A fűzfa (Salix) jellemzése, ültetése és gondozása

Talán az egyik legkönnyebben nevelhető és legkevesebb gondozást igénylő fa, mégis az egyik legnépszerűbb és legkedveltebb növény a fűzfa. A Föld északi féltekéjén honos körülbelül hatszáz faja, a Kárpát-medencében több faja is megtalálható a csapadékosabb vidékek területein. Hazánkban huszonhárom faj honos. Több változatot keresztezéssel, mesterségesen hoztak létre.

Milyen növény a fűzfa (Salix)? A fűzfa jellemzése

A fűzfa lombhullató kétlaki évelő növény, mely lehet cserje vagy fa termetű. A cserje alakú füzek gyökerei szerteágazóak, míg a fa alakú füzek előbb növesztik a karógyökeret, majd ebből fejlődnek az elágazó oldalgyökerek. A fa kérge eleinte zöld vagy vöröses zöld, később felrepedezik mély, hosszanti barázdákkal. Leveleik rövid nyélen, helyezkednek el, a levél lemezek keskenyek, lándzsásak, hosszúkásak, kerekdedek vagy tojásdadok. A levélszélek lehetnek ép és hullámos levelek, vagy lehetnek fűrészelt szélűek. A fűzfa termése sok magvú, több kopácsú tokokból álló füzér.

A fűzfa (Salix) gondozása

A fűzfa legtöbb faja erősen fény-és vízigényes, melyek főleg állóvizek és folyók partján, ártereken nőnek erdőtársulásokban. Jól viselik az időszakos vízborítást is. Hazánkban a fűzfa február-márciusban virágzik, a virágokat rovarok porozzák. A köznyelvben a fűzfa virágát barkának nevezik. A nőivarú virágok színe fehér vagy zöld, a porzós füzérek sárgák, esetleg pirosak. Tavasszal az egyik legelső fa a fűz, amely leveket hoz.

A szomorúfűz/fűzfa (Salix sepulcralis) gondozása

A szomorúfűzfa leggyakrabban díszítőelemként jelenik meg. Mivel nagyon szembetűnőek vízparti dísznövényként ültetik. Egyik leggyorsabban növekvő árnyékoló fa, mely évente akár három métert is nőhet.

A szomorúfűz ültetése

Mivel a fa gyökerei mélyen a földbe ágyazódik, ezért olyan helyet keressünk, a növény ültetéséhez ahol nem lesznek a gyökerek a fejlődésben gátolva. Kocsifelhajtók vagy járdák közelébe ne ültessünk fűzfa csemetét, és kerüljük a csatorna vagy vízelvezető árok közelségét is. Legalkalmasabb, ha vízpart mellé vagy tó közelébe telepítjük. Mivel a fűzfa napfény igényes ezért a hely kiválasztásánál ezt is vegyük figyelembe.

A talaj jó minőségű laza legyen, és a gödör mérete a csemete gyökerének kétszerese kell, hogy legyen. A csemetét a gödörbe helyezve takarjuk be földdel, úgy hogy a szár szabadon maradjon. A növekedés első évében rendszeres öntözést igényel a fűzfa, különösen a nyári meleg időszakban. A fa tövét trágyázni nem szabad, könnyen kiéghet, ezért trágyázást csak előbb összekevert földdel szabad végezni. Ha a levelek elkezdenek hullani, rosszul végzett öntözést jelenthet, vagy túl, vagy keveset öntöztük a növényt. Természetes levélhullás ősszel nyugalmi állapotban történik. A fűz jól viseli a visszametszést, bátran végezhetünk rajta ritkítást. A szomorúfűz hosszú ideig díszítheti kertünket, hiszen akár harminc évet is meghaladhatja az életkora.

A tarka levelű japán fűz (Salix integra) jellemzése

Színes lombja és vesszője teszi népszerűvé ezt a sokoldalú cserjét. Japánban és Koreában őshonos növény, lombhullató cserje. Rendszeres metszéssel alakíthatjuk ki formáját, fává nőve hat méter magas is lehet. Barkavirágzata nem túl feltűnő, korán megjelenik, még mielőtt kipattannának a rózsaszín-tarka hosszúkás levelei. Ezek a levelek később krém fehér foltossá, majd fokozatosan zöld színre váltanak. A japán fűz vesszői télen lombhullatás után vöröses színükkel gyönyörködtetik a kertet.

Total
25
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
jácint

A cserepes és kerti jácint (Hyacinthus) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk

A rukkola (Eruca sativia) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek