szerelemvirág

Az afrikai szerelemvirág (Agapanthus africanus) gondozása, szaporítása, teleltetése, kártevői és virágoztatása

Egyre népszerűbb hazánkban is az Afrikai Szerelemvirág, hiszen kék vagy fehér ernyős virágzatával könnyen ámulatba ejti a dísznövények kedvelőit.

szerelemvirágA szerelemvirág Dél-Afrikából került Európába, eredeti helyén úton-útfélen növekszik, gyomnövénynek számít. Nem úgy hazánkban! Egyike a legszebb cserepes balkonnövényeinknek, amely gazdag virágzással hálálja meg a megfelelő gondoskodást.

Az Afrikai Szerelemvirág jellemzői

A kékliliomnak is nevezett afrikai szerelemvirág gumós gyöktörzzsel (rizóma) rendelkezik, melyből 25-30 cm hosszú és 2-2,5 cm széles ívelt levelek fejlődnek. Virágzásakor a virágok hengeres száron nőnek, gömb alakban csoportosulva, nem ritkán 25-30 égszínkék tölcséres virágot is hoz egy száron. A virágok június-július hónapban, igen hosszú ideig nyílnak. Emiatt vágott növényként is sokáig díszíti a lakást.

Az Afrikai Szerelemvirág gondozása

Az Afrikai Szerelemvirág télen teleltetést kíván, nyáron pedig kitehető a szabadba: verandára, erkélyre, teraszra. A téli hónapokban 4-6 C fokon teleltessük, világos helyen, és ilyenkor csak mérsékelten öntözzük. Januárban kissé melegebb, 15 C fokos helyre állíthatjuk, de még ilyenkor is csak kevéssé öntözzük.

szerelemvirág

Tavasszal a fiatal növényeket ültessük át (évente), míg az idősebb, nagyobb példányokat csak akkor szükséges, ha nagyon kinőtte a cserepét. Virágzás inkább csak a többéves, nagyobb példányoktól várható! Átültetéskor ügyeljünk arra, hogy a növény gyökere ne sérüljön, mert az könnyen rothadáshoz vezethet. Fontos, hogy átültetéskor tápanyagban gazdag földet válasszunk számára, amelyet némi homokkal keverhetünk. Nyáron folyamatosan tápoldatozzuk, így pótoljuk számára a tápanyagot. Tavasztól őszig bőségesen öntözzük, ám nem szereti, ha a gyökerei vízben állnak, gondoskodjunk vízelvezetésről!

Az Afrikai Szerelemvirág virágoztatása

szerelemvirágAhogy a fentiekben is említettük, főleg a nagyobb tövek hoznak virágot, ám ennek is előfeltétele, hogy a téli hónapokban pihenni tudjon a növény, a már említett módon. A hűvös, 4-6 C fokos hőmérséklet és a világos hely elengedhetetlen előfeltétele a nyári virágzásnak.

A tavasz beköszöntével kikerülhet a teraszra, védett helyre, ám a tűző naphoz fokozatosan szoktassuk, mert könnyen megéghetnek a levelei. Ilyenkor már bőségesen öntözzük és tápoldatozzuk, trágyázzuk! A hirtelen környezetváltozásra nagyon érzékeny, ezért elengedhetetlen a fokozatosság minden tekintetben.

TIPP! Ha a szerelemvirágot túl nagy cserépbe ültetjük, akkor hiába várjuk, nem fog virágot hozni. Cserepe mindig legyen szűk, épp csak akkora, amibe még éppen belefér. Minél szűkebb a cserepe, annál gazdagabban virágzik!

Az Afrikai Szerelemvirág szaporításaszerelemvirág

A kékliliom legegyszerűbben tőosztással szaporítható, átültetéskor óvatosan válasszuk szét a sarjakat az anyanövénytől, és ültessük azokat tápanyagdús földbe. Léteznek törpe változatai is és fehérvirágú példányai is, ám ezek jóval ritkábbak.

A legtöbb fajta magról is szaporítható, ám ez némileg bonyolultabb eljárás, mint a tőosztás. A magokat január és március között vessük el, szobahőmérsékleten 1 hónap alatt csíráznak ki, legyünk türelmesek. A magokat csak vékony földréteggel takarjuk be, így könnyebben kibújnak. A magról nevelt szerelemvirág 3-4 éves korában fog először virágozni.

 

Az Afrikai Szerelemvirág kártevői, betegségei

A szerelemvirág nem hajlamos a betegségekre, átültetéskor ügyelnünk kell a gyökereire, hogy ne sérüljenek, mert az könnyen rothadást idézhet elő a későbbiekben.

Néha előfordul, hogy megtámadják a meztelen csigák, ezeket távolítsuk el, vagy csigaölő granulátummal is védekezhetünk ellenük.

A gyengébb növényeket a gyapjas pajzstetvek is megtámadhatják, ellenük rovarölővel védekezhetünk.

Total
58
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
Visegrádi palotakert

A Visegrádi Királyi Palota kertje – Visegrádi Palotakert

Következő cikk
Zamioculcas

A legénypálma (Zamioculcas zamiifolia) gondozása, virágzása, szaporítása, betegségei

Kapcsolódó cikkek