gyerek és kert

Díszkert és gyerekbarát kert? – Összeegyeztethető a kettő?!

Ha szeretünk kertészkedni, akkor biztosan nagyon vártuk már a tavaszt, hogy a kis kertünk újra pompázhasson! Ha azonban kis gyermekünk van, akkor nem biztos, hogy a kert olyan sokáig szép marad, mint ahogy mi tervezzük. Szülő ként igazán bosszantó lehet, ha a csodaszép rózsabokrunknak nekirepül a focilabda. A gyerekek pedig imádnak a szabadban játszani, ezért a kert feladata nem csak az, hogy esztétikailag szép látványt nyújtson számunkra, hanem hogy gyermekeink számára szórakozását szolgálja. Ezért különösen oda kell figyelnünk kertünk kialakításánál arra, hogy se a helyek, se az eszközök, de még a növények se legyenek veszélyesek csemetéinkre.

A legfontosabb a kert kialakításának megtervezése!

Ha a kertünknek az is a feladata, hogy gyermekeink szórakoztatását szolgálja, akkor a játéklehetőségeket gondos tervezéssel úgy kell kialakítanunk, hogy teljesen veszélytelenek legyenek számukra. Mivel főleg a kisebb gyerekek, akaratukon kívül is nagy pusztítást képesek végezni egy szép kertben, sokszor úgy néz ki a többgyerekes családok udvara, mint amin egy hatalmas hurrikán ment keresztül. A kertnek pedig egy olyan helynek kell lennie, ahol a család összes tagja jól érezheti magát. Ezért a kert kialakítása előtt fontos a gondos tervezés, hiszen így előre kitalálhatjuk, mi hova kerüljön. Előzzük meg a bajt és ne hagyjuk, hogy a csodaszép virágaink között a bicikli, vagy éppen a roller pihenjen. A kertben mindenképpen legyen hely, ahol a gyerekek gond nélkül tudnak majd játszani. Legyen egy kis homokozó, lehetőleg árnyékos részen, ahol majd kedvükre építhetik a homokvárakat anélkül, hogy a virágainkat összetaposnák.

Egy hintaágy az egész család számára jó lehet, hiszen amellett hogy a gyerekek szeretik, mi is megpihenhetünk ott kertészkedés után. A homokozó kialakítása több okból is jó választás lehet egy kertben, hiszen fejleszti a gyermek képzelőerejét, illetve a koncentrációs képességeit egyaránt. Illetve a homokozó egy olyan hely, ahol nem csak a kicsi gyerekek, de még a nagyok is sűrűn megfordulnak, tehát ha kialakítunk egy szép, fedett homokozót, biztosan évekig örömet fog okozni a családnak. Legyen a kertben egy olyan rész, ahol tárolni tudják a kinti játékokat. Ide nap végén maguk vigyék vissza a labdákat, bicikliket és egyéb kinti játékokat.

Vonjuk bele a gyerekeket is a kertészkedésbe!

Amíg gyermekünk csak pár hónapos és csak kúszni, mászni képes, elég neki kialakítani egy olyan üres területet az udvarban, ahol kedvére elindulhat felfedezni a világot! Ám legyünk nagyon résen! Hiszen a kicsik nagyon leleményesek tudnak lenni, egyetlen apró mulasztás és már bajba is kerülhetnek.  A járni még nem tudó babák esetén elegendő egy kis gyep a ház mellett, ám mindenképpen ügyeljünk arra, hogy kellő távolságra legyen lépcsőtől, vagy például a medencétől. Amikor a gyerekek kicsit megnőnek, szükségük van több térre, hogy aktív tevékenységet tudjanak fojtatni. Például készítsünk kerékpárutat, hogy a gyerekek tudjanak rollerezni, futóbiciklizni. Ha nagyobbak lesznek, jöhet a kosárlabda palánk, vagy alakítsunk ki olyan helyet, ami alkalmas a tollaslabdajátékokra. De egy idő után nyugodtan próbáljuk meg bevonni csemetéinket is a kertészkedésbe és a kerti munkába.

Mutassuk, meg nekik hogyan kell bánni a növényekkel és mikre van szükségük ahhoz, hogy nagyra nőjenek. 1-2 éves korban már sok gyerek segíteni szeretne, nekik jó lehet vásárolni kis kerti szerszámokat, locsoló kannát, amivel ő is részt vehet a kertészkedésben. Ültessünk együtt virágot és figyeljük, meg, ahogy egyre nagyobb lesz és új leveleket és hajtást hoz! Ha hagyjuk, hogy (természetesen felügyelet mellett) segítsenek nekünk, rengeteget fognak tanulni és számukra is hatalmas élmény lesz majd kertészkedés.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
ginzengcserje

Hazai kertekben is nevelhető a ginzengcserje

Következő cikk
burgonya

A burgonya termesztése

Kapcsolódó cikkek