Zamioculcas

A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, virágzása, szaporítása, betegségei

A zámiaként is ismert agglegénypálma igen nagy népszerűségnek örvend ma már a magyar lakásokban is. Népszerűségét szépségének, méretének és igénytelenségének köszönheti. Igazi legénylakásba való növény!

A Zamioculcas zamiifolia sok néven ismeretes: legénypálma, agglegénypálma, legényvirág, szenvedő pálma, zámia vagy tudományos neve után ZZ pálma. A cikászok nemzetségébe tartozik, minden része mérgező, ezért cserepét úgy helyezzük el, hogy a kisgyermekek ne tudjanak hozzáférni.

Gondozása

zamioculcasA Zamioculcas zamiifolia igénytelen szobanövény, ugyanakkor fényes leveleivel, jelentős méretével vonzó szobanövény.

Gondozását tekintve hosszú éveken át gyönyörködhetünk benne, ha betartunk néhány alapszabályt. Kedveli a napos, világos helyet, ám óvjuk a közvetlen napfénytől, mert ezt nem kedveli. Szárazságtűrő szobanövény, ezért elegendő kéthetente locsolni, csak akkor, amikor a földje már teljesen kiszáradt. Szára és gumója tárolja a vizet, ezért szárazság esetén abból képes pótolni a nedvességet. Lassan növő faj, ám megfelelő gondozás mellett évekig a szobánk dísze lehet. A nagyobb, idősebb példányok virágokat is hoznak és akár több éven át kitartóan virágzik.

zamioculcasHőmérsékletigényét tekintve sem igényel különösebb odafigyelést, egy átlagos szobahőmérsékletű szobában kitűnően érzi magát (18-24 C fok). Kerüljük viszont a huzatos helyeket, mert ez nem tesz jót neki. Jól tolerálja a száraz levegőjű helyiségeket, ezért távhős panellakásokba is ideális választás!

Tápoldatozni elegendő minden második öntözéskor, vagyis havonta egyszer.

Átültetni nem szükséges minden évben, csupán akkor esedékes, amikor kinőtte a cserepét, és alul megjelentek a gyökerei. Ilyenkor laza, jó vízáteresztő közegbe ültessük, legmegfelelőbb számára a B típusú virágföld.

A nyári időszakban kitehetjük a szabadba, erkélyre, teraszra, de olyan helyet válasszunk neki, ahol leveleit nem éri közvetlen napsütés.

Virágzása

A Zamioculcas zamiifolia idősebb példányai gyakran meghálálják a megfelelő gondoskodást tavasztól őszig tartó virágzásukkal. A növény virágai sárgásbarnák, mintegy 8-10 cm hosszúak.

Szaporítása

zamioculcasA legényvirág szaporítható leveleiről és száráról a következő módon: A levágott levelet vagy szárat tegyük nedves homokba, műanyag cserépbe, és gondoskodjunk róla, hogy a talaj soha ne száradjon ki. Helyezzük a cserepet világos helyre. Ezt követően már csak várnunk kell türelmesen: tíz-tizenkét hónap alatt alakul ki ugyanis a növény gumója, amikor ez már jól látható, akkor ültessük át a növényt jó minőségű, tápanyagban gazdag földbe.

Átültetéskor tőosztással is szaporíthatjuk, ez egyszerűbb módja a szaporításnak.

Betegségei, kártevői

A túlöntözést nem jól viseli, ennek hatására levelei megsárgulnak és gyökerei is elrothadnak.

A levelek sárgulását a tűző nap vagy a túlöntözés okozza, ilyenkor két dolgot tehetünk: helyezzük cserepét olyan helyre, ahol nem éri közvetlen napfény, és csak ritkán öntözzük, amikor földje már teljesen kiszáradt. A pangó víz (pl. kaspóban tartott növénynél) a növény elpusztulásához is vezethet.

Kártevői, kórokozói nincsenek.

Total
12
Shares
43 hozzászólás
 1. Kedves Anna!
  Nekem kb 7 éve van ZZ pálmám.Mikor kaptam, szép nagy volt, és a következő évben virágzott is. Azután költöztünk, és nem ugyanolyan helyre került mint előtte, és elkövettem azt a hibát, hogy szétültettem. Azóta sajnos csak kínlódik, leveleket veszít, bár azért néha újakat is hoz.
  Az lenne a kérdésem, tehetek-e érte valamit, hogy újra olyan szép legyen, mint régen?

  1. Kedves Kinga!
   Esetleg próbálkozott már helyváltoztatással? Bizonyára az új lakásban is található olyan hely, ahol jobban fogja érezni magát. Ami még segíthet: ha nem öntözi túl gyakran. Ahogy a cikkben is említettük, a ZZ pálma nem viseli jól a sok vizet, előfordulhat, hogy emiatt “kínlódik”, ahogy említette.(Vagy még meg lehet próbálni a szétültetett tövek újbóli összeültetésével).
   Így a távolból sajnos csak ennyit tudok írni Önnek.
   Üdvözlettel:
   Anna

 2. Kedves Anna!
  Átültetésnél feltehetőleg túllocsoltam szegény növényt, és a szárak tövénél rohadnak ki a még gyönyörü élénkzöld szárak. A kaspóból kivettem amint észrevettem, a müanyag kaspóját meg átlyukasztgattam, hátha jobban szellőzik…esetleg tudok még tenni érte valamit?
  Köszönöm!

  1. Kedves Zsófi!
   Nem tudom, mennyi ideje volt ez a túlöntözés, talán még érdemes lehet átültetni a növényt, és legközelebb ügyelni arra, hogy csak akkor öntözze, ha már kiszáradt a földje, nyugodtan lehet “sanyargatni”, annál szebb lesz!
   Üdvözlettel: Anna

 3. Kedves Kert Anna!

  Szeptember 17-én kaptam egy ZZ pálmát, és mivel nem tudom mikor és mennyire volt öntözve így azóta nem adtam neki vizet. Keleti lakásban lakunk és észrevettem, hogy két szárán a levelek sárgulni kezdtek, néhányan barna foltokkal (1-2 a kezemben is maradt). Ez mitől lehet?

  Válaszát köszönöm!

  1. Kedves Boglárka!
   A kapott pálmát átültette azóta esetleg? Lehetséges, hogy tőzeges közegben van, és tápanyaghiányban szenved. Ha még nem ültette át, akkor célszerű ezt megtenni, vagy tápanyagot juttatni a talajára. Ugyan a ZZ pálmát ritkán kell öntözni, de kéthetente azért ellenőrizze, nem száradt-e ki túlzottan a földje.
   Remélem, kiheveri a növény ezt a problémát!
   Üdvözlettel:
   Anna

 4. Kedves Anna !

  AZ enyém is nagyon szép volt, de a fentebb olvasottak alapján valószínű ,hogy túlöntöztem, mert az alsó hajtásoknál megsárgult. Még nem ültettem át. Másik probléma, hogy nem értem mitől de valószínű,hogy tetves lett. Ragacsos vmi van jó pár levélen, és a középső magasló száron. Mit lehet ez ellen tenni, illetve mitől vagy honnan kaphatta ezt?
  Köszönöm válaszát !
  Üdvözlettel: Szilvia

  1. Kedves Szilvia!
   A túlöntözés esetén mindenképpen tanácsos átültetni a növényt, ha ez nem megoldható, semmiképpen ne öntözze egy ideig.
   A másik kérdését illetően, előfordulhat, hogy valóban valamilyen kártevő támadta meg a növényt, bár ez – ahogy a cikkünkben is írtuk – nem túl gyakran fordul elő. Javasolnám, hogy különítse el a növényt a többitől, hogy azok ne fertőződjenek meg, és mielőtt vegyszerhez nyúlna, próbálja meg szappanos langyos vízzel áttörölgetni a növényt, és leszedni a ragacsos kártevőket. Pár hét múlva érdemes ellenőrizni, és ha szükséges, megismételni az eljárást.
   További jó kertészkedést kívánok!
   Üdvözlettel:
   Anna

 5. Kedves Anna!

  Kb 7-8 éve él velünk egy ZZ. Volt már a világos nappaliban, a sötétebb hálóban, most pár éve a fürdőszobában lakik, ahol picit párásabb, melegebb a levegő és szűrt fény éri. Láthatóan itt jól érzi magát, szép és egészséges, de nem növekszik. Időnként hoz kis hajtásokat, amik rendre elhalnak. Ritkán locsoljuk, úgy gondolom pont ahogy igényli. Szeretném ha ezek a hajtások megmaradnának és ha a növény nőne. Mit tehetek érte?
  Köszönöm.
  Emma

 6. Kedves Anna!A Zamioculcas -t alulról,vagy felülről kell öntözni?Valamint a szaporításánál milyen szárat szabad felhasználni,egészséges szárat áldozzak-e fel,vagy megfelel egy elhalt szár alsó része is?Köszönöm szépen!

  Anti

  1. Kedves Antal!
   A legénypálmát lehet felülről is öntözni, nem kényes erre, inkább a vízmennyiséggel bánjon óvatosan illetve csak ritkán öntözze.
   A szaporításnál mindenképp az egészséges szár felhasználását javaslom, ezek erősebbek, mint a már pusztulóban lévő szárak, de ha van ilyen szára, akkor egy próbát az is megér, szerintem. Aztán majd számoljon be róla, hogy sikerrel járt-e vagy sem! 🙂
   Üdvözlettel:
   Anna

 7. Kedves Anna!Az jómegoldás-e,ha nyáron a Zamioculcas-t kiteszem a szabadba úgy,hogy csak a cserép oldalát és a virág földjét süti a nap,a leveleit viszont nem éri napfény?

  1. Kedves Antal!
   Óvatosan bánnék a növény kihelyezésével, tekintettel arra, hogy a szobahőmérsékletet kedveli, így a nyári meleg sok lehet neki, még akkor is, ha árnyékban van.
   Anna

 8. Csak érdekességből mesélném el, hogy – a leírtak ellenére – az én legénypálmám teljesen másképpen viselkedik. Sűrűn igényli a vizet, illetve imádja a tűző Napfényt. 1 nap alatt megissza a vizet akkor is, ha az edény alján marad. 2 nap múlva már teljesen száraz. Még télen vettem és ebben az évben lassan jött a tavasz, így először a fénnyel kapcsolatban nem is tudtam rendesen kitapasztalni. (Mindenképpen ablak elé és TV-szekrényre szerettem volna.) Illetve azóta vettem jobb fényáteresztő függönyöket. De ahogyan hirtelenül megjött a nyár és délutánonként idesüt a Nap, azóta rohamosan nől és néhány hét alatt 2 új hosszú hajtást hozott. Nem győzöm figyelni, ráadásul szerintem teljesen új pálma is nől, és egyszerűen ilyen rövid idő alatt kinövi a cserepet. Szerintem titokban szteroidot fogyasztott vagy valamelyik barátom csempészett neki. 😀 😀
  Ellenben a cikász pálmám az, aminek egyre inkább semmi nem jó vagy pontosabban inkább nem lehet őt megérteni. Először mintha elpusztult volna, hirtelenül új hajtásokat kezdett növeszteni, hatalmas lett, látszólag jó helyen van, most pedig kezdi előlről a sárgulást és konyulást. (Helyváltoztatás nélkül.) Ő ezt nagyon rövid periódusokban tolja, még évszak sem változik meg.

 9. Sziasztok,
  Olyan kérdésem lenne, hogy elvileg a növény nem szereti, ha a leveleit bármivel fújom,
  viszont a levelei elég porosak már, mit javasoltok a levelek portalanítására?

  1. A ZZ pálmám már közel 10 éves. Nem sokat foglalkozom vele, ritkán öntözöm. Ennek ellenére pár hónapja felfedeztem, hogy virágot hozott. Egyáltalán nem szép, mondhatom, jellegtelen, de maga a növény dekoratív. A leveleit nem törölgetem. Ha poros, zuhany alá teszem. Vigyázok, hogy a víz se hideg, se meleg ne legyen. Enyhén langyos. Ott hagyom amíg lecsöpög. Ha sokáig nem öntözöm, és vizet kap, utána mindig új hajtást növeszt.

 10. Kedves Anna!

  Nyáron elutaztam 4 hónapra és egy barátnőm túllocsolta a virágaimat. A levelei a tetejétől lesárgultak. Szerencsére hatalmas és szívós. Sok új hajtása van. Viszont 10-15 cm magasan megmaradtak a szárak, amik élnek, tartják a vizet. Viszont sok. Az a kérdésem, ezek levághatóak?

  Köszönettel várom a választ!
  Anita

  1. Kedves Anita!
   Igen, javaslom ezeknek a régi hajtásoknak a levágását, főleg akkor, ahogy írta, szívós, nagy növényről van szó. AZ új hajtások majd pótolják a régieket.
   Üdvözlettel: Anna

 11. Kedves Anna,

  az én virágom, hozott kb 5 új hajtást, amelyek valaminek a hatására nem nőttek ki csak félig és a belsejében teljesen elszáradt a növény. Nem változtattam meg a helyét drasztikusan ,ugyanabban a szobában van mint eddig kicsit közelebb került az ablakhoz de tűző nap nem éri.

  Köszönettel Anita

 12. Sziasztok!
  Ma vettem észre, hogy a Legénypálmám könnyezik, minden levele végén apró vízcsepp található. Tapasztalt már valaki ilyet? Mitől lehet?
  Köszönettel: Andi

 13. Kedves Anna!Van egy csodalatos ZZ.novenyem ami nalam note ki magat 2- piciny szarrol 2-meteres csodalatos bokorra harom ev alatt.Minden nap vagyakozva nezem,lesem,hogy mikor fog viragozni.Lehetseges,hogy nem lesz szerencsem ,hogy viragozon.Szeretnem tudni a valamit tudnek ezert tenni.
  Udv,Klara

 14. Van néhány ZZ pálmám, és mindegyik másképpen tűri az életet velem. Egyik (a legkisebb) teljesen rendben van, gyönyörű. A leghatalmasabb leveleit mintha a saját súlyuk húzná le, lehajlanak, túléli, de egy könyök-szerű göb alakul ki ott, ahol lehajlik. Új hajtásokat is hoz, ebből nem gondolom, hogy rosszul érezné magát, de eléggé összevissza állnak a levelei. A harmadik viszont felkopaszodik, nagyon magas, de levelei csak az ágak végén vannak. Napfény csak reggelente éri őket, akkor sem közvetlenül, minden egyébben is hasonló bánásmódban van részük. A lehajló nagy ágak aggasztanak: kössem / karózzam össze őket? Előre is köszönöm a választ, Zsuzsa

  1. Kedves Zsuzsa!
   Igen, mindenképpen érdemes a növény lehajló ágait felkötözni, hiszen így kisebb megterhelés éri őket, és szebben is fognak állni a levelek.
   Üdvözlettel:
   Anna

 15. Szép estét. Nálam is csak ez a z egyfajta cserepes növény él meg 🙁 szeretem is, pláne azért, mert az unokámtól kaptam. Három hetente beteszem vízbe kb. félórára. Úgy tűnik, ez jó. De már a cserepe nagyon kicsi – alul már két centire kinőtt egy kis rész belőle. A kérdésem az, hogy mikor szabad/lehet átültetni és mennyivel nagyobb cserépbe? Köszönöm a választ előre is Vali

  1. Kedves Vali!

   Mint minden szobanövényt, a legénypálmát is tavasszal érdemes átültetni, ekkor kezdődik a szobanövények növekedési szakasza. Ha nagyon kicsi most a cserepe, akkor mindenképpen olyan nagyba érdemes átültetni, amiben kényelmesen elfér, és elegendő földet tudunk a gumói, gyökerei közé tenni, számítva arra, hogy újabb hajtásokat fog hozni, és azoknak is el kell férnie a cserépben.
   Üdvözlettel:
   Anna

 16. Jó napot kívánok! Kb. 4 éves a pálmám, nagyon napos helyen volt eddig és imádta, állandóan új leveleket hozott! Viszont december elején elköltöztem, és költözés alkalmával át is ültettem egy nagyobb cserépbe. Az új lakás sötétebb, viszont az ablakba tettem a virágot ( új nyílászáró van, nem érzem úgy, hogy hideg lenne neki ott). De azóta folyamatosan sárgulnak el a levelei, és olyan mintha kezdene penészesedni a földje. Elég párás a lakás. Mit tudok tenni, hogy ne menjen szegény tönkre, és hogy újra jól érezze magát? Köszönöm előre is a válaszát! Sz.N.

  1. Kedves Nikoletta!
   Igen, a legénypálma valóban érzékeny a túlöntözésre vagy a párásságra, jobban szereti a szárazabb levegőt, és a hagymáiban tárolt nedvesség miatt a kevesebb öntözést. Próbálja meg szárazabb helyre állítani a növény cserepét, és inkább hagyja kiszáradni a földjét két öntözés között.
   Üdvözlettel:
   Anna

 17. Kedves Anna!

  Egy kertészeti áruházból vásároltam a legénypálmát, kb. 1 méter magas, nagyon jól érzi magát a szobában. Sorra hozza az új hajtásokat. Olyannyira, hogy már tolja fel a gyökereit ezért átültetésre gondoltam. De szeretném tőosztással 2 felé szaporítani.
  Kérdésem a következő lenne:
  Maradhat-e ekkora cserépben? (mivel felezem úgy gondolom már jobban érezné így magát)

  1. Kedves László!
   Bár látatlanban nehéz megmondani, de szerintem ha felezi a növényt, akkor egy darabig még biztosan jó lesz az eredeti cserép mérete.
   Üdvözlettel:
   Anna

 18. Klucsik László
  Kedves Anna
  Évek óta van ZZ pálmám,már virágzott,is.Pár hónapja levél szárai elkezdtek ráncosodni.Van olyan ami le,is száradt.Szeretném megtudni mitől?

 19. Kedves Anna!
  Az én ZZ pálmám most kb. 50 cm magas, évek óta megvan. Tavasszal átültettem egy nagyobb (utólag úgy gondolom, túl széles) cserépbe. Hozott új hajtásokat, viszont a hosszabb szárak elkezdtek kifelé hajlani, mint a pálmaágak. Átmenetileg egy széles szalaggal körbekötöztem őket, hogy ne hajoljanak még lejjebb. Mit tehetnék, hogy újra szép egyenes, fölfelé növekvőek legyenek a szárai?
  Köszönettel: Anna

 20. Nagyon hálás növény,egy barkácsboltban vettem. Én egyszer egy héten locsolom,de csak módjával,a teraszajtó mellett áll,s így napi egy-két óra napsütést kap napkeltekor, tehát nem erőset.
  Most fejleszt egy nagy virágot,alig várom hogy lássam…

 21. Kedves Anna!

  Az én pálmám is nagyon jól érzi magát, de kinőtte a cserepét.
  Az átültetést télen is el lehet végezni vagy várjak vele tavaszig?

  Köszönettel: Eszter

  1. Kedves Eszter!
   Ha nagyon “súlyos” a helyzet, akkor nyugodtan átültetheti most, télen is, nem lesz tőle semmi baja.
   Üdvözlettel: Anna

 22. Kedves Anna
  Az én novenyemnek valadekozik a leveleinek a vege es kicsit szarad is,ez mitol lehet, es most egy új hajtasrol van szó.

 23. Kedves Anna!

  Zamioculcas átültetéséhez tudna előre elkészített földkeveréket ajánlani?
  Vagy elegendő a B típusú általános virágföld is?

  Tisztelettel:
  Ferenc

  1. Kedves Ferenc!

   Saját tapasztalatból azt mondhatom, hogy a Zamioculcas nem igényes a talajra, így tökéletes számára a B típusú virágföld.
   Üdvözlettel:
   Anna

 24. Kedves Anna!
  Olyan kérdésem lenne hogy vissza lehet vágni a Zamioculcas-t ? Ha igen akkor milyen módon érdemes?Egy méteres szárai vannak.
  Köszönettel: Krisztián

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szerelemvirág

Az afrikai szerelemvirág (Agapanthus africanus) gondozása, szaporítása, teleltetése, kártevői és virágoztatása

Következő cikk
hortenzia

A kerti hortenzia (Hydrangea macrophylla) gondozása, szaporítása, teleltetése és betegségei

Kapcsolódó cikkek