brokkoli gondozása, palántázása

Brokkoli ültetése, vetése, palántázása és gondozása

A brokkoli is a tavasz korai időszakában vethető zöldségféleség. Míg régebben nem volt nagyon elterjedt, addig mára szinte minden konyha egyik alapvető alapanyaga.

Egészséges  a brokkoli

Nagyon sokféle étel készíthető belőle, mint például brokkolikrém leves, brokkoli mártás, de levesekbe kiegészítőként vagy önmagában párolva is ideális. A brokkoli egészséges növény, C és A-vitaminban gazdag, kalóriatartalma igen kicsi, így a fogyókúrázók, egészséges életmódot folytató emberek étrendjének kihagyhatatlan része.

Vethető és palántázható

Kora tavasszal ültethető növény. A brokkoli ültetése megoldható palántanevelős módszerrel, de állandó helyre való vetéssel is. Ha az idő még nem eléggé kedvező, érdemesebb palántát nevelni szobai körülmények között vagy a fóliasátor alatt, majd később kiültetni a palántákat az állandó élethelyükre.

Brokkoli palántázása

A palánták nevelése nem nehéz feladat, és jobban nyomon is követhető a növekedés, mint a szabadföldi megoldásnál, ugyanakkor a brokkolinak ilyen esetben kétszer kell éltre kapnia. Először akkor, mikor magból kell növénykévé sarjadnia, másodszor pedig akkor, mikor a kiültetéskor a szabad földben kell ismét „megvetnie a lábát”.

A palántanevelést bármilyen edényben el lehet kezdeni, lényeg, hogy kellő szélességű és mélységű legyen. Körülbelül tíz centiméter magasságig pakoljuk meg jó minőségű, tápanyagban gazdag, nedves földdel az edényt, majd kicsit nyomkodjuk le a földet. A lenyomkodás tömöríti a porózus talajt, ami ezáltal sokkal jobban tartja majd a nedvességet.

A magoknak sok nedvességre van szükségük ahhoz, hogy kikelhessenek. Ha ezzel megvagyunk, egy cseppet locsoljuk is meg a földet. Ne legyen lucskos, csak egyenletesen nedves. A magokat szórjuk el, jól elosztva az edényben, majd szórjunk rá fél-másfél centiméter vastagon földet. A rászórt réteget nem szabad lenyomkodni, de meglocsolni meg kell.

Érdemes valamilyen fújós eszközt használni, amivel jól elosztható a nedvesség, de egyszerre egyetlen ponton sem fog sarat csinálni. A túl sok víz nem jó, a túl kevés szintén nem. Az edényre helyezzünk rá egy üveglapot, vagy kötözzünk rá egy erős, fehér vagy átlátszó fóliát és tegyük olyan helyre, ahol megfelelő hőmérséklet van és a napsütés a lehető legtovább éri naponta. Minden nap fontos szellőztetni a kis veteményt, nehogy megrothadjon.

Kiültetés

Körülbelül 2-3 hetet kell várni a kikelésig, majd ismét ennyit a kiültethetőségig. Akkor kiültethető egy növény, mikor már kellően megerősödött a szára és legalább 4-6 levélkével büszkélkedhet. Ha az állandó helyére ültetjük ki, először fontos megdolgozni neki a talajt. Kapáljuk fel, tüntessük el a rögöket és ismét lássuk el a palántákat megfelelő mennyiségű vízzel. A kiültetéskor megönteni is szokás a növényeket. Ez azt jelenti, hogy a palánták tövébe nagyobb mennyiségű vizet öntünk, de lassan, hogy a víz ne mossa kis a földet a növény szárától, mert az nem fog tudni egyenesen állni.

Brokkoli vetése és gondozása

Ha az állandó helyre való ültetés mellett döntünk, (amennyiben az időjárás megengedi, jobb ezt a megoldást választani) akkor a kikelés után meg kell egyelni a sorokat. Ez azt jelenti, hogy minden második palántát kiszedjük, hogy a maradék megfelelően tudjon növekedni, elegendő helye, tápanyaga, fény, víz jusson neki. A kis palántákat magoncnak is nevezik. A brokkoli egész évben fejlődhet, ha a középső virágát kivágjuk, akkor a többi újra nő, így egy tőről többször is nyerhetünk friss zöldséget.

Öntözése

A nagyobb brokkolikat is fontos öntözni, különösen a nyár első felében, mikor rendszerint egészen nagy szárazság szokott beköszönteni. A brokkoli ültetés egész évben felelősséget jelent, mert a növény roppant mód igényli a vizet, de cserébe fontos, tápláló, rostban gazdag és finom élelmet nyújt. Ha nem öntözzük és kénytelen tűrni a szárazságot, megáll a növekedésben, nem fejlődik tovább, ezáltal nem lesz folyamatosan friss, szép zöld és ízletes brokkolink.

Tápanyagigény

A brokkoli ültetés csak olyan talajban éri meg, ami kimondottan dús tápanyagokban és jó a vízgazdálkodása. Rossz földben, szárazságban a brokkoliból nem lesz fogyasztásra alkalmas zöldségféle.

A magokat elvethetjük már márciusban, ha az időjárás nem szélsőségesen hűvös, de védett helyen. Ha szabadföldbe vetnénk, akkor érdemesebb megvárni vele az április elejét, hogy biztosan megmaradjanak, és jól fejlődhessenek. Ha előnevelt palántáink vannak, akkor a szabadföldi átültetéskor tartsunk 60-70 cm sortávolságot és 40-50 cm tőtávolságot, így semmiben nem gátolják egymást a növényeink. Igaz, hogy eleinte picikék, de meg fognak nőni, ezért kell nekik a hely.

A brokkoli egynyári növény, minden évben újat kell vetni, mert miután elvirágzik, el is hal. A téli fagyokat amúgy sem bírná ki, nem olyan típus. Néhány növénynek a termését, másoknak a levelét, megint másoknak a gyökerét fogyasztjuk, de a brokkolinak éppenséggel virágát alkalmas az emberi fogyasztásra, de szigorúan a kinyílása előtt.

Ha folyamatosan akarjuk élvezni kertünk brokkoli termésért, csak vágjuk ki óvatosan a zsenge középső virágokat, így az oldalsó hajtások tovább nőnek és a végén nekik is rózsáik lesznek,a miket ismét „leszüretelhetünk”. Nagyon fontos, hogy a kertnek azon részébe ültessük vagy vessük el a brokkolit, ami a legnapsütésesebb, mert a növénynek hatalmas fényigénye van. Érdemes a brokkoli ültetés mellett dönteni, hiszen roppant egészséges, önmagában vagy köretként is kiváló, valamint lefagyasztható növény. Kevesen tudják, de akár ősszel is ültethető.

Total
3
Shares
2 hozzászólás
 1. Kedves Anna ,
  A Brokkoli “Kevesen tudják, de akár ősszel is ültethető ” utolsó linkje jó helyre mutat? .. nálam nem ! Amúgy a leírás nagyon részletes , az idén próbálom először .

  1. Kedves Dénes!

   Nálam jó helyre mutat, egy olyan cikkünkre, ahol az ősszel ültethető növényeket mutatjuk be, köztük a brokkolit is.
   Üdvözlettel:
   Anna

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
tavaszi kert

Kertészkedés és kerti munkák tavasszal

Következő cikk
zöldbab vetése

Zöldbab mag ültetése, vetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek