books in the garden

Kertészeti szakkönyvek: tudásunk bővítésére

Nemrégiben összefoglaltam, melyik három kertészeti könyv az én személyes kedvencem, ám ebben a cikkben egy kicsit kibővítem azoknak a könyveknek a listáját, amelyeket érdemes tanulmányozni, ha a kertészeti gyakorlatunknak elméleti hátteret is szeretnénk adni.

Kerti örömök könyvÁltalánosságban igaz, hogy a kertészeti szakkönyvek, albumok soha nem mennek ki a divatból, éppúgy, mint a lakberendezési albumok sem. Számos színes könyv kerül itthon is kiadásra, melyek főleg német szerzők tollából származnak. Az egyik ilyen könyv például a Kerti örömök címmel 1998-ban megjelent kiadvány, melyet Wolfgang Hensel írt és Káldos Zsolt fordított magyarra. A közel 200 oldalas könyvben a kert gondozásának lépéseit sajátíthatjuk el. Az író kitér a talaj előkészítésére, a növények elültetésére és gondozására, a fák metszésére és külön fejezetet szentel a kártevőknek. Kaphatunk számos kertkialakítási tanácsot és megismerhetjük, mely virágok, növények melyik évszakban virágoznak, ez a kerttervezésben lesz nagy segítségünkre, mint ahogy az éves munkanaptárt is haszonnal forgathatjuk majd.

2005-ben az Alexandra Kiadó gondozásában jelent meg A praktikus kerti naptár – Jó ötletek egész évre című könyv, mely áttekinthető formában vázolja fel a kertész számára minden hónapban az aktuális kerti teendőket, melyeket sok információval, hasznos gyakorlati tanáccsal egészít ki. Azok a kertészek is haszonnal forgathatják, akik kezdők és azok is, akik haladók a kertészkedésben.

500kerdesKifejezetten a hobbikertészek számára ajánlható az 500 kérdés és válasz kertészkedőknek című könyv, amely szintén két külföldi (angol): Paul Wagland és Jeannine Mcahdrews tollából született. A könyv abból indul ki, hogy kezdő kertészként számtalan kérdés merül fel bennünk, amire a haladó kertészeknek szánt könyvek egyáltalán nem válaszolnak, ezért ez a könyv ebben hivatott segíteni. Az Angol Kertészeti Társaságnak van egy több tízezer kérdés-válaszból álló adatbankja, és ez a könyv ebből válogatott ki 500 olyat, amely nagy érdeklődésre tarthat számot. És hogy a fordításnál ne vesszen el a szakmaiság, a gödöllői Szent István Egyetem munkatársai vettek részt a fordításban, így a magyar kiadás szakmailag is megalapozott tudásanyag.

 

Tematikus kertészeti szakkönyvek

Szerencsére az általános kertészeti szakkönyvek mellett szép számmal akadnak olyanok is, amelyek egy-egy növény termesztésére, vagy más témarészletre fókuszálnak. Egy ilyen könyv Dr. Helyes Lajos: A paradicsom és termesztése című könyv, mely 1999-ben jelent meg és 233 oldalon keresztül csak a paradicsom termesztésével foglalkozik. Külön előnye a könyvnek, hogy magyar a szerzője, ezért a benne foglaltak a magyar viszonyokat veszik alapul.

Itt kell megjegyeznünk, hogy nagyon sok kertészeti szakkönyv lát napvilágot hazánkban is, ám a külföldi szerzők tollából született könyveket mindig kezeljük némi fenntartással, hiszen azok nem a hazai talaj-, fény- és csapadékviszonyokra íródtak. Tehát lehet, hogy egyik-másik növény kiválóan megél és óriási terméshozamot hoz Németországban, míg idehaza hiába próbálkozunk vele. Az ilyen növény sokak kedvét elveheti a kertészkedéstől, pedig csak arról van szó, hogy a könyv, amelyből a tudást vette a kertész, nem a hazai viszonyokra íródott. Keressük a magyar írók tollából kikerült könyveket, hiszen azok minden esetben a magyar viszonyokat veszik alapul.

Ugyan kiadását tekintve meglehetősen régi, az 1985-ben napvilágot látott Zöldbab- és zöldborsótermesztés című könyv, ám mai is hasznosítható tudásanyagot közvetít, és ezt is magyar szerzők írták, ezért teljes mértékben alkalmazható idehaza.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tápanyag-utánpótlás

TÁPANYAG-UTÁNPÓTLÁS

Következő cikk
növények fényigénye

A NÖVÉNYEK FÉNYIGÉNYE

Kapcsolódó cikkek