tök

A tökfélék (Cucurbita) termesztése, gondozása, jellemzői

Régen, valamikor a hatvanas évek elején még csak azt a fajtát ismertük, amit a kukorica közé ültetve ősszel össze kellett gurgatni. Hazavittük és megették a jószágok: tehenek, malacok. Magját kiszedtük, szárítottuk és remek csemege lett belőle télire. Nem nézték akkor, hogy milyen a tápértéke, a tök jótékonysági hatását az emberi szervezetre megtaláltuk a mindennapi tejfogyasztásban, a magja meg anélkül, hogy tudtuk volna, rengeteg ásványi anyagot vitt szervezetünkbe.

Már ismerték a tizenhatodik században is fogyasztásának jótékony hatását.  Származását Amerika mérsékelt égövi területére teszik, a lopótök kivételével. Európába is a tizenhatodik században került.

Az utóbbi években újra népszerűvé vált, Európa nyugati területein virágkorát éli a tök. Nagyon sokrétű a felhasználása, egészséges élelmiszerként nagyon sokféleképpen felhasználható, sülve, főve, fő és előételként, kiegészítő táplálékként, valamint feldolgozva. Amerikában a Halloween idején egyik legnagyobb „díszítőelemmé vált”, ma már Európára is átterjedve.

Talán egyik legelterjedtebb fajta a sütőtök, ami vidéken és nagyvárosokban is egyaránt hódít, hiszen a csecsemőktől a legidősebb korig az emberek kedvencévé vált.

A tök egészségünkre gyakorolt hatása

A tök egy kalóriában viszonylag szegény, ásványi anyagokban és vitaminokban annál gazdagabb zöldség (a főzőtök kivételével), amely az emberi táplálkozás értékes elemévé vált. A növény húsa főleg A vitaminban gazdag, mely vitamin nagyon fontos a daganatos betegségekkel, keringési és érelmeszesedéssel szembeni védekezésre. Jelentős ásványi anyaga a kálium, ami tudott, hogy az emberi szervezet vízháztartását és sav-bázis egyensúlyát biztosítja.

A tökmag az orvostudomány szempontjából,  a húgyúti megbetegedések gyógyításában tölt be fontos szerepet.

 A tök (Cucurbita) termesztése

A tök nemzetségben több mint harminc fajt tartanak számon, hazánkban azonban csak három fajtája került be a termesztésbe. A kerti tök (Cucurbita pepo) , az óriás tök (Curcurbita maxima) és a pézsmatök ( Curcurbita moschata).

Minden töknek nagy a hő és fényigénye, félárnyékban nem sok termést hoznak, ezért napfényes helyet biztosítsunk az ültetéskor. A hidegre túlzottan érzékeny a virágok már fagypont körül elfagynak, a növény pedig,  ha nulla fok alatti a hőmérséklet elpusztul. Vízigényüket tekintve a csillagtöknek van szüksége legtöbb vízre, a többi tökféle közepes vízellátással beéri. Tápanyagigényük magas ezért, a tápanyag utánpótlásról folyamatosan gondoskodjunk.

 A kerti tök (Curcurbita pepo)

A kerti tökféléket általában főzve szoktuk fogyasztani,  ilyen tökféle a spárgatök, a cocozella, a cukkini, a csillagtök és laskatök vagy másnevén isten gyalulta tök.

A fogyasztók igényének növekedésével a főzőtök választék bővítése a termesztésben folyamatosan növekszik. Hazánkban a spárgatök termesztésének nagy hagyományai vannak, egyik legrégebbi tökféle, amit főzésre használunk. Az utóbbi években a cukkini is nagy hódítást végzett a hazai konyhákban, ugyanúgy, mint a cocozella, amit könnyen összekeverünk a cukkinivel.

A csillagtök a hazánkban termesztett fajták között a legritkábban termesztett tökféle, ugyan úgy, mint a laskatök, amit csak kis területen termesztünk, és csekély mennyiségben használunk.

A termések betakarítása tág határok között mozog, általában gazdaságilag érett formában takarítjuk be és fogyasztjuk.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
kardvirág

A kardvirág (Gladiolus) jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
frézia

A frézia (Freesia) jellemzése, gondozása, szaporítása

Kapcsolódó cikkek