sün

Miért hasznos a sün a kertünkben?

Először csak megijedünk, majd rácsodálkozunk, amikor meglátjuk. A gyerekek örvendezve sikítanak és örülnek, a kutyus óvatosan ismerkedik vele. Nem is gondoljuk, amikor megjelenik egy-egy sün a kertünkben, hogy milyen nagy kincsre leltünk, milyen hasznos tevékenységei lehetnek ennek a szúrós kis állatkának. A sün egy nagyon hasznos kis jószág, mely hatékonyan tartja távol a kerti kártevőket, összeszedi a meztelen csigákat, elpusztít minden kártevőt.

Hazánkban a keleti sün őshonos, ami legfeljebb harmincöt centiméter hosszúságú, és másfél kilogramm súlyú. Tüskéi védekezésre és álcázásra egyaránt szolgálnak, veszély esetén összegömbölyödik és védi sérülékeny testrészeit. Cserjésekben, erdőkben, dús aljnövényzetű területeken fordul elő a természetben. Magányosan élő kis állat, ami nem örül más állat közelségének. A keleti sün szívesen költözik be városi parkokba, kertekbe, főleg olyankor, amikor elfogy vagy csökken a természetes élettér számára a természetben. A nappalokat búvóhelyén tölti főként éjjeli életmódot folytat, és télen, amikor az anyagcseréje lelassul, téli álmot alszik. Ekkor lecsökken a testhőmérséklete és tavaszig így marad. Ősszel a kert valamelyik zugában készítsünk számára avart, gallyat, szalmát, melyből el tudja készíteni télire a pihenő helyét. Pihenése októbertől áprilisig tart.

A sün élettere a kertben

Általában a sün a nagy kertben, a lombos fák alatt, avar halom között érzi legjobban magát. Fontos, hogy ne legyen akadályoztatva a szabad mozgásban, legyen számára megfelelő rejtekhely, és legyen vadászterület ahol talál elegendő táplálékot. Éjjelente nagy területet jár be a sün. Ha jól érzi magát a helyén, ragaszkodik kialakított otthonához. Lehetőség szerint hagyjunk számára olyan mozgásteret, ahol nem nyírjuk a gyepet, nagyobb lesz a fű, mert ott gazdagabb számára a táplálkozási lehetőség.

A sün az emberektől nem fél, elviseli az emberek közelségét is, és ha megszelídül még a lakásba is bemerészkedik.

A sün önellátó, elsősorban gilisztákkal, rovarokkal, csigákkal táplálkozik, megfogja az egeret, békát, sőt a kígyót is. Kimeríthetetlen étvágyú, éjszakánként szinte minden elérhető bogarat, állatot összeszed. A sün elfogadja a számára kirakott táplálékot is. (amit tilos adni neki az a tej).  Kertben a sün különösen hasznos állat.

Milyen segítségre van szüksége a sünnek a kertünkben?

A sünt meg kell védeni a rókától, a baglyoktól és a kutya is természetes ellensége. Sajnos sok sün pusztul el azokban a kertekben, ahol vegyszeres védekezést folytatnak, ezért lehetőleg úgy védekezzünk, hogy ne pusztítsuk el.

Ha szükséges megfogni a sünt, (például ha segítségre szorulna) a sünöket csak kesztyűs kézzel szabad megfogni, mert a tüskék megsérthetik a bőrünket, sőt még meg is haraphatnak bennünket. Általában nappal csak akkor jön elő a sün, ha valami baja van, egész nap a fészkükben alszanak, nem szabad zavarni őket. A kis sünökhöz sem szabad hozzá nyúlni a saját fészkükben, mert kárt okozunk vele, mivel az anyja ott hagyhatja magára. A magára maradt kis sünt mielőbb vigyük állatorvoshoz, vagy állatkertbe. Betegség esetén vagy legyengült állapotban sem szabad kézhez szoktatni az állatot, meg kell tanulnia saját magáról gondoskodnia.

 

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
datolyaszilva

A datolyaszilva (Diospyros kaki) jellemzése, gondozása és felhasználása

Következő cikk
jácint

A cserepes és kerti jácint (Hyacinthus) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek