kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) jellemzése, gondozása, szaporítása

kardvirágEgy csodálatosan mutatós és méltóságteljes virág, melyet minden ember kedvel, kertben is szépen érvényesül akár egyedi, akár csoportos ültetésben, de vágott virágként csokorba rendezve is megállja a helyét.

A népnyelv korábban fegyverliliom, mezei dárdácska, kedves madárliliom, illetve legényvirág néven tartotta számon a Kárpát-medencében. Ma már kardvirágként nevezik. A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzetség, mely nemzetségbe körülbelül kettőszázötven faj tartozik, Európában és Ázsiában tíz él, a többi Fekete-Afrikában. Legnagyobb elterjedési területe a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia. Keresztezett fajtája több ezerre tehető. Európába a tizennyolcadik század második felében került, ahol újabb fajok nemesítését végezték el.

Sokféle nemesített változatával találkozhatunk kertekben, parkokban: vannak fodros szirmú és telt virágú hibridek. Általában a vadon élő fajok kisebbek, szerényebbek, mint kerti rokonai.

A kardvirág jellemzése

A kardvirág egynyári dísznövény.

A növénynek nagyon sok fajtája van, ezek lehetnek alacsonyabbak, magasabbak. Kisebb kertekbe ültethetünk törpe kardvirágokat, melyek mindössze ötven-hatvan centiméter magasak. Dúsan virágzó nagytermetű növény, mely nyolcvan-százötven centiméter magas,  karózást igényel, egyébként nem bírja tartani magát, elfekszik. Szára nem ágazik el, hosszan barázdált levelet növeszt. Erős száron lévő virágai tölcsérformát alkotnak, fürtben sorakoznak és alulról felfelé nyílnak. A kardvirág tavasztól őszig virágzik, úgy, hogy amikor az új virágszirmok nyílnak, a régiek elszáradnak. Rengeteg színárnyalata van, a kéken és feketén kívül. A virágok felfelé állnak és kardformát öltenek.

A növény nem télálló, ezért a gumókat a fagyok előtt fel kell szedni és hűvös helyen kell teleltetni. A hagymagumók színe barna melyek rostos hártyákba burkolóznak.

A kardvirág ültetése

A kardvirág hagymák ültetésének ideje április közepétől, május végéig folyamatosan történhet.  Kertbe ültetve a hagymát tíz-tizenöt centiméter mélyen kell a földbe rakni. Ha elég csapadékos a tavasz, akkor nincs szükség öntözésre, de ha nem biztosított a természetes esővíz ellátás, öntözni kell a növényt. Nyáron segíthetjük és serkenthetjük a virágzást úgy, hogy  egy- egy alkalommal tápoldatot adunk az öntözéskor. A hagymák ültetését több féle módon és változatban ültethetjük, a színek csoportosításával különböző formákat és színeket állíthatunk össze.

A talaj, amelybe a kardvirághagymákat ültetni akarjuk, legyen tápanyagban gazdag, és jó legyen a vízáteresztő képessége. A növény a napos helyet szereti, ezért kertünk napsütötte szegletébe ültessük.

Elvirágzás után hagyjuk a növényt visszaszáradni, ne vágjuk le a virág szárait , mivel az tápanyagot raktároz a gumókba. Október közepén kezdjük meg a hagymák begyűjtését, úgy, hogy a szármaradványokat öt centiméter magasságra vágjuk vissza. A megtisztított gumókat hűvös, szellős helyen, lehetőleg papírba csomagolva teleltessük. Eltehetjük a fiók hagymákat is, ha ezeket két-három évig minden évben kiültetjük, a negyedik évben virágokat fognak nevelni.

A kardvirág betegségei

Elkerülhetjük a betegségek, kártevők megjelenését, ha csak az egészséges, kemény hagymákat hagyjuk meg. Azzal is védekezhetünk, hogy nem ültetjük ugyan oda  a növényt, minden évben másik helyet választunk az ültetéshez. Ha a növény sárgul, gyakran vírusfertőzésre utal, ezeket semmisítsük meg, mert megfertőzhetik a többi hagymát is.

Total
20
Shares
12 hozzászólás
  1. Kedves László!

   A kardvirág hagymája évről-évre megújul, vagyis elültetjük áprilisban a gumóját, amiből a nyár folyamán új gumó fejlődik, ezt szedjük fel ősszel. Egyébként ez a folyamat jól megfigyelhető, amikor kiszedjük a földből a gumókat: még rajta van az elszáradt, régi gumó-maradvány. Ha viszont az a kérdés, hogy eltéve télire hány évig képes életben maradni, ha nem ültetjük földbe, arra nem tudom a választ, véleményem szerint 1-2 évig biztosan.
   Üdvözlettel:
   Anna

 1. Kedves Anna,
  évről-évre megújul de cak bizonyos évekig.Ez a cyklus eltart k.b.5-6 évig. Azután a virág minősége nagyon leromlik és hagyma töbnilek egészen tönkre megy. A hagymáktól el kel választani az apró hagymáckákat – goyókat-angolul bublet, és kiültetny. Ezekbõl asztán lesz az uj egéséges hagyma és virág.
  Jó körülmények közöt ha nemültetjük ki a hagymát átél egy évet.

  1. Kedves Linda!
   Nem egészen. A nagy hagyma sok-sok apró sarjhagymát hoz, aminek kell pár év, mire megnőnek akkorára, hogy virágozzanak is. Mikor ősszel felszedi a hagymákat, látni fogja a hagyma körül a sok apró kerek hagymácskát, amelyek legtöbbször letörnek, lemorzsolódnak az anyahagymáról. Ezeket ha külön dobozba teszi, tavasszal egy helyre el tudja ültetni, hogy növekedhessenek.
   Üdvözlettel:
   Anna

  2. Kedves Anna!
   Néhány hete vettem a Gladiolus hagymákat, amit sötétbe ugyan, de nem hűvös helyre tettem, és elkezdett kicsírázni, mit tehetnék vele még, hogy ne legyen bajuk és lassítsam a további folyamatot?

   1. Kedves Ágnes!
    Csak hűvös helyen tudja lassítani a folyamatot, ha nincs hűvös helye teleltetni őket, akkor fagymentes napokon akár ki is teheti őket az erkélyre, teraszra, pl. egy papírdobozban, és fagyos napokon, éjszakákon hozza csak be a lakásba.
    Üdvözlettel:
    Anna

 2. Kedves Anna! Nekem csak egyetlen kérdésem lenne..még ki sem nyílt teljesen,de az alja szárad el teljesen az összes virágunknak ? miért van ez? Sok a víz neki? Rossz a föld?

 3. Most, hogy ilyen nagy a szárazság és a hőség, kell minden nap öntözni a kardviragot? Mert szép nagyok a levelek, de semmi virág rajtuk, bár naponta öntözve vannak. Túl sok minden nap???

  1. Kedves Hozzászóló!
   A kardvirágot elegendő két-három naponta öntözni, még nagy meleg idején is, hiszen gumós, hagymás növény, amelyek jól tárolják a nedvességet a hagymáikban, így a hagymás növényeket rendszerint kevésbé kell öntözni, mint a nemhagymás társaikat. A virágok lehetséges, hogy csak később jelennek meg rajta, nálunk pl. még most kezdik hozni a virágszárakat, alig láthatóan.
   Üdvözlettel: Anna

 4. Kedves Anna! Mi tavalyelőtt vettünk 20 kardvirág hagymát. A hagyma szépen kifejlődött (kertbe, szabad földbe lett kiültetve, locsoljuk), hosszú zöld leveleket növesztett, de virágot nem hozott. Idén még vettünk hozzá más helyről további 18 hagymát, melyet elültettünk, de megint csak leveleket látok, virágszárat nem. Azt szeretném kérdezni, hogy mikor kezd el hajtani a virágszár, vagy esetleg valamit elrontottunk? Köszönöm válaszát!

 5. Kedves Anna!

  Az idén húsvétkor elültetett kardvirágjaink szépen fejlődnek, 50-60 centi magasak, üde zöldek és 3-6 levelük van.
  Az utóbbi időben azonban megfigyeltem, hogy kb. minden 3-ik növénynél egy levél mintegy 20 – 25 cm magasságban meghajlik, esetenként derékszöget bezárólag.
  Szeretném megkérdezni, hogy kell-e ennek jelentőséget tulajdonítanom, illetve mi okozhatja a jelenséget?
  Válaszát előre is köszönöm!
  Üdvözlettel;
  Zsolt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
maracuja

A maracuja (Passiflora edulis) jellemzése, gondozása

Következő cikk
tök

A tökfélék (Cucurbita) termesztése, gondozása, jellemzői

Kapcsolódó cikkek