brokkoli gondozása, palántázása

Brokkoli termesztése ültetése, vetése, palántázása és gondozása

A brokkoli is a tavasz korai időszakában vethető zöldségféleség. Míg régebben nem volt nagyon elterjedt, addig mára szinte minden konyha egyik alapvető alapanyaga. A brokkoli termesztése kiskertekben és házilag is könnyen kivitelezhető.

Egészséges a brokkoli

Nagyon sokféle étel készíthető belőle, mint például brokkolikrém leves, brokkoli mártás, de levesekbe kiegészítőként vagy önmagában párolva is ideális. A brokkoli egészséges növény, C és A-vitaminban gazdag, kalóriatartalma igen kicsi, így a fogyókúrázók, egészséges életmódot folytató emberek étrendjének kihagyhatatlan része.

Brokkoli vetése és ültetése

Kora tavasszal ültethető növény. A brokkoli ültetése megoldható palántanevelős módszerrel, de állandó helyre való vetéssel is. Ha az idő még nem eléggé kedvező, érdemesebb palántát nevelni szobai körülmények között vagy a fóliasátor alatt, majd később kiültetni a palántákat az állandó élethelyükre.

Ha a brokkoli vetése mellett döntünk, akkor az itthon legnépszerűbb calabrese fajta március-áprilisban vethető. A brokkolinak azonban van kései fajtája is, ezeknél a vetési idő akár júniusig is kitolható, például a Miranda fajta esetében. Ilyenkor a rózsaképződés szeptember-októberre tehető.

Brokkoli sortáv és vetési mélység

A brokkoli vetési mélysége 1 cm, mivel kis méretű magról van szó. Az ajánlott sortáv 30 cm, míg a tőtávolság 30-40 cm a Calabrese fajta esetén.

Brokkoli palántázása

A palánták nevelése nem nehéz feladat, és jobban nyomon is követhető a növekedés, mint a szabadföldi megoldásnál, ugyanakkor a brokkolinak ilyen esetben kétszer kell életre kapnia. Először akkor, mikor magból kell növénykévé sarjadnia, másodszor pedig akkor, mikor a kiültetéskor a szabad földben kell ismét „megvetnie a lábát”.

A palántanevelést bármilyen edényben el lehet kezdeni, lényeg, hogy kellő szélességű és mélységű legyen. Körülbelül tíz centiméter magasságig pakoljuk meg jó minőségű, tápanyagban gazdag, nedves földdel az edényt, majd kicsit nyomkodjuk le a földet. A lenyomkodás tömöríti a porózus talajt, ami ezáltal sokkal jobban tartja majd a nedvességet.

A magoknak sok nedvességre van szükségük ahhoz, hogy kikelhessenek. Ha ezzel megvagyunk, egy cseppet locsoljuk is meg a földet. Ne legyen lucskos, csak egyenletesen nedves. A magokat szórjuk el, jól elosztva az edényben, majd szórjunk rá fél-másfél centiméter vastagon földet. A rászórt réteget nem szabad lenyomkodni, de meglocsolni meg kell.

Érdemes valamilyen fújós eszközt használni, amivel jól elosztható a nedvesség, de egyszerre egyetlen ponton sem fog sarat csinálni. A túl sok víz nem jó, a túl kevés szintén nem. Az edényre helyezzünk rá egy üveglapot, vagy kötözzünk rá egy erős, fehér vagy átlátszó fóliát és tegyük olyan helyre, ahol megfelelő hőmérséklet van és a napsütés a lehető legtovább éri naponta. Minden nap fontos szellőztetni a kis veteményt, nehogy megrothadjon.

Kiültetés

Körülbelül 2-3 hetet kell várni a kikelésig, majd ismét ennyit a kiültethetőségig. Akkor kiültethető egy növény, mikor már kellően megerősödött a szára és legalább 4-6 levélkével büszkélkedhet. Ha az állandó helyére ültetjük ki, először fontos megdolgozni neki a talajt. Kapáljuk fel, tüntessük el a rögöket és ismét lássuk el a palántákat megfelelő mennyiségű vízzel. A kiültetéskor megönteni is szokás a növényeket. Ez azt jelenti, hogy a palánták tövébe nagyobb mennyiségű vizet öntünk, de lassan, hogy a víz ne mossa kis a földet a növény szárától, mert az nem fog tudni egyenesen állni.

Brokkoli vetése és gondozása

Ha az állandó helyre való ültetés mellett döntünk, (amennyiben az időjárás megengedi, jobb ezt a megoldást választani) akkor a kikelés után meg kell egyelni a sorokat. Ez azt jelenti, hogy minden második palántát kiszedjük, hogy a maradék megfelelően tudjon növekedni, elegendő helye, tápanyaga, fény, víz jusson neki. A kis palántákat magoncnak is nevezik. A brokkoli egész évben fejlődhet, ha a középső virágát kivágjuk, akkor a többi újra nő, így egy tőről többször is nyerhetünk friss zöldséget.

A brokkoli termesztése házilag is hozhat sikereket és nem igényel annyi szakértelmet, mint rokonnövénye a karfiol, ami több törődést igényel, ezért bátran ajánlom, akár kezdőknek is.

Öntözése

A nagyobb brokkolikat is fontos öntözni, különösen a nyár első felében, mikor rendszerint egészen nagy szárazság szokott beköszönteni. A brokkoli ültetés egész évben felelősséget jelent, mert a növény roppant mód igényli a vizet, de cserébe fontos, tápláló, rostban gazdag és finom élelmet nyújt. Ha nem öntözzük és kénytelen tűrni a szárazságot, megáll a növekedésben, nem fejlődik tovább, ezáltal nem lesz folyamatosan friss, szép zöld és ízletes brokkolink.

Tápanyagigény

A brokkoli ültetés csak olyan talajban éri meg, ami kimondottan dús tápanyagokban és jó a vízgazdálkodása. Rossz földben, szárazságban a brokkoliból nem lesz fogyasztásra alkalmas zöldségféle.

A magokat elvethetjük már márciusban, ha az időjárás nem szélsőségesen hűvös, de védett helyen. Ha szabadföldbe vetnénk, akkor érdemesebb megvárni vele az április elejét, hogy biztosan megmaradjanak, és jól fejlődhessenek. Ha előnevelt palántáink vannak, akkor a szabadföldi átültetéskor tartsunk 60-70 cm sortávolságot és 40-50 cm tőtávolságot, így semmiben nem gátolják egymást a növényeink. Igaz, hogy eleinte picikék, de meg fognak nőni, ezért kell nekik a hely.

Mikor szedhető a brokkoli?

A brokkoli egynyári növény, minden évben újat kell vetni, mert miután elvirágzik, el is hal. A téli fagyokat amúgy sem bírná ki, nem olyan típus. Néhány növénynek a termését, másoknak a levelét, megint másoknak a gyökerét fogyasztjuk, de a brokkolinak éppenséggel virágát alkalmas az emberi fogyasztásra, de szigorúan a kinyílása előtt.

A tenyészidő nagyon fajtafüggő. Vannak rövid tenyészidejű fajták, ahol 40-75 nap után már szedhető a termés, míg a hosszú tenyészidejű fajták esetében 70-100 napot kell várnunk. A Calabrese fajta esetén márciusi vetésnél június-júliusra szedhető a brokkoli.

Ha folyamatosan akarjuk élvezni kertünk brokkoli termésért, csak vágjuk ki óvatosan a zsenge középső virágokat, így az oldalsó hajtások tovább nőnek és a végén nekik is rózsáik lesznek, amiket ismét „leszüretelhetünk”.

Nagyon fontos, hogy a kertnek azon részébe ültessük vagy vessük el a brokkolit, ami a legnapsütésesebb, mert a növénynek hatalmas fényigénye van. Érdemes a brokkoli ültetés mellett dönteni, hiszen roppant egészséges, önmagában vagy köretként is kiváló, valamint lefagyasztható növény. Kevesen tudják, de akár ősszel is ültethető.

Total
4
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Anna ,
  A Brokkoli “Kevesen tudják, de akár ősszel is ültethető ” utolsó linkje jó helyre mutat? .. nálam nem ! Amúgy a leírás nagyon részletes , az idén próbálom először .

  1. Kedves Dénes!

   Nálam jó helyre mutat, egy olyan cikkünkre, ahol az ősszel ültethető növényeket mutatjuk be, köztük a brokkolit is.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tavaszi kert

Kertészkedés és kerti munkák tavasszal

Következő cikk
zöldbab vetése

Zöldbab mag ültetése, vetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek