növények fényigénye

A NÖVÉNYEK FÉNYIGÉNYE

A szobanövényeknek a növekedéshez és fejlődéshez fényre van szükségük. Nemcsak a fény mennyisége, de a minősége is fontos.

A szobanövények sohasem nőnek olyan gyorsan , mint őshonos rokonaik, bár jól alkalmazkodnak a lakásban uralkodó hőmérséklet, nedvesség, tápanyag és fényviszonyokhoz; a természetes élőhelyüktől eltérő körülmények miatt növekedésük lelassul.
Így termeszthetünk lakásunkban olyan növényeket, amelyek a természetben hatalmasra nőnének.

Miért kell a fény?

növények fényigényeAz életben maradáshoz a gombák kivételével valamennyi növénynek fotoszintézisre van szüksége. Fény nélkül a növény az elraktározott keményítőn és cukron él; ha nincs, vagy nem megfelelő a fényforrás, hogy felfrissítse a növény szükségleteit, az gyorsan elhasználja az elraktározott tápanyagokat. A természetes körülmények között árnyékban vagy félárnyékban élő növények lassabban kötik meg a szén-dioxidot, mint azok, amelyek a közvetlen napsütéshez szoktak hozzá.
Ennek eredményeképpen az erős fény gyorsabban szétrombolja az árnyékot szerető növény klorofillját, mint ahogy azt a növény újra tudná termelni. Fokozódik a párologtatás, a növény végül lekókad, sőt el is pusztulhat.
Sok árnyékkedvelő növény, például a páfrányok levelei vékonyak. Az aktív növekedéshez a fotoszintézis mértékének meg kell haladnia a légzés mértékét, fordított esetben a növény fonnyadni kezd. Az ideális az, ha a fotoszintézis mértéke kissé haladja meg a légzés mértéket. Mivel a fény nagyon fontos a fotoszintézishez, növényeink növekedési sebessége a kapott fény mennyiségétől függ.

Megvilágítás

Ha nem megfelelő a fény mennyisége vagy minősége, a növény egy idő után elpusztul. Próbáljuk a növény számára természetes élőhelyéhez hasonló környezeti feltételeket teremteni. A trópusok árnyékos erdeiből származó növényeknek mások a szükségleteik, mint a napsütésnek kitett sivatagokban élőknek.növények fényigénye

A megfelelő megvilágítás kiválasztása

houseplantsA különböző helyiségeknek eltérőek a fényviszonyaik. A fény mérésére használjunk fényképészeti fénymérőt, és ennek megfelelően helyezzük el a növényeinket. Vegyük figyelembe az évszakokkal változó fény viszonyokat, hiszen a téli és a nyári fényviszonyok igencsak eltérőek. Tükröket vagy halvány színes festéket használjunk a szórt fény növelésére, illetve sötét színeket a fény csökkentésére: függönyökkel és redőnyökkel is biztosíthatjuk a megfelelő fényárnyékolást.

 

A fénykedvelő növényeket az árnyékkedvelők fölé helyezzük. Az egyenletes növekedés kedvéért minden öntözéskor forgassuk el a növényeket negyed fordulattal. A bimbós növényeket ne mozgassuk, mert könnyen lehullathatják bimbóikat.

Az északra néző szobákat nem éri közvetlen napfény, a téli fény gyenge, a nyári pedig szórt. Az ilyen helyiségekben a hőmérséklet általában sokkal alacsonyabb, mint a délre vagy nyugatra néző szobákban. Az egész lakásban itt a legkiegyenlítettebb a fényerősség eloszlás, megfelelő elhelyezés a páfrányok, begóniák, és számos már levéldísznövény részére. A fény mennyisége a virágzás megindulásához valószínűleg nem elegendő, kivéve, ha a helyiségbe sok visszavert fény jut.

A délre néző szobák a nyári hónapok alatt szinte folyamatos napfénynek vannak kitéve, és télen is ide jut a legtöbb fény. A fény mennyisége sok fénykedvelő növénynek kedvez, ám könnyen előfordulhat, hogy a déli ablakpárkányban uralkodó meleget nem viselik el a növények.

A keletre néző szobákba napkeltétől délig süt be a nap, így sok fényt kapnak, de a perzselő hőség már nem éri őket.

A nyugatra néző szobák hamar felmelegszenek, főleg nyáron. A növényeket itt az ablaktól távolabb helyezzük el. A nyugati fekvésű helyiségek sok, néha túl sok fényt kapnak. Olyan növényeket tartsunk itt, amelyeknek sok közvetlen napfényre van szükségük.

A fény hatása

Ha túl sok fény éri a növényt – a színes levelű növények megfakulnak-a levelek elfordulnak a fényforrástól – az új levelek túl apróra nőnek – a nap legmelegebb szakában a növény lekókad – színtelenek és élettelenek lesznek a levelek.

Ha túl kevés fény éri a növényt – megnyúlnak és sápadtak lesznek a levelek – erőtlen, megnyúlt lesz a száruk – az új levelek túl apróak lesznek – az alsó levelek felpöndörödnek és lehullanak – a nyári növekedés elmarad – nem virágoznak.

Total
0
Shares
2 hozzászólás
 1. nagyon jó a cikk, csak azt nem írja, hogy milyen színű legyen a mesterséges fény. Most már számtalan színű fényforrást lehet beszerezni. Melyik az ajánlott? pl . fényfűzérben

  1. Kedves Ottó!
   A benti növények elsősorban a kék és vörös színű fények együttes alkalmazásától fejlődnek a legszebben, ha LED szalagot vásárol, akkor mindenképpen ezeket keresse a növények megvilágítására.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
books in the garden

Kertészeti szakkönyvek: tudásunk bővítésére

Következő cikk
flower in vase

Ötletek és fogások szobakertészek számára

Kapcsolódó cikkek