Home Díszkert A kardvirág (Gladiolus) jellemzése, gondozása, szaporítása

kardvirág
Tetszett a cikk?

kardvirágEgy csodálatosan mutatós és méltóságteljes virág, melyet minden ember kedvel, kertben is szépen érvényesül akár egyedi, akár csoportos ültetésben, de vágott virágként csokorba rendezve is megállja a helyét.

A népnyelv korábban fegyverliliom, mezei dárdácska, kedves madárliliom, illetve legényvirág néven tartotta számon a Kárpát-medencében. Ma már kardvirágként nevezik. A kardvirág a nősziromfélék családjába tartozó nemzetség, mely nemzetségbe körülbelül kettőszázötven faj tartozik, Európában és Ázsiában tíz él, a többi Fekete-Afrikában. Legnagyobb elterjedési területe a Dél-Afrikai Köztársaság és Namíbia. Keresztezett fajtája több ezerre tehető. Európába a tizennyolcadik század második felében került, ahol újabb fajok nemesítését végezték el.

Sokféle nemesített változatával találkozhatunk kertekben, parkokban: vannak fodros szirmú és telt virágú hibridek. Általában a vadon élő fajok kisebbek, szerényebbek, mint kerti rokonai.

A kardvirág jellemzése

A kardvirág egynyári dísznövény.

A növénynek nagyon sok fajtája van, ezek lehetnek alacsonyabbak, magasabbak. Kisebb kertekbe ültethetünk törpe kardvirágokat, melyek mindössze ötven-hatvan centiméter magasak. Dúsan virágzó nagytermetű növény, mely nyolcvan-százötven centiméter magas,  karózást igényel, egyébként nem bírja tartani magát, elfekszik. Szára nem ágazik el, hosszan barázdált levelet növeszt. Erős száron lévő virágai tölcsérformát alkotnak, fürtben sorakoznak és alulról felfelé nyílnak. A kardvirág tavasztól őszig virágzik, úgy, hogy amikor az új virágszirmok nyílnak, a régiek elszáradnak. Rengeteg színárnyalata van, a kéken és feketén kívül. A virágok felfelé állnak és kardformát öltenek.

A növény nem télálló, ezért a gumókat a fagyok előtt fel kell szedni és hűvös helyen kell teleltetni. A hagymagumók színe barna melyek rostos hártyákba burkolóznak.

A kardvirág ültetése

A kardvirág hagymák ültetésének ideje április közepétől, május végéig folyamatosan történhet.  Kertbe ültetve a hagymát tíz-tizenöt centiméter mélyen kell a földbe rakni. Ha elég csapadékos a tavasz, akkor nincs szükség öntözésre, de ha nem biztosított a természetes esővíz ellátás, öntözni kell a növényt. Nyáron segíthetjük és serkenthetjük a virágzást úgy, hogy  egy- egy alkalommal tápoldatot adunk az öntözéskor. A hagymák ültetését több féle módon és változatban ültethetjük, a színek csoportosításával különböző formákat és színeket állíthatunk össze.

A talaj, amelybe a kardvirághagymákat ültetni akarjuk, legyen tápanyagban gazdag, és jó legyen a vízáteresztő képessége. A növény a napos helyet szereti, ezért kertünk napsütötte szegletébe ültessük.

Elvirágzás után hagyjuk a növényt visszaszáradni, ne vágjuk le a virág szárait , mivel az tápanyagot raktároz a gumókba. Október közepén kezdjük meg a hagymák begyűjtését, úgy, hogy a szármaradványokat öt centiméter magasságra vágjuk vissza. A megtisztított gumókat hűvös, szellős helyen, lehetőleg papírba csomagolva teleltessük. Eltehetjük a fiók hagymákat is, ha ezeket két-három évig minden évben kiültetjük, a negyedik évben virágokat fognak nevelni.

A kardvirág betegségei

Elkerülhetjük a betegségek, kártevők megjelenését, ha csak az egészséges, kemény hagymákat hagyjuk meg. Azzal is védekezhetünk, hogy nem ültetjük ugyan oda  a növényt, minden évben másik helyet választunk az ültetéshez. Ha a növény sárgul, gyakran vírusfertőzésre utal, ezeket semmisítsük meg, mert megfertőzhetik a többi hagymát is.

3 replies to this post
  • Kedves László!

   A kardvirág hagymája évről-évre megújul, vagyis elültetjük áprilisban a gumóját, amiből a nyár folyamán új gumó fejlődik, ezt szedjük fel ősszel. Egyébként ez a folyamat jól megfigyelhető, amikor kiszedjük a földből a gumókat: még rajta van az elszáradt, régi gumó-maradvány. Ha viszont az a kérdés, hogy eltéve télire hány évig képes életben maradni, ha nem ültetjük földbe, arra nem tudom a választ, véleményem szerint 1-2 évig biztosan.
   Üdvözlettel:
   Anna

 1. Kedves Anna,
  évről-évre megújul de cak bizonyos évekig.Ez a cyklus eltart k.b.5-6 évig. Azután a virág minősége nagyon leromlik és hagyma töbnilek egészen tönkre megy. A hagymáktól el kel választani az apró hagymáckákat – goyókat-angolul bublet, és kiültetny. Ezekbõl asztán lesz az uj egéséges hagyma és virág.
  Jó körülmények közöt ha nemültetjük ki a hagymát átél egy évet.

Válasz

HÍRES KERTEK

Nemrégiben indítottuk el új sorozatunkat, amelyben olyan hazai kerteket szeretnénk Olvasóinknak bemutatni, amelyek inspirálóak lehetnek számunkra, és a saját kertjeink kialakításában is hasznos tanácsokat,...