erkélykertészet

Díszítsük erkélyünket virágokkal!

Lassan az időjárás megengedi, hogy megkezdjük erkélyeink, nyitott teraszaink virágokkal történő benépesítését. Felmerül a kérdés, milyen szempontok alapján válogassunk.  Melyek azok a virágok,  amit nyugodtan telepíthetünk az erkélyre, teraszra,  ami megfelel az erkély fekvésének, napsütéses órák számának és számos olyan feltételnek, hogy egész nyáron gyönyörködhessünk virágaink színpompájában.

Miután minden szempontot figyelembe vettünk, kiválasztottuk, a virágoknak megfelelő fából vagy műanyagból készült virágládákat kezdjünk neki az ültetésnek.

Kék százszorszép

Egy gyönyörű függő virág, mely erkélyre kiválóan alkalmas, gondozása nem jelent problémát, így hamar megbarátkozunk vele. Talán meglepő a kék szín, azonban más színben is kapható, sárga, vagy vörös, de fehér szín is jellemző.  A kék százszorszép Ausztráliában honos, ott a sziklakerteket díszítik. Nálunk régebben nagyon ritkán már találkozhattunk vele, akkor kertbe vethető nyári virágként tartották számon.

erkely

Ha kertbe akarjuk ültetni, lehetőség szerint szegélyként alkalmazzuk. A virágok a finom szárnyalt levelek között hosszú nyélen ülnek. Nyáron elborítják a kék virágok.

Virágzási ideje

Virágozni júliusban kezd, de a virágzó növényeket már május végétől, melegházban előnevelt formában be tudjuk szerezni. Őszig folyamatosan virágzik és nem sok gondozást igényel. A rövid életű növények közé tartozik és ősszel elpusztul. Viráguk illatmentes.

Tüdőfű

Értékes, évelő alacsonynövésű vadvirág. Korán virágzik, kedves színfoltja az erdők aljnövényzetének. A tüdőfű nem nagyon szereti a napsütötte helyet, az árnyékot jól bírja, ezért az erkélyen, olyan helyen is jól érzi magát, ahol a többi virág elpusztulna. A tüdőfű kiváló talajtakaró növény. Szaporítását a kúszó gyökértörzséről könnyen elvégezhetjük.

Erkélyen tartva nincsenek különösebb igényei, a kék piros, fehér virágaival élénken pompázik a zöld növények között.

Tanács

Mivel erdei növény, ültetés után megfelelő mennyiségű vízzel, és humuszban gazdag talajjal lássuk el. Öntözzük eső után is, hogy a csapadék eljusson az alsó gyökerekig, és a növény leveleit ne érje víz.

erkely3

Százszorszép

A százszorszép erkélyeket díszítő példányai már nemesített példányok. Népiesen libavirágként ismerjük.  Korán virágzik a réteken és az útmentén már március kezdetétől. Fényben és napsütésben érzi magát legjobban, buján virágzik. Éjszakánként és esős időben virágai becsukódnak, és mivel a fagyra érzékeny olyankor be kell takarni. A százszorszép jól mutat a virágágyásban is, színe a fehértől a rózsaszínig és egészen a sötétvörösig kiterjed. Nagyon hálás évelő növény, tápanyagban gazdag és nedves földet szereti.

Tippek

A százszorszépet nem kell visszavágni, szaporítását magról vagy tőosztással végezzük.

Mini rózsa vagy cserepes rózsa

A cserepes rózsa nem más, mint a kerti rózsa csak kisebb változata. A kereskedelemben néhány éve terjedt el és gyorsan keresett növénnyé vált. Ezek a nemesített növények ellenállóbbak lettek a betegségekkel szemben, és különösen sokáig megtartják virágaikat. A nemesítéskor azonban nem mindig csak a jó tulajdonságokat sikerül létrehozni, ugyanis nemesítésük során illatukat nem sikerült megtartani. Forró nyári napokon gondoskodjunk megfelelő víz utánpótlásról, különösen az erkély napos oldalán. Naponta szükség esetén többször is megöntözhetjük. Alapos gondozás mellett a cserepes rózsa évente többször is hozhat virágokat.

Amire vigyázni kell

Mivel a cserepes rózsa egy nagyon érzékeny virág, könnyen megkeresik a gombás megbetegedések, és a rovarok sem kerülik el.

Tipp

Cserepes rózsa esetében a levéltetvektől megszabadíthatjuk, ha a növényt szappanos vízbe merítjük, vagy letusoljuk.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
chili

Kertünk kényesebb zöldségféléi

Következő cikk
biokertészkedés

A biokertészkedés lényege

Kapcsolódó cikkek