chili

Kertünk kényesebb zöldségféléi

A ritkábban termesztett és általunk kényesebbnek nevezett és számon tartott meleg égövi területekről származó zöldségfélék között számos olyan népszerűt is találunk, melyeket otthon a saját kertünkben is meg tudunk termelni. Sikeres eredményt viszont csak abban az esetben tudunk elérni, ha tudjuk számukra biztosítani a megfelelő feltételeket.

Ezeknek a zöldségféléknek hosszú vegetációs időszakra van szükségük, ezért már a magvakat is melegebb környezetben kell elvetnünk, illetve csíráztatnunk. Legjobb, ha a  palántát meleg helyen, akár ablakpárkányon, vagy palántanevelő tálcán előneveljük, de ha ezt el akarjuk kerülni a kész palántákat meg is tudjuk vásárolni.

A tojásgyümölcsként ismert padlizsán

padlizsan2A padlizsán a burgonyafélék családjába tartozik, színében, méretében és formájában is eltérő, lilás színű nagyméretű zöldség.

Igényli a naposabb fekvési területet, a laza szerkezetű, jó vízgazdálkodású talajt. Gondoskodjunk a kellő mennyiségű szerves anyag pótlásáról is.

Magvait tél végén vagy korán tavasszal beltérben vessük el, kiültetni akkor lehet őket, amikor már az első virágaik megjelennek.

Betakarítás, tárolás

Szedését akkor kezdjük, amikor elérték teljes nagyságukat, és a fajta sajátos színe és fényessége is tökéletesen kialakult. Amikor túlérik a növény, arról tudjuk észrevenni, hogy színe megfakul, természetesen ezt nem kell megvárnunk. Ilyenkor a héja bőrszerűvé válik, és a húsa kiszikkad.

A padlizsánt hűtőben néhány napig biztonságosan tudjuk tárolni. Nagyobb mennyiségből kiváló krémet készíthetünk, de savanyúságnak is nagyszerűen használható. Ehetjük más zöldségfélével összesütve, fűszerezve is.

padlizsan

Mályvákkal rokon növény a gombó

Nem télálló, dísznövényként is használható, az indiai konyha által kedvelt növény. A gombó jó vízelvezetésű talajt és teljes napfényt kíván. A nagyon meleg nedves környezetet kedveli.

Minden évben friss magot ültessünk, mivel hosszú ideig nem csíraképes. A  magvak magas hőmérsékleten nagyon gyorsan kicsíráznak, könnyen fel is nyúlnak melyre különösen figyeljünk oda.

Betakarítás, tárolás

Fontos, hogy gyakran szedjük, mert virágzás után gyorsan kifejlődnek a rostos és kemény termések. A terméseket éles késsel tudjuk levágni, amikor élénkzöld a színük és kemények. Óvatosan bánjunk velük a szedésnél, mert könnyen sérülnek és akkor nehezebben tárolhatóak.

A gombót legjobb frissen szedve elfogyasztani, nem igazán tárolható. A fagyasztás befolyásolja a minőségét. Nagyon frissen akár nyersen is ehetjük, de főzhetjük is és sütésre is alkalmas.

Amit a chiliről tudni kell

A chili sokszor elviselhetetlenül csípős paprikafajta. Szereti a nagyon napos fekvésű, kiváló víztartású termőterületet, melyhez adjunk megfelelő mennyiségű szerves anyagot. Ha csak néhány tőre van szükségünk, érdemes a palántákat megvásárolnunk, mivel ebből a paprika fajtából kevés is elegendő. A palántákat kor tavasszal vessük el. A növényeket karók mellett neveljük, mivel nagyra nőnek és terméseiktől súlyosak lesznek.

Betakarítás, tárolás

Akkor kell szedni a terméseket, amikor már teljesen kifejlődtek és a fajtára jellemző színük is kialakult, mert a szedés ideje befolyásolja a csípősséget és erősséget. Nem szabad a teljes érésig megvárni a szedését, mert az csökkenheti a termés hozamát.

Gyökerestől kihúzva, fejjel lefelé felfüggesztve is száríthatjuk, de leszedve és felfűzve is lehet szárítani, mint a hagyományos erős paprikát szoktuk.

Nálunk Magyarországon, szinte minden pörkölthöz, húsételekhez, de még a lecsóhoz is szinte nélkülözhetetlen.

Jó tanács: Ha túl sok chilit fogyasztottunk, a csípősség enyhítésére igyunk tejet, vagy együnk joghurtot.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

Istenek eledele: a cseresznye

Következő cikk
erkélykertészet

Díszítsük erkélyünket virágokkal!

Kapcsolódó cikkek