szobanövények a lépcsőn

Többszintes szobanövénytakarók, elegáns lépcsőfeljárók

A házunk vagy lakásunk díszítése során sokszor mostohán bánunk az esetleg csupán szükséges rossznak tartott lépcsőkkel – ám a lépcsőfordulók és maguk a lépcsőfokok is átalakíthatók többszintes növénytakarókká.

Tudjuk, hogy nehézkes formájuk és magasságuk miatt milyen nehéz a lépcsőfeljárókat szervesen beilleszteni a lakásunk belső összehangolt és harmonikus képébe. Annak ellenére, hogy a lépcsőfeljárók elsősorban a gyakorlati célokat szolgálják, általában igen szembeötlő elemei a lakásnak.
Általában, ha belépünk egy ház ajtaján elsőként a lépcsőt pillantjuk meg. Néhány ötlettel, praktikával bámulatossá varázsolhatjuk lakásunk eme szegletét.

Teraszos elrendezés

szobanövények a lépcsőnEgy egyszerű lécsőfeljárót is színpompás és érdekes alakzatokban elhelyezett szobanövényekkel tarkított térelemmé varázsolhatunk.
A lépcsőfokok kiválóan alkalmasak változatos formájú és anyagú virágtartókba helyezett növények lépcsőzetes elrendezésére. Egy-egy díszcserép, fonott kosár, mázas porcelán edény vagy rézkancsó egyaránt jól mutathat. Mindenfajta virágtartó megfelel erre a célra, ami erősíti a megálmodott elegáns, modern vagy antik összhatást.
Arra törekedjünk a növények kiválasztásánál, hogy a színek kellemesen egészítsék ki a fal vagy tapéta árnyalatait. A lépcső mentén kialakított frízen vagy lábazaton végig futtathatjuk virágos vagy lombos növényeinket, ezzel is kapcsolatot teremtve lakásunk különböző elemei között.

Lépcsőfajták

szobanövények a lépcsőnZárt, ablaktalan lépcsőfeljárókhoz a fényhiányt is jól viselő fajtákat válasszunk. Az ilyen lépcsők sokszor keskenyebbek is a szokásosnál, tehát vigyázzunk, hogy ne zsúfoljunk be sok növényt, hogy a lépcsőfeljáró ne tűnjön túlzsúfoltnak és sötétnek.
Több lehetőséget kínálnak a nyitott, a lépcső egyik vagy mindkét oldalán korláttal szegélyezett lépcsők. Például elrendezhetjük növényeinket úgy, hogy futónövények a korlát rácsai köré csavarodjanak és a lépcső széléről csüngjenek alá.

 

Növényegyüttesek a lépcsőfordulóban

virágok a lépcsőnEgy vagy több fordulót is tartalmazó bonyolultabb lépcsőknél általában viszonylag széles lépcsőfordulók állnak rendelkezésünkre, ahol nagyobb szobanövény együtteseket is el tudunk helyezni, vagy akár egyetlen nagy méretű példányt, mondjuk egy pálmát vagy egy nyurga yuccát is.

Lehetőségeinket tovább növeli, ha a lépcsőfordulóban ablak is van, és a párkány elég széles ahhoz, hogy egy burjánzó futónövénnyel vagy színpompás virágos növényekkel teleültetett beltéri virágláda elférjen rajta. Ha a nap erősen odatűz, még jobb megoldás egy sor kaktuszt ültetni az ablakba.

Mivel a lépcsőfeljárók két vagy több emelet felé nyitottak, a lépcsőház elég huzatos lehet, különösen ha egyszerre több szinten is nyitva vannak az ajtók, ablakok. Mindig tartsuk szem előtt a növények kiválasztásakor ezt a szempontot is.

Mit hová ültessünk?

Válasszunk sűrű lombú dísznövényeket : ilyenek a páfrányok, melyek kedvelik a közvetlen fényt.

A fikusz és más hasonló hosszú életű levéldísznövények remekül mutatnak széles, jó megvilágítású lépcsőfordulókon.

A repkényfélék ideális futó vagy kúszónövények, fénykedvelők, de nem szeretik a tűző napot. A lépcsőkorlát rácsai közül lecsüngő levelekkel, nagyon szép hatást váltanak ki.

A Scindapsus gyorsan burjánzó futónövény. Márványos levelei és léggyökerei vannak, nagyszerűen felfuttatható akár két méternél magasabb moharúdra is, így a lépcsőfeljáró magas fala mellett sem törpül el.

virágok a lépcsőn

Ha a növényeinket a lépcsőfeljárón szeretnénk elhelyezni, mindenképpen vegyük figyelembe és ügyeljünk arra, hogy az elrendezés ne akadályozza a lépcsőn a közlekedést. Semmi esetre sem szabad elzárni az utat vagy megkockáztatni, hogy bárki is elbotoljék egy rossz helyre állított virágtartóban.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
mikulásvirág

Virágpompa télen, avagy hogyan virágoztassuk növényeinket a hideg évszakban?

Következő cikk
hegesztett szarvas

Rozsdás szerszámból kertdekoráció!

Kapcsolódó cikkek