gazania

A záporvirág (Gazania) jellemzése, ültetése, szaporítása és gondozása

Egy nagyon szép egynyári virág a záporvirág, amely ugyan hasonlóságot mutat az őszirózsához vagy a napraforgó virághoz is, mégis egyediségével varázsolja el a virágot szerető és kertészkedő embereket. A záporvirágot nevezik még napvirágnak vagy gazániának is, valamint, esővirág néven is ismert.

A növény Közép-és Dél-Afrika területein őshonos, más kontinensekre és országokba betelepítés útján került. A fészkes virágzatúak rendjébe és az őszirózsafélék családjába tartozó nemzetséghez tizenöt faj tartozik. Hazánkban, az utóbbi években egyre kedveltebb és egyre több kiskertben előforduló virág.

A záporvirág (Gazania) jellemzése

A záporvirág fajok között megtalálhatók többségében az egynyári fajok, valamint van közöttük évelő faj is, mint például az Gazania linears. A záporvirág egyik legszembetűnőbb jellemzője, (vélhetően a napvirág elnevezést is onnan kapta), hogy virágait éjszakára becsukja és csak a napfény hatására nyitja ki újra. Melegkedvelő növény, éppen ezért az évelő fajai csak a trópusoktól a mérsékelt égövig termeszthetők, míg az egynyári fajok a mérsékelt égövi területeken bárhova ültethetők.

A záporvirág virágai fészekvirágzatuknak köszönhetően hasonlóak az őszirózsa virágokhoz. Bokrosan növekednek tíztől harminc centiméter magasra. Tőlevélrózsát alkotnak levelei, melyek hosszú lándzsás, szabdalt vagy ép szélű levelek. A virágok margarétaszerű fészekvirágzatban nyílnak színe sok színben megtalálható, legtöbb a nap sárga, a narancssárga, és a vöröses szín sokféle változata. Májustól a kora őszi fagyokig hozza rendkívül látványos virágait. A virágok mérete nagy, hosszan nyíló, kitűnő kerti dísznövény, mely alkalmas virágágyások közé ültetve és balkonládába erkélyek, teraszok díszeként. A növénynek számos kertészeti hibrid változata megtalálható a kertészeti árudák kínálataiban.

A záporvirág (Gazania) ültetése és gondozása

A záporvirág vagy napvirág jól viseli a száraz napos időszakot is, ezért inkább napos helyre ültessük, laza, tápanyaggal jól ellátott földbe. Begyökeresedése után mérsékelt öntözést igényel. Könnyen tartható növény, közepes gondozást igényel. Sziklakertbe ültetve is szépen mutat, de ültethetjük szegélyként utak mellé, önálló virágágyásba színváltozatait váltogatva, hasonló meleg igényű növények közé, kombinálhatjuk pasztellesebb árnyalatú egy- nyáriakkal, mindenütt jókedvet és harmóniát teremt.

A záporvirágot vagy napvirágot ültethetjük magról és palántáról is. A magokat február-márciusban ültessük el és neveljük elő a növényt körülbelül húsz fokos hőmérsékleten. Csak nagyon vékonyan takarjuk be földdel a magokat, mivel csírázáshoz sok levegőre van szüksége a magoknak. A palántákat csak a májusi fagyok után rakjuk ki a szabadföldbe, amikor már jól megerősödnek. Vigyázzunk arra, hogy még nyáron nagy meleg esetén sem öntözzük túl a záporvirágot, könnyebben elviseli a szárazságot, mint a túlöntözést. Az elszáradt virágokat időnként szedjük le a növényről, ezzel meghosszabbíthatjuk a virágzást.

A záporvirág (Gazania) szaporítása

A záporvirág magvetéssel és dugványozással könnyen szaporítható. Az elszórt magok is újra ültethetők, de célszerű minden évben vásárolt magot ültetni a hatékonyság érdekében. Erős gyökérzetének köszönhető a növény szívóssága, erőssége, kipusztulását csak gondozási hiba okozhatja.

A záporvirágnak nem sok betegsége van, esetenként megtámadhatják levélbolhák vagy nagyon ritka esetben lisztharmat.

Total
35
Shares
3 hozzászólás
 1. Kedves Anna!
  Egy kis segítséget kérnék gazániával kapcsolatban. Több néven is ismerjük, de vajon az afrikai aranyvirág is egyik elenevezése, vagy különböző növényről van szó?
  Előre is köszönöm válaszát, Tímea

 2. Virágláda ám közélet 3 zápor virág.Sok zöldje van,nem virágzik.Mit tegyek,hogy virágozzon?

 3. Nekünk már 3 éves a Napvirág.
  A szaporítással kapcsolatban érdeklődöm.
  A töve úgy néz ki, mint az eperé.
  Lehetséges, hogy tőosztással is szaporítható?
  Nem merek hozzányúlni, hátha elpusztul.
  Üdvözlettel: András Károly

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
medinilla

A medinilla jellemzése szaporítása és gondozása

Következő cikk

A sárma vagy madártej (Omithogalum umbellatum) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek