kavicskaktusz

Kavicskaktusz tartása, öntözése és gondozása (Lithops)

A kavicskaktusz alighanem az egyik legjobb választás abban az esetben, ha egy olyan szobanövényt szeretnénk magunknak, ami szinte egyáltalán nem igényel különlegesebb gondozást, ezen felül pedig igazán különleges, mi több rendhagyó formával rendelkezik, és képletesen értve akkor sem haragszik meg ránk, ha esetleg néhány hétig elfelejtjük meglocsolni.

A kavicskaktusz gondozása

A kavicskaktusz – vagy más néven kavicsvirág (tudományos nevén Lithops), nagyon ritkán egyszerűen csak kavicsnövény, vagy élő kavics – egy igencsak szokatlan kinézettel rendelkező, de éppen ezért nagyon közkedvelt, hovatovább olcsó növénykülönlegesség, amely egyenesen Afrika déli részéről, a sivatagos tájakról származik.

Éppen emiatt igaz rá, hogy ha hetekig nem lát vizet, akkor is vidáman éli mindennapjait, hiszen a többi kaktuszhoz hasonlóan nagyon alacsony a vízigénye, akárcsak a többi úgynevezett pozsgás családba tartozó növénynek. A kavicskaktuszon általánosságban egyetlen levélpár található meg, amelyek tömzsi, víz tárolására alkalmas formában nőttek, ezáltal vastagok és húsosak, a nedvességet pedig akár hosszú hetekig is képesek megtartani maguknak a túlélés érdekében.

Az aprócska, gyakran pár száz forintért is beszerezhető kavicskaktusz önmagában is mutatós, de érdemes akár a szobában is egy kisebb kaktuszcsoportot vásárolni, vagy kialakítani belőle, hiszen amennyiben jól tartjuk a növényt, a nyár első felétől kezdődően egészen az év végéig hajlamos virágot hozni, amelyek általában fehér vagy sárga színezettel rendelkeznek.

Amit fontos tudni, hogy a kavicsnövény egy gyűjtőnév, vagyis nem egyetlen fajtát, hanem egy egész nemzettséget illetünk ezzel a névvel, aminek köszönhetően a kérdéses elnevezés alatt számtalan méretű, formájú és természetesen színű fajtájához is hozzájuthatunk.

Mindig tökéletes választás a kezdő kertészek vagy gyermekek számára, hiszen konkrétan semmilyen gondozást sem igényel, nem kell metszeni, kötözni vagy karózni, és mivel növekedése kis túlzással minimális, ezért még csak átültetni sem. Mindössze egy kis vízre van szüksége, és megfelelő környezetben csodálatos virágokat képes hozni.

Ehhez azonban érdemes figyelembe venni, hogy akárcsak többi változatának, úgy természetesen ennek a kaktusznak is óriási a fényigénye, hiszen egy sivatagi növényről van szó, ahol folyamatosan süt a nap és óriási a szárazság. A növény egész évben igényli a sok fényt, nagyon imádja a közvetlen napsütést is, ezáltal nyáron nyugodtan kitehetjük őket az erkélyre, esetleg a sziklakertbe, ahol nyugodtan meghagyhatjuk saját kis kaspójában.

A kavicskaktusz öntözése

A kavicskaktusz kapcsán betegségekről nem kell beszélnünk – konkrétan mindennek ellenáll –, ugyanakkor az öntözés igencsak kényes kérdés vele kapcsolatban, ezzel ugyanis nagyon sokan el szokták rontani a kaktusz nevelgetését. Mint minden kaktusz, úgy ez a kis apróság is képes arra, hogy leveleiben akár hetekig nedvességet tároljon.

Ennek megfelelően érdemes azt a taktikát követni, miszerint úgy öntözzük, hogy egy kis vízmennyiség adagolása után csak akkor kapjon ismét vizet, ha földje teljesen kiszáradt, illetve már ki is cserepesedett. Soha ne áztassuk, nem szabad magára a növényre sem vizet ereszteni, és tálcájában sem kell víznek állnia még akkor sem, ha tiszta homokba ültettük korábban.

A kavicskaktusz legnagyobb előnye, hogy ha egy hónapig nem öntözzük, akkor sem lesz baja, ellenben vegetálni kezd, ami a virágzási szezonban nem szerencsés, ilyenkor akár a bimbót is eldobhatja.

Total
0
Shares
7 hozzászólás
 1. Kavicskaktuszok nem léteznek, ezt mi kaktuszgyűjtők évek-évtizedek óta hangoztatjuk. A Lithops kavicsnövény! Sajnos amíg az ilyen és hasonló honlapok így (félrevezetően) közlik ez nem is fog változni!

  1. Kedves Dániel!

   Köszönjük az észrevételét! Kaktuszgyűjtőként bizonyára járatosabb a témában, el is fogadjuk Öntől a kiigazítást. Mivel azonban sokan így ismerik, így keresnek a növényre a keresőoldalakon, ezért ilyen néven többen megtalálják, úgy gondolom. A latin név alapján pedig könnyen beazonosítható, hogy ugyanazon növényről van szó.
   Köszönettel:
   Anna

 2. Én is kaktuszgyűjtő vagyok és szerintem egy kaktusz nem csak attól kaktusz hogy tüskéje van, hanem attól hol él hányszor szokott virágozni mekkora a víz és fény igénye stb. Szerintem a Lithops egy kaktusznak számít még ha nem is teljesen az de valamennyire igen. Mint az aolevera.

 3. Barizs Dániel A tanácsára lenne szükségem. Biztos tud segíteni ha kaktusz gyűjtő és sok tapasztalattal rendelkezik! Érdekelne, hogy lapos kerámia tálba érdemes e beültetni amelynek fal magassága csak 2 cm?

 4. Barizs, te marha okos vagy, mint ahogy a kaktusz oldalakon is!!!Ne akard a hülyeséget rá erőltetni az emberekre!!Akkor is kavicskaktuszként ismerik az emberek!!!Fogadd ezt el, még ha nehéz is neked( nektek!)

 5. Szeretném tudni,hogy ma jött meg egy rendelésem kavics kaktuszt rendeltem, elültettem megfelelő közegbe és azonnal kitettem napra,mikor lehet meglocsolni?

  1. Kedves Ilona!

   Átültetés után, mint minden növényt, így a kavicsnövényt is érdemes picit megöntözni, azt követően elegendő havonta egyszer, kis vízmennyiséggel öntözni.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
japánkert

Japánkert és Jikiden Reiki: hasonlóságok és ellentétek a felkelő nap országából

Következő cikk
amarillisz virágkezdemény

Így virágoztasd az amarylliseidet!

Kapcsolódó cikkek