showering plants

A NÖVÉNYEK TISZTÁNTARTÁSA

A szobanövényeken ugyanúgy felgyülemlik a por, mint a lakásban található más tárgyakon, ezért nem árt, ha néhány hetente egy kis időt áldozunk növényeinek csinosítására.

A növények leveleit tisztán kell tartani, hogy biztosítsuk a zavartalan táplálékáramlást, és így elősegítsük növényeink erőteljes és egészséges növekedését.
A növények fejlődésének alapja a fotoszintézis. Ez a folyamat termeli a keményítőből és cukorból álló növényi táplálékot. A növényi sejtek azután ezt a táplálékot energiává alakítják át, illetve növekedésükhöz használják fel.

A klorofill (a növények zöld festékanyaga) elnyeli a fényenergiát és aktivizálódik. A klorofill a növény gyökerei által felszívott vízmolekulát oxigénre, hidrogénre bontja fel. A hidrogénnek szén-dioxidra van szüksége a táplálék előállítási folyamat befejezéséhez.

cleaning

A szén-dioxidhoz a növény a föld feletti részein, leginkább a levelek fonákján található rengeteg póruson (légrésen) keresztül jut hozzá. Ha a leveleken lévő pórusokat a por és piszok elzárja, csökken a szén-dioxid és fényfelvétel, és ez gátolja a növény fejlődését.
Az alábbi megoldások közül válasszuk a számunkra legésszerűbb módszert. Ha a növényünk érzékeny a túlöntözésre, csak akkor „fürdessük” vagy zuhanyoztassuk a növényt, ha közben ügyelni tudunk rá, hogy a virágföldet szárazon tartsuk.
A virágok a leveleknél sokkal érzékenyebbek, ezért a virágzó növények tisztítása fokozott gondosságot igényel. A tisztításra az adott feltételeknek leginkább megfelelő módszert válasszuk.

Fürdetés fejjel lefelé

Ez a módszer kisebb termetű növények esetében alkalmazható, például a törpeborsnál vagy a tyúkanyónál, amelynek szőrös, porfogó levelei túlságosan érzékenyek, ezért nem ajánlatos őket vízzel permetezni.
Tartsuk meg jól a cserepet felül, a tövet vagy töveket ujjaink közé fogva. Lógassuk bele a növényt egy vödör langyos vízbe vagy langyos vízzel teli mosogatóba és mozgassuk óvatosan ide-oda a vízben. Ez eltávolítja a lerakódott port és az elpusztult rovarokat, és a növény is szebb lesz tőle. Ha a növény nagyon piszkos, tegyünk egy kevés szappant is a vízbe (mosószert nem szabad) és utána öblítsük át még egyszer a növényünket tiszta langyos vízben.

Portalanítás puha kefével

cleaningav

 

A kaktuszok, pozsgások és a nagyon szőrös levelű növények, mint az afrikai ibolya könnyen megsérülhetnek, ha szivaccsal vagy ruhával tisztítjuk le őket, ezért inkább finom teveszőr kefével portalanítsuk le a leveleiket.

 

 

 

Törlés vizes ruhával

A nagy termetű növények leveleit alul megtartva finoman áttörölhetjük egy nedves ruhával.

cleaning_plants

Portalanítás finom vízpermettel

Kis termetű növényeinket permetezzük le finom vízpermettel, de ügyeljünk rá, hogy a nedvesség ne csapódjon ki apró cseppekben a leveleken.

clean-plant

A növények meghálálják, ha kitesszük őket a szitáló esőre. Az ellenállóbb szobanövények kimondottan élvezik egy néhány órás finom zápor frissítő hatásait. Ilyenkor, különösen nagy levelű növényeknél, veszélyes lehet a huzat. Éjszakára csak akkor hagyjuk kint a növényt, ha nincs fagyveszély. Gondoljunk a reggeli napfényre is, és olyan helyre tegyük, ahol a nap nem égeti meg a leveleket. Hagyjuk, hogy a növény megszáradjon, mielőtt vissza visszük a házba.

Fontos a folyamatos ellenőrzés

A rendszeres tisztítást használjuk növényeink általános egészségi állapotának ellenőrzésére is. A rendszeres megfigyelés lehetővé teszi, hogy még korai stádiumban felismerjük és helyrehozzuk a kártevők, illetve betegségek által okozott sérüléseket.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
falevél

A növények élete, a levelek funkciója

Következő cikk
kártevők

Cserepes növényeink legismertebb kártevői

Kapcsolódó cikkek