plants in the bathroom

Növények a fürdőszobában

A fürdőszoba páradús levegője sok szobanövény számára ideális hőmérsékletet és páratartalmat biztosít, ráadásul egyéni ötletekkel fűszerezett megoldásokkal szépíthetjük, csinosíthatjuk lakásunkat.
Ha a fürdőszoba elegendő természetes fényt kap, a virágos szobanövények üde szín és illatélményt jelenthetnek. A cserepes gardéniák és a különböző orchideák például kedvelik a páradús levegőt.

növények a fürdőben

Egy fárasztó nehéz nap után a fürdőszoba, a gőzölgő fürdővel vagy frissítő zuhannyal ideális hely lehet számunkra a kikapcsolódásra, a relaxálásra. Bár sokan nem töltünk minden nap hosszú időt a fürdőszobában és azt is bevallhatjuk, hogy berendezés és díszítés szempontjából talán ez a helyiség a lakásunk legelhanyagoltabb helyisége.
Nem kell ennek így lenni, hiszen az otthon más részeihez hasonlóan a szobanövények itt is fontos szerepet játszhatnak s vonzó és eredeti környezet megteremtéséhez. Kár, hogy sokan feladjuk az első sikertelen próbálkozások után (talán örökre) azt, hogy a fürdőszobában növényeket tartsunk. Ennek ellenére, ha a helyiség elegendő természetes fényt kap, a fürdőszoba általában ideális növekedési feltételeket biztosít számos igencsak közkedvelt, és néhány szokatlanabb szobanövény számára.
A fürdőszoba általában a lakás melegebb részei közé tatozik: fürdéskor a levegő hosszú időre megtelik párával, hiszen sokáig tart, amíg a törölközők és nedves felületek megszáradnak.

Egységes stílus

bathroom2Találjuk ki, hogy milyen stílusban szeretnénk kialakítani és berendezni fürdőszobánkat, és a bútorok, szerelvények, valamint a növények kiválasztásánál igyekezzünk ehhez tartani magunkat.

Üvegház: őserdei páradús környezet tudunk teremteni, ha a fürdőszobánkat miniatűr növényházzá alakítjuk át. A növényházak minden korban igen kedveltek voltak, ehhez a stílushoz jól illeszthető a csempézetlen öntöttvas kád, a rézcsapok, a mahagóni fürdőszoba bútorok és törölközőtartók.
Az ilyen stílusú fürdőszobába nagy, fényes levelű fajták illenek.
A függő virágtartókból vagy polcokból előburjánzó buja kúszónövények a trópusi erdő hangulatát idézik, különösen este, félhomályban.

Keleti hangulat hatást kelthetnek a nyurga álló növények, például a Cyperus alternifolius vékony finom szára és levelei. Ezekhez a növényekhez leginkább vékony lécredőnyök és sima szabad felületek illenek.

Tengerpart hangulatát idézhetjük a korhadó fadarabokon nevelt vagy tengeri kagylókból előbújó léggyökeres növényekkel. Ezek valójában trópusi növények, vékony leveleik moszatokra emlékeztetnek bennünket. Sok ilyen léggyökeres növény a broméliák családjába tatozik. Ezek az ívelt levelekből álló kokárdát formázó növények természetes élőhelyükön fákba kapaszkodva tenyésznek és a gyökereiket csak fogódzkodásra használják: a levegő páratartalmát hasznosítják, vagy amint azt a lándzsarózsa teszi „vázát” használnak az esővíz összegyűjtésére .

bathroom3Tükröket nemcsak sminkeléshez, borotválkozáshoz használhatunk, de a tágasság érzetét is növelhetjük a kicsi helyiségben. Mivel visszaverik a természetes fényt, a tükörrel szemben elhelyezett növényegyüttes kétszeres hatást kelt.

Polcokon alakítsuk ki a több cserépből álló együtteseket a páfrányoknak, mivel azok kedvelik a fürdőszoba meleg és páradús levegőjét. De ugyanitt elhelyezhetjük a kosárban kialakított kúszónövény társításainkat is. A polcokat a fürdőkád vagy mosdó fölé is rögzíthetjük, így a növények a felszálló gőzből rengeteg nedvességhez juthatnak.

Fürdőszobai ártalmak

Fényhiány: az energiatermeléshez minden növénynek természetes fényre van szüksége, a fürdőszobák pedig köztudottan nem a lakás legvilágosabb részei. Ha a levelek kifakulnak vagy elveszítik eredeti tarkaságukat, a szár pedig a fényforrás felé hajlik: a helyiség túl kevés fényt kap. Ilyenkor vigyük át növényeinket máshova, ahol lesz elegendő fény számukra.

Túlzott páratartalom: a rothadó, penészes levelek, bimbók és virágszirmok, különösen a szőrös levelű növényeknél, a túlzott melegről és páratartalomról árulkodnak.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
amarillisz

Az Amarillisz (Hippeastrum) teleltetése

Következő cikk
északi fekvésű ablak növényei

Északra néző ablakok növényei

Kapcsolódó cikkek