tetőtéri ablakot szeretik a virágok

Szobanövények eltérő fényigénye

Közismert mondás, hogy „fény nélkül nincs élet. Nem túlzás azt állítanunk, hogy utóbbi kitétel a növényi életre fokozottan igaz.  A szobanövények zöme kedveli a fényt. A fény jelenlétében játszódik le az a folyamat, amelyet asszimilációnak nevezünk, illetve amelynek során a növények részint szén-dioxidból, részint a szervetlen sókból szerves vegyületeket képeznek klorofill segítségével. Ezzel kötik meg a fény energiáját. Az asszimiláció során lekötött energia felszabadul a növény légzése nyomán, melyet a dísz- és szobanövények is saját testük felépítésére használhatnak fel. A szobanövények nem egyforma fényigénnyel rendelkeznek, míg egyes növényfajok jól tűrik a rosszabb fényviszonyokat, mások – mint például a tarka levelű dísznövények – szinte kizárólag csak napfényben fejlődnek.

 Túl sötét a lakás? Van megoldás!

 A helyzet paradoxonja, hogy tulajdonképpen szobanövények a szó szoros értelmében nem léteznek, hiszen minden növény a szabadba vágyik, ott érzi igazán jól magát. Rengeteg olyan iroda vagy lakás van ellenben, amelynek helyiségeibe egyszerűen nem jut elégséges természetes fény, pláne nem napfény. Utóbbinak számtalan oka lehet, kezdve az ingatlant határoló szomszédos árnyékoló épülettől, a hideg időjárástól, a kis felületű tetőtéri ablakokkal rendelkező tetőtéri szobáig. Léteznek olyan szobanövények természetesen, amelyek kiválóan alkalmazkodnak a kevesebb fényhez. Ezek a szobanövények tökéletesen megfelelnek azok számára, akik növényekkel akarják otthonosabbá tenni fénytelen otthonukat.

Azoknak azonban akik szeretnének gyönyörű szobanövényeket, ajánlott a világos lakás, nagy tetőtéri ablakokkal, de természetesen kompromisszumokat mindig kell kötni.

Általános igazság, hogy bár a szobanövényeket szeretni lehet, megérteni nem teljesen, hiszen nevelésük minden igyekezetünk ellenére sem mindig zökkenőmentes. Azok a szobanövény-kedvelők tehát, akik évszakonként kénytelenek váltogatni szobadíszeit, próbálkozzanak inkább azokkal a szinte elpusztíthatatlan növényekkel, melyekből adunk egy kis ízelítőt.

Egy igazi tetőtéri szobanövény: a kúszóka

 Aki a tetőtér – tetőtéri ablaktól távol eső – napfényszegény helyeire keres nagyra növő ámpolnanövényt, annak a kúszóka (Cissus sp.) kitűnő választás lehet. Az Ausztráliából származó kúszóka ugyanis egy igazi túlélő levéldísznövény, amely kifejezetten kedvezőtlen körülmények közt is szépen fejlődik. Nem véletlen, hogy a közvetlen és napsütéstől távoli, de jó megvilágított helyen érzi jól magát. Mivel igen jól tűri a meleget és az akár 30 fokos, száraz szobalevegőt, így tetőterek meleg szobáiba kifejezetten alkalmas. Tehetjük nyugodtan a napsütésnek nem kitett tetőtéri ablak közelébe is.  Tulajdonképpen csak átültetéskor, valamint áthelyezéskor kell óvatosan bánnunk az indáival.

A virág, amely a sötét sarkokban is virágzik: a békeliliom

 Azok, akik otthonuk legsötétebb zugait szeretnék egy kis élettel megtölteni, azok a legjobban akkor járnak el, ha a vitorlavirágot, vagy közismertebb nevén a békeliliomot (Spathiphyllum) választják. A vitorlavirág kifejezetten az a szobanövényünk, amelynél igazán csak az öntözésre kell odafigyelni. Fontos, hogy a talaj soha ne legyen teljesen száraz, de túl sok vízzel se locsoljuk, mert arra is nagyon érzékeny. A magas páratartalom nagyon jó hatással van fejlődésére, így a közkedvelt szobanövény számára egy sötét, de párában gazdag tetőtéri vagy földszinti fürdőszoba ideális otthon tud lenni.

A szobanövény, amely mindenhez alkalmazkodik: a kukoricalevél

A Japánból származó kukoricalevél (Aspidistra elatior)  a liliomfélék családjába tartozó olyan igénytelen szobanövény, amely méregzöld lándzsa alakú levelekkel és csillag alakú virágaival díszíti lakókörnyezetünket. Mivel jól tűri  a szárazságot, a huzatot, a hideget és a meleget, a szabadban is jól érzi magát, de csak árnyékos helyen. A sötét szobákban szépen fejlődik. Igénytelen, csupán a talaját kell rendszeres öntözéssel nedvesen kell tartanunk.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Fried Kastélyszálló kertje

Csodálatos magyar kastélykertek

Következő cikk
növénytermesztés otthonunkban

A beltéri kertészkedés legfontosabb tudnivalói

Kapcsolódó cikkek