dracéna

A dracéna, sárkányfa (Dracaena) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Impozáns megjelenésével bármely lakásban méltó helye van a sárkányfának, mely egyszerű, igénytelen szobanövény, így kezdő kertészek számára is jó szívvel ajánlható.

A dracéna, sárkányfa jellemzői

dracénaA dracéna vagy másik nevén, sárkányfa eredeti élőhelye a Kanári-szigetek, Afrika, Madagaszkár, Ázsia és megtalálható a dél-kelet-ázsiai szigetvilágban is. A növény az agave-félék családjába tartozik, és szobanövényként is több fajtája ismert. Nálunk leggyakoribb a sávos dracéna, a tarka dracéna és a fehérszélű dracéna.

Szobanövényként igen mutatós, dekoratív dísznövény, és emellett igen hasznos is: kutatók bebizonyították, hogy javítja a szoba levegőjének minőségét azáltal, hogy csökkenti annak szén-dioxid szintjét. További pozitív hatása, hogy az olyan káros anyagokat is kiszűri a levegőből, mint a formaldehid, a benzol, a xylol és a triklór-etilén. Ezek az anyagok szinte minden lakás levegőjében jelen vannak, hiszen állandóan párolognak a bútorok ragasztóiból, a felületkezelő anyagokból, de megtalálhatók a cigarettafüstben és a padlószőnyegben is.

A dracéna, sárkányfa gondozása

A sárkányfának igen egyszerű a gondozása: cserepét állítsuk világos, de közvetlen napfénytől védett helyre, a növény elviseli a félárnyékos helyeket is. A csíkos levelű változatoknak jót tesz, ha a legvilágosabb helyre tesszük a lakásban, mert sötétebb helyeken előfordulhat, hogy „elveszíti” a csíkjait, vagyis visszazöldülnek a levelei.

dracénaHőmérsékleti igényeit tekintve is igénytelen, szobahőmérsékleten érzi legjobban magát, 20-20 C fok között.

Hetente egyszer öntözzük, földjét ne hagyjuk kiszáradni, ugyanakkor arra is ügyeljünk, hogy ne álljon alatta a víz. A sok víz hatására levelei lehullanak, és akár ki is pusztulhat a növény. Éppen ezért télen, amikor a növény kevesebb vizet párologtat, még ritkábban öntözzük. A sárkányfa nem kedveli a száraz levegőt, ezért hetente egyszer vízpermettel párásítsunk körülötte.

Nyáron érdemes kéthetente, havonta tápoldattal is megöntözni, télen ritkábban.

A dracéna nem igényli, hogy minden évben átültessük, elegendő két-három évente, ha a cserepét kinőtte, és a gyökerei kibújtak a cserép alján. Ilyenkor alkalmazzunk B típusú virágföldet.

A tavaszi-nyári időszakban kihelyezhetjük a cserepét erkélyre, teraszra, vigyázva arra, hogy levelét ne érje közvetlen napfény.

dracéna

A dracéna, sárkányfa szaporítása

A sárkányfa legegyszerűbben hajtásdugványról szaporítható, a felkopaszodott törzset vágjuk darabokra, a darabokat földbe ültetve, folyamatosan nyirkosan tartva meggyökereztethetjük. Arra is lehetőség van, hogy a dracéna hajtásvégét levágjuk, (a vágás helyén majd újrahajt a növény) és ezt gyökereztessük ki.

A dracéna, sárkányfa betegségei és kártevői

Ha a sárkányfa levelei megfakulnak, vagy a levelek csúcsa elszárad, akkor az két dolgot jelezhet: túl kevés fényt és túl hideget. Állítsuk a növényt világosabb és melegebb helyre.

Időnként előfordulhat levélfoltosodás, ezt baktériumok okozhatják, túl száraz körülmények között a levelek csúcsa elszárad, vagy a felkopaszodás is szárazságra vagy tápanyaghiányra utal.

Total
76
Shares
11 hozzászólás
 1. Jo napot! A cikkhez fűződöen. Nekem volt 4db sárkányfám abból 2 van már csak meg vagyok 1.5 mert az egyik ugyan azt a tüneteket produkálja mint az elöző2. Barna a levelekkel a vége és az egyik szárán a szár tővében a levelek el kezdték ki fehéredni és hullani. Én 1 héten egyszer locsólom és mivel nagyon meleg van locsolgatom a leveleit. Segítséget kérnék hogy tudnám meg menteni a sárkány fákat.?

  1. Kedves Szilvi!
   A dracéna nem igényel sok vizet, ezért próbálja meg még ritkábban öntözni. A dracéna a szárában tárolja a vizet, ezért a levelek hullását okozhatja a túl sok víz is. A tapasztalat azt mutatja, hogy a növény akkor a legszebb, ha ritkán öntözzük.
   A dracénát leggyakrabban a pajzstetvek és a gyapjas levéltetvek támadják meg a kártevők közül, a levelek hullását ez is okozhatja. Nézze meg alaposan a leveleket, nem talál-e kártevőre utaló nyomot. Ha igen, Mospilan-nal vagy Actara-val permetezze meg a növényt.
   A leírt tünetek utalhatnak még gombás megbetegedésre is, ha az előző módszerek nem segítenek, kezelje növényvédőszerrel a növényeit.
   Sok sikert a növényeihez!
   Szeretettel:
   Anna

 2. Kaptam szülinapomra dracénát, virágüzletből.
  Tőzegben van, át kell ültetni virágföldbe?
  Köszönöm!

  1. Kedves Zsuzsanna!

   Igen, érdemes átültetni jó vízáteresztő képességű, tápanyagban gazdag virágföldbe.
   Üdvözlettel:
   Anna

 3. S.O.S.:

  Több dracénám van a lakásban, régiek és frissen szaporítottak is. Soha semmi bajuk nem volt. Széles levelűek, sötétzöld színűek, akár a kukorica. Egy ideje mindegyiknek a levelei erőtlenekké válnak, és összezsugorodnak, a szélük behajlik, pedig semmi nem változott körülöttük. Vajon mi okozza ezt? Mit tegyek?

 4. Hello!
  Kb. 2 eves a dracenam, nagyon szep, fejlodik, novekszik. Ami miatt kicsit izgulok, hogy a cserepbol egyre jobban kilatszanak a gyokerei. Lehet hogy at kellene ultetnem egy nagyobb cserepbe, hogy a gyokerei ismet fold alatt legyenek? A gyokerei most kb. 3-4 centire lognak ki, a fa maga kb. 25 cm magas, azaz sztem alacsony. Gyakorlatilag “lebeg” a gyokerein.

 5. Nekem már 10 éve még van a dracénám mindig gyönyörű erős leveleket között,de idén egyszerűen nem tudom,hogy mi lett vele. A szára felpuhult a leveleinek végét sárgítja és nagyon apró foltok is megjelentek rajta az új hajtások egészségesek(még) nagyon figyelek,rá,hogy elegendő,de ne túl sok vizet kapjon . Kb 1 hónapja ki és be rakosgatom a kertbe.. árnyékos illetve félárnyékos helyekre . Nem tudom mi a gondja,de nem szívesen válnék meg tőle és szeretném ebben a formában megtartani,ha lehet.De nem tudom, hogy mit tegyek?

 6. Pinky vagyok
  Nekem is van szélesebb levelű csíkos dracénám
  A tél folyamán kezdtek a leveleken lenni barna csíkok…és egyre több.
  Arra jutottam hogy visszavágom…hogy újra hajtson mert egyre csúnyább lesz…nagyon sajnálom

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jukka

A jukka, pálmaliliom (Yucca) jellemzői, gondozása, szaporítása, betegségei

Következő cikk
rákvirág

A rákvirág (Aglaonema) jellemzői, gondozása, szaporítása és betegségei

Kapcsolódó cikkek