A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése, ültetése és gondozása

Egy nagyon ritkán hallott, hazánkban elsősorban szobanövényként tartott növény a sárma. A legtöbb faj Európában, Nyugat-Ázsiában és Afrikában él, egyébként a növény Dél-Afrikában őshonos, onnan származik. A növény neve (madártej) a virágok és a hártyás porzószálak  tejfehér színére utal, németül csillagtejnek hívják. A spárgafélék családjának csillagformák alcsaládjába tartozó növénynemzetség körülbelül kétszáz fajt tart számon, legismertebb a fajok közül az ernyős sárma.

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése

A sárma vagy madártej lágyszárú, hagymás évelő növény mely jellemzően nem télálló, ezért nálunk inkább szobanövényként tartható. Fűszerű levelei tőállásúak, magasságuk körülbelül harminc centiméter. A virágok színe között megtaláljuk a fehér, a narancssárga, a sárgászöld vagy zölden csíkozott színeket. A hímnős virágok csillagformát alkotnak, a növény termése toktermés. A növény minden része mérgező, különösen a hagymák jelenthetnek veszélyt szervezetbe jutva. A növény virágzása tél végén kezdődik, és tavasz közepéig tart, így alkalmas az év eleji ünnepi alkalmakhoz ajándéknak is.

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) gondozása

A sárma gondozását tekintve nem igényel sok munkát, virágainak szépsége nincs arányban a növény gondozási igényeivel. A növény hagymái minden évben újra hajtanak, minden évben megújul. Ültetéséhez a virágföld, vagy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, mivel a hagymáknak nem tesz jót az átázott vízzel telített ültető közeg. Túlöntözés vagy pangó víz esetén a hagymák és a gyökerek rothadásnak indulhatnak. A melegebb éghajlatú területeken a hagymák szabadban is átteleltethetők, nálunk azonban a kerti kiültetés és tartás után ősszel szedjük ki a földből és védett helyen teleltessük át, hogy tavasszal újra ki tudjuk ültetni őket. A sárma nem szereti a közvetlen tűző napfényt, az erős napsugárzás árt a virágoknak, ezért lakásban olyan helyre tegyük, ahol nem éri közvetlen napsugárzás. Szabadon a kertbe ültetve is inkább a félárnyékos hely kedvez a növénynek. Az öntözést alkalmanként és mérsékelten végezzük.

Amikor a növényen a virágok elvirágoznak, szedjük le az elnyílt virágokat, nem ártunk vele és a fürt teljes elvirágzása után is távolítsuk el az egész virágszárat. Ekkor már csak annyira szabad öntözni a növényt, hogy épphogy csak ne száradjon ki alatta a talaj, és hagyjuk a leveleket teljesen fokozatosan visszaszáradni a növényen. Ezzel segítjük abban, hogy a vegetációs időszakra a tápanyag raktározás megtörténjen a virágnak.

Ernyős madártej (Ornithogalum umbellatum) jellemzése, gondozása

Évelő, alacsony növésű hagymás növény az ernyős madártej, ami hazánkban gyakran fordul elő a természetben.

Kígyóvirágként is szokták nevezni, melynek levélzetét hosszú, viaszos, fehércsíkos tőlevelek alkotják. Sátorozó fürtben nyílnak csillag alakú, fehér színű, igen kellemes illatú virágai a tavasz második szakaszában. A virágok egyediségéhez tartozik, hogy napfénymentes időben, valamint késő délután a növény a szirmokat összecsukja.

Félárnyékos helyre ültetve érvényesül legszebben, és a tápanyagban gazdag jó vízáteresztő talajt kedveli. A virágzás idején a földjét tartsuk kissé nyirkosabban a szebb virágok fejlődéséhez. Általában betegségekkel szemben ellen álló, a szaporítása egyszerű, a fiók hagymák leszedésével és elültetésével szaporíthatjuk legkönnyebben.

 

 

Total
1
Shares
2 hozzászólás
  1. Ezt írja:
    “A sárma vagy madártej lágyszárú, hagymás évelő növény mely jellemzően nem télálló” – hát hogy a fenébe nem!
    Vadon él hazánkban!

  2. Szeretném felvenni a kapcsolatot a “madár” hozzászolóhoz, ha lehet 2019. 13.52 szolt hozzá a sáma v. madártej növényhez. Előre is köszönöm Ágnes

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gazania

A záporvirág (Gazania) jellemzése, ültetése, szaporítása és gondozása

Következő cikk

A sétányrózsa (Lantana camara) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek