!
   Igen, mindkettő jó megoldás lehet, bár én inkább távolabb tenném a növényt a fűtőtesttől, mivel nagyon érzékeny a száraz levegőre. Esetleg ha van hűvösebb helyisége a lakásban, ami egyben világos, akkor oda helyezném. A párásítással kapcsolatban a hangsúly a rendszerességen van, ne hagyjuk, hogy száraz legyen körülötte a levegő, azt megsínyli.
   Üdvözlettel:
   Anna

 12. Kedves Anna
  Szeretném megkérdezni mitől kezdtek el sárgulni a 15 éves cikász pálmánk levelei.
  Az ősszel átültettük egy nagyobb cserépbe.Télen bevisszük egy zárt világos verandára
  tavasztól őszig pedig az udvaron van.Víz és napfény igénye megvan.Most a kirakás után
  kapott pálmáknak való tápoldatot.Most nem hogy virulna kezd sárgulni.
  Válaszát várva üdvözlettel Horváth Lajos

 13. Üdvözletem. Ez csak egy tapasztalat. Én dél Spanyolországban élek és a kertben van 2 eléggé nagy cikász. Van oldalhajtas is jó pár darabb. Egyiket levágtam és cserépbe ültettem. Napfény pára az adott csak locsolnom kel gondoltam. De elkezdett elszáradni a levele úgy festet meghalt a növény kert végében meghagytam a cserepet és mikor locsoltam a többi növényt a cikasz is kapott remenykedtem hogy hátha. Majdnem 2 év elteltével egyszer csak hozott 2 levelet aztán még kettőt. Nagyon megörültem neki. Azota szépen fejlődik.

 14. Kedves Anna ! Tavaly kaptam egy cycas magot csomagolva mit kell tennem a maggal mivel magyarul nincs a zacskón. Köszönöm

 15. Kedves Anna!

  15 éve van nálam a cikászom, távfűtéses lakásban. Nyáron kiteszem az erkélyre, azt nagyon szereti.
  Tavaly télen összetekeredtek a levelei, mintha egy kart görcs rántana össze. Azóta is ilyen összecsavarodott állapotban vannak. Mi az oka és hogyan lehet segíteni rajta? 70% páratartalmat nem tudok biztosítani neki 🙁
  Köszönöm

  • Kedves Aranka!

   Valóban nagyon nehéz a cikászt lakásban, fűtött körülmények között tartani. (Nekem sem sikerült, sajnos). Általában a túl száraz levegő okozza ezeket a tüneteket. Valóban, ahogy írta, magasabb páratartalom lehet a megoldás, és tavasztól őszig minél többet legyen kint, akár a szabad ég alatt is, hogy minél rövidebb ideig kelljen a lakásban tartózkodnia.
   Üdvözlettel: Anna

 16. Kedves Anna.
  A cikász levelein apró fehér pettyek vannak, olyan mintha tetvek lennének. mit tudok ellenük tenni

  • Kedves Ica!
   Meg lehet próbálkozni szappanos vizes lemosással, az hatékony szokott lenni a tetvek ellen. Jó módszer az is, ha egy fokhagymagerezdet dugunk a növény földjébe (csak figyelni kell, ne gyökerezzen le). Ha ezek a módszerek sem segítenek, akkor rovarölős permetszerrel lehet lepermetezni (gazdaboltban kapható).
   Üdvözlettel: Anna

 17. Kedves Anna!

  Nálam a Cycas revoluta évek óta fűtetlen melléképületben telel, ahol időnként -1-5 fok is előfordul. Simán bírja, soha, semmi fagysérülése nem volt.
  Üdv
  JP

Válasz

HÍRES KERTEK

csodas_kertem

Nemrégiben indult sorozatunkban olyan kerteket mutatunk be Olvasóinknak, amelyek tulajdonosai nem feltétlenül kertészek, ám kertjüket, telküket szívvel-lélekkel építik, szépítik, melynek eredménye igen...