koszorúfutóka

Kúszó és csüngő növények

„Szeresd a virágot És ne féltsd szívedet, Mert, ki ezt szereti, Rossz ember nem lehet” – írja a költő Petőfi Sándor egyik legszebb versében.  A virágszerető kertész arra törekszik, hogy kertje mennél szebb, tartalmasabb, gazdagabb legyen. Éppen ezért nem hiányozhatnak kertünkből, a kúszó és csüngő növények sem.

Golgotavirág (Passiflora) :

A trópusokról, Mexikótól Brazíliáig terjedő őshonos virág.  Érdekes formája miatt Krisztus szenvedésének szimbólumául szolgált. Trópusi területeken nagy számban él. Nevéhez egy egészen különös történetet szőtt a legenda. A spanyol misszionáriusok, amikor meglátták gyönyörű virágot, Krisztus szenvedését ismerték fel a növényben.

golgotavirág

Szerintük a tíz apostol a tíz sziromlevél, a drót formájú porzószirom a töviskoronát, az öt szélső szál az öt sebet, a három bibe a három szöget jelképezi. Későbbi időkben a botanikusok a golgotavirágnak számos más változatát is felfedezték.

A golgotavirágot növekedési és virágzó szakaszában rendszeresen kell öntözni és trágyázni, azonban vigyázzunk, nehogy túltrágyázzuk, mert az erős levélnövekedést okozhat, ami miatt kevesebb virágot fog hozni. Meglepő lehet számunkra, de ha egy ki szerencsénk van , ez a növény ízletes gyümölcsöt terem, vagyis meghálálja a virágot szerető kertész áldozatos és szeretetteljes munkáját.

Nagyon sok fajtát termesztenek belőle, a különbség elsősorban a virágok színében és a növény nagyságában rejlik.

A golgotavirág gondozása, szaporítása, igényei

Télen nyugalmi időszakát tölti, ilyenkor csak mérsékelt öntözést igényel és trágyázni sem szabad. Növekedése áprilisban kezdődik, akkor indul fejlődésnek. Minden évben nem igényli, hogy átültessük, a napfényes, világos helyet szereti, világos helyen fejlődik leghatékonyabban. Balkonon vagy teraszon érzi jól magát, azonban szüksége van kúszó helyre, ezt igyekezzünk biztosítani számára. Szaporítását dugvánnyal végezhetjük, megfelelő gondozás mellett sokáig él.

Aranytrombita (Allamanda cathartica)

A legszebb trópusi kúszónövények egyike, a nap szerelmesének is szokták nevezni. Egy leheletnyi egzotikum az aranytrombita sárga virága, mely különlegessé teszi a növényt. A növény alkalmas arra is, hogy korlátra vagy karóra futtassuk, azonban az indáit rögzítsük fonallal.

aranytrombita

Az aranytrombita gondozása, szaporítása, teleltetése, igényei

A tél az aranytrombita számára nagyon nehéz időszak, ha nem vigyázunk, a fűtött levegő megöli, méreg a növény számára. Ha ezt ellensúlyozni akarjuk és meg akarjuk menteni, könnyebben átvészeli a telet, ha párologtatunk. Nem szabad sűrűn öntözni sem télen, és trágyázni sem szükséges.

Ha sikerül számára megfelelő körülményeket biztosítani, akkor jó körülmények között rendkívül gyorsan nő és fejlődik. Ha nem akarjuk korláton vagy karón futtatni, akkor vágjuk vissza az indákat. A szárazságot nehezen bírja, nyáron gondoskodjunk megfelelő vízellátásról.

A levágott részeket, amelyeket visszavágunk, felhasználhatjuk dugványozásra.

Koszorúfutóka (Stephanotis floribunda)

Madagaszkárról származik, ott honos növény. A hűvösebb régiók hegyvidékein csodálatosan nő és virágzik.

Cső alakú ötágú gallérral díszített virágai koronaként ülnek a levélsarkokban. A koszorúfutókát a természetben kúszónövényként ismerjük, ám rendkívül dekoratív tagja szobanövényeinknek is.

A koszorúfutóka  gondozása, szaporításai és igényei

Nagyon gyorsan növő kúszónövény, ezért falon vagy térelválasztó elemre futtatva is igen szép és mutatós. Virágai megfelelő és alapos gondozás mellett egész nyáron virágoznak, illatuk a jázmin illatához hasonlít. Világos helyen, azonban a napsütéstől távol érzi legjobban magát.

Öntözni nyáron hetente két alkalommal, télen elég, ha egyszer öntözzük. Vigyázzunk és óvatosak legyünk, mert kényes arra, hogy a virágait ne érje víz.

Hajtásdugványokkal és magról is szaporíthatjuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
növénytársítások

Sajátos módszerek alkalmazása a biokertekben

Következő cikk
komposztkészítés

Amit a biokert talajáról és a komposztkészítésről tudni kell

Kapcsolódó cikkek