jácint

A cserepes és kerti jácint (Hyacinthus) jellemzése, ültetése és gondozása

Egyes kultúrákban az újjászületés szimbólumaként tartják számon a jácintot, ami a tizennyolcadik században egyik legnépszerűbb virág volt, ezért Hollandiában több mint kétezer fajtáját termesztették. A tavaszi napéjegyenlőség idején tartott perzsa újévi ünnepségén jácinttal díszítik a hét bűn asztalát. A jácint a spárgavirágúak rendjébe tartozó spárgafélék családjának növénynemzetsége. Ebbe a növénynemzetségbe tartoznak a hagymás lágyszárú növények. Változatos alakjai egyetlen fajból a kerti jácintból származnak, melyek dísznövényként használatosak.

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) jellemzése

Európa szerte egyik legkedveltebb és legelterjedtebb virág lett, amit nemesíteni és termeszteni kezdtek. Őshazája Délnyugat-Ázsia Libanon és Törökország valamint Szíria. Ezeknek a nemesített fajtáknak végtelen színváltozata megtalálható szinte mindenütt a világon.

A kerti jácint vagy keleti jácint (Hyacinthus orientalis) ültetése és gondozása

A kerti jácint szinte bárhová ültethető a kertben, megfelel szegélynövénynek, jól mutat más hagymások közé ültetve, de önmagában is szépen mutat. Lehetőleg napos vagy félárnyékos helyet keressünk az ültetéshez, teljes árnyékban nem fejlődik hatékonyan. A humuszban gazdag, laza, jó vízáteresztő képességű talajt kedveli leginkább. A jácint hagymák ültetését legjobb, ha ősszel végezzük, amikor még a föld nem hűlt át. Mielőtt földbe tesszük a hagymákat, a talajt készítsük elő, gyommentes legyen, lehetőleg ássuk fel és készítsünk ültető gödröt melybe a hagymákat helyezzük. Gyökérrel lefelé rakjuk a helyére és takarjuk be földdel. Öntözni nem kell ilyenkor ültetés után. Vízigénye nem magas a jácintnak, a túlságosan vizes talajban károsodhatnak a hagymák, sőt még rothadás is bekövetkezhet. Gondozásra nem sok időt kell töltenünk, csak akkor kell a szárakat levágni, amikor már teljesen elszáradtak, addig hagyni kell, hogy a hagymákba a tápanyagokat begyűjtse.

Hogyan ültessük és gondozzuk a cserepes jácintot?

A cserepes jácint elmaradhatatlan és talán legnépszerűbb ajándék a virágot ajándékozók körében. Megszépíthetjük vele a tavaszi jeles napokat, hiszen illatuk behozza a tavaszt a lakásokba. A cserepes jácint nem tartós cserepes növény, de ha kicsit jobban oda figyelünk gondozásakor, talán meghosszabbíthatjuk tartósságát. Fontos, hogy olyan helyre tegyük a lakásban, ahol jól érzi magát, ne helyezzük közvetlen fűtőtest mellé, az ablakra tűző nap is károsíthatja, valamint a huzat sem használ neki. Sűrűn ne változtassuk a helyét sem. A vizet a cserépaljon keresztül juttassuk a növénynek, így annyi nedvességet szed fel, amennyire szüksége van, és így nem öntözzük túl a növényt. Amikor már eljön az ideje, hogy száradni kezd a virág és a levelek, várjuk meg a teljes száradást és megfelelő fagymentes földbe ültessük ki a kertbe. Egy év múlva a kertben fog bennünket virágával gyönyörködtetni.

Hogyan neveljünk otthon cserepes jácintot?

Nem muszáj arra várnunk, hogy kapjunk ajándékba jácintot, mi magunk is nevelhetünk saját magunk gyönyörűségére is. Annál is inkább, mert nem jelent különösebb kihívást egy-egy cserép jácint nevelése.

A hagymát attól függően ültessük el, hogy mikorra szeretnénk, hogy virágozzon a jácint. Ugyanis a hajtatáshoz több időre, két-három hónapra van szükség, melyhez csak egészséges hagymát használjunk, akkor lesz sikeres a növény nevelése. Ültetéshez tegyünk a cserépbe jó minőségű virágföldet és abba helyezzük gyökérrel lefelé a gumót és félig takarjuk be földdel. Ültetés után öntözzük meg, de pangó víz ne legyen a cserépaljban. Helyezzük hűvös sötét helyre, két-három hónapig, a földjét kissé nedvesen tartva. Akkor helyezzük világos, de hűvös helyre, amikor a hajtások elérik az öt-nyolc centimétert. Ezután már csak várjuk a virágzást.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
sün

Miért hasznos a sün a kertünkben?

Következő cikk

A fűzfa (Salix) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek