frézia

A frézia (Freesia) jellemzése, gondozása, szaporítása

fréziaAmikor először találkozik vele az ember, akár csokorba kötve vagy kertben illatozva, rácsodálkozik e kedves színes virágra, hiszen szinte nincs olyan szín a palettán, amelyben ne pompázna, a néhány éve még hazánkban is alig ismert növény. Kertekben ritkábban láttunk ilyen virágot, inkább csak a virágüzletek kínálataiból válogathattunk. Aztán úgy döntünk: kell ilyen a kertünkbe, ültetünk mi is  fréziát.

A frézia (Freesia) jellemzése

Mint, minden virágnak, a fréziának is „lelke” van. Egy igen érzékeny kis növény, melynek termesztése és gondozása nem számít az egyszerű feladatok közé. A növényt az ártatlanság jelképeként is említik. A frézia Dél-és Kelet Afrikában őshonos, a nősziromfélék családjába tartozó növénynemzetség tagja. Napjainkban népszerűségének és szépségének köszönhetően az egész világon dísznövényként termesztik fajaikat és hibridjeiket.

A frézia lágyszárú növény, nevét egy német orvos nevéről kapta. Egyik legillatosabb virág, a Freesia alba változata, melynek termesztése a tizenkilencedik század második felében nagy szenzációt keltett. Megtalálhatók közöttük tölcséres virágúak, és szétterülő virágúak is, többségük színe fehér vagy sárga és fürtben helyezkedik el. A frézia nemzetség mind a tizennégy faja Afrikából származik és a tavaszi időszak legkedvesebb virágai között helyezkedik el.

A növény hagymagumóból fejlődik (hasonló a kardvirágéhoz) és hosszú keskeny leveleket, valamint kevésbé elágazó szárat növeszt. Néhány levél mellet nő a féloldalas tölcsér alakú virágfüzére.

A növény levelei világoszöldek, alakjuk kard formájú és akár, harminc centiméter magasak is lehetnek. A virágkocsányok karcsúak és hasonló nagyságúak, a kocsány végén helyezkednek el a tölcsér alakú virágok fürtökbe rendeződve. A virágok színe nagyon sokféle lehet: a fehér, a sárga több változata, a rózsaszín és a piros több változata, sőt már kétszínű fréziák is vannak. A frézia illata, finom, könnyű virágillat.

A frézia (Fressia) ültetése, szaporítása

A növény hagymagumóit ültethetjük virágládába, cserépbe szobanövénynek, de kiváló dísze lehet a virágoskertünknek is. Kertbe ültetve napos helyet biztosítsunk és talajunk jó vízáteresztő képességű, humuszban gazdag és tápanyagokkal jól ellátott legyen. Kertbe ültetve a hagymagumókat öt-hét centiméter mélyre, hét-nyolc centiméter távolságra tegyük,  és figyeljünk arra, hogy a hagymák hegyes vége felfelé álljon. Az ültetést a tavaszi fagyok elmúlta után, tavasz közepén végezzük.

Öntözzük bőségesen a növényt, csak a virágzás elmúltával hagyjuk kiszáradni a talajt. A szárak is maradjanak, várjuk meg, hogy teljesen elszáradjon, így biztosítva a hagymagumók energia raktározását.

Hazánkban a téli fagyok előtt fel kell szedni a hagymákat, nem bírják a fagyokat. Ősszel a levelek megbarnulása és elszáradása után szedjük fel, és teleltessük száraz, hűvös helyen.

Ültető edénybe ültetve a hagymákat, amíg első hajtásai megjelennek, helyezzük árnyékos helyre és tartsuk a földjét nyirkosan. A hajtások megjelenése után is folyamatosan öntözzük, de vigyázzunk, hogy lappangó víz ne álljon alatta.

Szobanövényként a fréziát világos napos helyre helyezzük, és gondoskodjunk a megfelelő víz- és tápanyagellátásról. A frézia szobanövényként is elkápráztat bennünket illatos, tölcsér alakú virágaival.

Total
31
Shares
7 hozzászólás
 1. Kaptam a férjemtől két tő szép fréziát, de egy fia illatuk sem volt. Mintha a lényege hiányozna. Hogy lehet igy elrontani egy fajtát!?!?

 2. A fréziáim amit áprilisban raktam el a virágos kertembe nem hajtottak ki, csak szeptemberben. Most vigyem be őket majd a házba a fagyok előtt, vagy mi tévő legyek??

 3. Sajnos én is igy jártam,kiváncsian várom a válaszokat.Majd 20cm-es üde zold levelei vannak,rakjam cserépbe,vigyem meleg vagy csak fagyvédett helyre?.Köszönöm előre is ha valaki tanácsot tud adni!

 4. Oké, szóval hogyan szaporítjuk? Mert az nincs leírva, csak a cikk címében. Úgy, hogy veszünk még a boltban?
  Köszönöm.

  1. A frézia hagymáit – mivel fagyérzékenyek – minden ősszel fel kell szedni, ezek a hagymák maguktól is szaporodnak a vegetációs időszakban, évről-évre több lesz belőlük. Lehet próbálkozni magvetéssel is, ez természetesen egy hosszabb folyamat.
   Anna

 5. A hideghatasrol am nelkul nem hajt ki a Frezia, sajnos egy huncut szo sem esik a cikkben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tök

A tökfélék (Cucurbita) termesztése, gondozása, jellemzői

Következő cikk
habanero

A habanero vagy havannai (Capcisum chinense) paprika termesztése, ültetése, gondozása

Kapcsolódó cikkek