habanero

A habanero vagy havannai (Capcisum chinense) paprika termesztése, ültetése, gondozása

A csípős paprikák egyik legismertebb változata a habanero paprika, és nem csak a legismertebb, de minden paprikák között a legcsípősebb paprikafajta. Van azonban egy jellegzetes trópusi gyümölcs íze, mely megkülönbözteti a többi chili paprikától. Népszerűsége főleg ennek a trópusi gyümölcs ízének köszönhető.

A habanero paprika elődeit már időszámításunk előtt kétezer körül termesztésbe vonták az Amazonas területén az indiánok. Amióta teret hódítottak és divatba jöttek a chili paprikák, szinte nincs a Földön olyan trópusi éghajlatú terület, ahol  nem foglalkoznának termesztésével. Egyik érdekessége, hogy nevére utalásával ellentétben, Kubában ritkán termesztett növénynek számít.

A habanero paprika jellemzése

A növénynek nagyon sok változata ismert, melegebb éghajlaton például Dél-Amerikában magassága egy méter is lehet, nálunk Európában azonban ötven-hatvan centiméternél magasabbra nem fejlődik. Általában bokros növekedésűek. Változatainak termései meglehetősen különbözőek, vannak közöttük harang alakúak, vagy lapított formájú kihegyesedő végű változatok eltérő mérettel. A virágok színe fehér, a növény kettő-hat közötti paprikát hoz csomónként. Levele fényes, egyszerű sötétzöld színű. A termés színe lehet, zöld, sárga, fehér, vörös színű fajtától függően. Hosszú vegetációs időre van szükség a habanero paprika termesztéséhez. A termések lédúsak függetlenül attól, hogy húsuk nem vastag.

A habanero paprika ültetése

A növénynek melegre és nagyon jól megművelt szerves anyagban gazdag talajra van szüksége a sikeres termesztéshez. Ha lakásban neveljük a palántákat nyolc-tíz hét szükséges ahhoz, hogy a kiültetés el tudjon kezdődni. A paprika magokat március közepén legkésőbb el kell vetni. A palánta kiültetés legsikeresebb, ha melegházban történik, de meleg nyár estén sikeres lehet szabad földbe ültetve is. Szabadföldbe történő ültetés esetében mindenképpen várjunk a fagyok elmúlására, de idény kezdetén sikeres lehet egy műanyag talajtakaróval is melegen tartani a talajt. A palántákat ne ültessük túl közel, legyen meg az ötven centiméteres távolság egy-egy növény között. Mint minden paprikafajta a habanero paprikának szüksége van a bőséges öntözésre. Vigyázzunk a gombás betegségek elterjedésére, ezért inkább a növényt alulról lássuk el megfelelő vízmennyiséggel.

A habanero paprika betakarítása

Kétféleképpen szedhetjük a terméseket, vagy akkor, amikor még zöldek és kemények, vagy pedig amikor már szárukon a termések színe pirosra változik. Lényeges, hogy az őszi hideg beköszönte előtt takarítsuk be.

A terméseket hűvös helyen tárolva három hétig is tárolni tudjuk, de lehet szárítani, vagy fagyasztva tárolni.

A habanero paprika felhasználása

Csípős szószok készítésére nagyon alkalmas, Mexikóban és Amerikában elterjedt a használata. Az európai konyhákban is egyre elterjedtebb és széles körű a felhasználása.

Szárítva is használható, vagy őrölt paprikát is készíthetünk belőle, természetesen figyelembe véve a csípősségét, megfelelő védekezéssel.

Savanyúságok készítésére, paprikával vagy más savanyúsághoz is meg lehet próbálni annak, aki kedveli az igen csípős ízeket.

Trópusi gyümölcsök mellé, paradicsomos ételekhez kiegészítőként kínálhatjuk.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
frézia

A frézia (Freesia) jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk

A Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek