turbántok

A turbántok jellemzői, igényei, gondozása, fajtái, szaporítása, kártevői és betegségei

Ha árnyékos, félárnyékos helyre keresünk gyönyörű, kecses, ugyanakkor szerény talajtakaró növényt, a turbántok kitűnő választás lesz! Nekem szerelem volt első látásra, mely vonzalom azóta is tart…

A turbántok jellemzői

A turbántok (Tiarella) bokros, kisméretű, mintegy 15-20 cm magasra növő évelő növény, melynek virágai május-júniusban nyílnak. Észak-Amerikából származik, ahol sziklás erdőkben, szurdokvölgyekben él. A turbántok a kőtörőfűfélék családjába tartozik, rokonságban áll a csészerojttal és a tűzgyöngyvirágokkal (tűzesőkkel). A turbántok levelei általában zöldek 3-5 karéjosak, egyes fajtáknál szív alakúak, melyek az ősz folyamán szépen színeződnek és bronzos árnyalatot vesznek fel. Némely fajtái télizöldek, vagyis enyhébb teleken megmarad a levélzet, csak a nagyobb hidegben válik meg tőlük a növény. A természetközeli, természethű kertek elmaradhatatlan növénye ez, ültessük fás-ligetes kertrészekre talajtakaróként, árnyas sziklakertekbe.

A turbántok igényei és gondozása

Legideálisabb hely a turbántokok számára az árnyékos, félárnyékos hely, ezeken a helyeken fejlődnek a legszebben. Ha tartósan napsütötte helyre ültetjük őket, akkor a nap megégeti a leveleiket, ezért az ilyen helyeket mindenképpen kerüljük. Még mélyárnyékba is ültethetjük, ezt is elviseli.

turbántok

Igénytelen növény, gondozást, törődést nem igazán igényel. Talajigényét tekintve a humuszos, jó vízelvezetésű talaj a számára megfelelő, mely inkább savanyú kémhatású. Nyáron tartsuk folyamatosan nyirkosan a talaját, télen azonban vigyázzunk, mert a pangó víz tönkreteheti a növényt. Tavasszal vágjuk le az elhalt, elszáradt vagy sérült leveleket.

Virágzását meghosszabbíthatjuk, ha az elszáradt virágfejeket folyamatosan lemetsszük a növényről.

Viszonylag lassú növekedésű növény.

A turbántok fajtái

A turbántokok két leggyakoribb fajtája a szívlevelű turbántok (Tiarella cordifolia) és a karéjos turbántok (Tiarella wherryi).

A szívlevelű turbántok (Tiarella cordifolia):

A szívlevelű turbántok levelei szív alakúak, almazöldek, karéjos szélűek. Apró, fürtös fehér virágokat hoz. A meszes talajt nem kedveli, ez a szépsége rovására mehet. Ültessük savanyú talajba. Levelei ősszel kissé elszíneződnek.

A karéjos turbántok (Tiarella wherryi):

Bokros, kompakt, nem terjedő tövű, alacsony növésű évelő növény, melynek apró, fehér virágai május-júniusban nyílnak. Levelei smaragdzöldek, melyeken sötétvörös pöttyök helyezkednek el, ősszel levelei vörösesre színeződnek. A savanyú talajt kedveli.

A turbántok szaporítása

A turbántok tavasszal szaporítható a legegyszerűbben tőosztással. Magvetéssel is eredményesen próbálkozhatunk.

A turbántok kártevői

Kártevők és betegségek igen ritkán károsítják, a téli időszakban azonban vigyáznunk kell a túlzott nedvességgel, ilyenkor gondoskodjunk megfelelő vízelvezetésről.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gyöngyvirágcserje

A gyöngyvirágcserje jellemzői, igényei, gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Következő cikk

Milyen növények ültethetők a diófa alá?

Kapcsolódó cikkek