növénytársítások

Sajátos módszerek alkalmazása a biokertekben

A biokertekben egyik sajátos módszer a növénytársítás. Ez elsősorban abból áll, hogy a kertünk tervezésénél figyelembe kell venni a növények jó és rossz szomszédsági viszonyait. A biokert művelésének alapvető módszere, hogy a palántaültetését is úgy végezzük, hogy a vegyes kultúra előírásai érvényesüljenek, hiszen a növények segítik egymást.

növénytársításokA káposztaféléket legjobb, ha paradicsom közé ültetjük, és mivel a paradicsom illata erősebb a káposztáénál, így a káposztalepke nem támadja meg, a hernyórágás nem jelenik meg a kertekben.

Kiváló társai egymásnak a gyógy- és fűszernövények is. Ezek elősegítik a növények jó termőképességét, fejlődését és egészségi állapotát. Kaporral segíthetjük a sárgarépa kelését, a kapor jó egészségvédő szomszédja a növényeknek.

Torbolyát ültessünk a saláták mellé, a bazsalikomot pedig társítsuk az uborkával. Figyeljünk viszont arra, hogy az uborka mellé édeskömény ne kerüljön, mert nem jó szomszédja.

Ahhoz, hogy rosszat ne tegyünk kertünkben, fontos megismerkedni a nem kívánatos társnövényekkel is. Növekedésében gátoljuk, például ha az uborkát a retek mellé, a borsót a paradicsom vagy a hagyma mellé ültetjük.

Az itt látható táblázatban megtekinthetjük, mit mivel érdemes együtt ültetni, hogy pozitív hatást gyakoroljanak egymásra:

növénytársítások

Készítsünk növényi leveket!

A trágyázó leveket magunk is elkészíthetjük, melyek erjesztett levek, forrázatok és főzetek formájában szoktuk alkalmazni. Ezeket a készítményeket, virágtalan növényekből szárított vagy frissen szedett formában készítjük. Ilyen növény lehet például a macskagyökér, a mezei zsurló vagy a csalán.

A hatóanyagok kinyerése történhet: erjesztéssel, forrázással és főzéssel. Minden esetben a víz hozzáadása nagyon fontos tényező. Bármelyikből készítjük, a lényeg, hogy az alapanyagot huszonnégy órán át áztatjuk és azután szűrjük. Ami visszamarad növényi rész jó lesz komposztba vagy talajtakarónak is kiválóan alkalmazható.

Mit takar az ökológiai növényvédelem

Ugyanúgy amint az embereknél, az egészség megőrzése, illetve a betegség megelőzése a legfontosabb cél, így a biokertekben is a betegségekkel szembeni megelőzés és védekezés a legfontosabb feladat. Nagyon fontos a növények tápszerezése, ugyanis a kórokozók és kártevők támadásának a jól fejlett növény ellen áll.

A biokertész nem akarja a kártevőket teljesen megsemmisíteni, csak azon fáradozik, hogy a kártevőket a veszélyességi szint alá szorítsa, hiszen nagyon sok más egyéb területen hasznosak lehetnek. Mindössze arra törekszik, hogy a kártevőket távol tartsa a növényektől.

A biokertekben általában megfelelő körülmények között, ökológiai egyensúly van. Amennyiben valami miatt ez az ökológiai egyensúly felborul, akkor olyan segítő eljáráshoz szükséges folyamodnunk, melyekhez alapanyagként gyógynövényeket használunk.

Ezek könnyen begyűjthető növények, azonban ha gyógynövény boltban vásároljuk meg számoljunk azzal, hogy nem olcsó a beszerzése.

Fontos, hogy ha magunk gyűjtünk, azt a reggeli órákban tegyük, közvetlenül a harmat felszállása után, és nagyon lassan szárítsuk, harmincöt-negyven fokon, hogy a hatóanyagok ne menjenek tönkre.

Az ökológiai növényvédelem fontosnak tartja a természetnek, mint egésznek az állandó megfigyelését. A kártevők, vagy betegségek megjelenése kedvezőtlen természeti feltételekre vagy művelési hibákra utal. Fontos hangsúlyt fektetni a növények saját ellenálló képességeinek kihasználására. Ilyen esetekben legnagyobb feladatunk kertünkben az ökológiai egyensúly helyreállítása. Fontos a vetési idő és a helyes betakarítási idő betartása, mely segíthet az egyensúly fenntartásában.

Total
198
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
echinacea

Hogyan alakítsuk ki évelő gyógynövényeink ágyásait?

Következő cikk
koszorúfutóka

Kúszó és csüngő növények

Kapcsolódó cikkek