datolyaszilva

A datolyaszilva (Diospyros kaki) jellemzése, gondozása és felhasználása

A datolyaszilva Kína és India, valamint Délkelet-Ázsia ősi kultúrnövénye mely megtalálható a Távol-Kelet kertjeitől a szubtrópusi és a szubmediterrán területeken egészen Amerikáig. Az európai országokban elsősorban megjelenése miatt díszfaként kedvelik, termesztése a tizennyolcadik század végén a tizenkilencedik század elején lendült fel.  Mivel az enyhe teleket védekezés nélkül is átvészeli, Magyarországon is termeszthető növény. A hazai zöldségek piacain az utóbbi években jelent meg a Kínából származó gyümölcs és hamar elterjedt fogyasztása gyógyító tulajdonságinak köszönhetően.

A datolyaszilva jellemzése

A datolyaszilva egy lassan növő, különösebb ápolást és védelmet nem igénylő, három-tizenöt méter magasságra növő fa. Gúla alakú szabálytalan, bőségesen elágazó koronát nevel, levelei rövid nyelűek váltakozó állásúak, sötétzöld színben. A fa virágai sárgás vagy zöldes fehér színűek, általában egyivarúak, ritkán jelennek meg a hímnős típusok. A növény általában későn május környékén virágzik, így a tavaszi fagyok nem károsítják a virágokat. Termése bogyótermés, éretlenül zöldek, érett korukban sárga, narancs vagy piros színűvé válnak. A megtermékenyülés nélküli gyümölcsök rendszerint magnélküliek, termékenyülés esetén a gyümölcsökben hat-nyolc mag fejlődik.

A datolyaszilva szaporítása és ültetése

A növény szaporítható magról, szemzéssel és gyökérsarjakról. A magról szaporított növényeknek lassú a fejlődésük és termésük is gyengébb apróbb minőségű. Magról szaporításhoz az összegyűjtött magokat tavasszal vessük el cserépbe vagy szaporító ládába. A csírázáshoz körülbelül húsz fokos melegre van szükség, csírázás után már gyorsabban fejlődik a növény. Sikerrel szemezhetők a legegyszerűbb szemzési módszerrel, az így oltott növényeknek rövidebb időre van szükség a virágzáshoz és a korona fejlődéséhez.

Jó termésű növényekhez kiváló minőségű magról nőtt fák sarjaira van szükség, melyek termései lesznek a legjobb minőségűek. Az ősszel megszedett sarjakat át kell teleltetni hűvös helyen és csak tavasszal szabad kiültetni végleges helyükre. A datolya szilva nevelhető edényben is, de kerti nevelése eredményesebb. A hazánkban nevelt datolyaszilvák a teleket jól átvészelik, alkalmazkodva a hazai körülményekhez. A fiatal növényeket kell csak a szaporítás utáni években betakarni télen. Öntözésre csak az ültetés utáni években van szükség, de a későbbi öntözést meghálálja nagyobb gyümölcsökkel.

A fiatal növények alakíthatók, kialakíthatunk belőle alacsonytörzsű vagy bokor alakú formákat. Metszés csak akkor végezzünk rajta,  ha feltétlenül szükséges ( csak rügyfakadás után) koronaalakítás célból. A fa ágazata nagyon törékeny. A szemzett és oltott növények először harmadik-negyedik évben hoznak termést, a termések ősszel, októbertől decemberig érnek és átvészelik a kezdeti őszi fagyokat. A datolyaszilvának hazánkban nem ismertek kártevői, betegségei, így védekezés sem szükséges ellenük. Gombabetegségekre, vírusra nem érzékeny, egy igazi biogyümölcs a datolyaszilva.

A datolyaszilva szedése és felhasználása

A datolyaszilva gyümölcse októbertől szüretelhető, az egyes gyümölcsök súlya húsz-negyven dekagramm. Fajtától függően a színük a sárgától a pirosig terjed. Szükséges a gyümölcs utóérlelése, csak akkor fogyasztható, ha teljesen puhatapintású. Különleges ízű gyümölcs, gazdag vitaminokban és cukorban. Fogyasztható frissen, aszalva, készíthető belőle lekvár. Sokáig eltartható és felhasználható.

Total
1
Shares
5 hozzászólás
 1. Három éve ültetett datolyaszilva az idén hozott először rengeteg bimbót. Érdeklődnék, hogy szükséges-e ritkítani, akár most, akár a megkötött gyümölcsöket. Ismerősöm fája első alkalommal 3 db-ot termett, második évben rengeteget, azóta pedig mindent ledob: bimbót, virágot, zöldtermést. Mit javasol?
  Köszönettel,
  Klára

 2. Nekem is az a kérdésem, mint Hajnal Klárának. Kb. 20 termést hozott a fa, de már csak kb 10 db van rajta. Rendszeresen öntözzük, tápoldatot is kapott. Gondolom, hogy első terméskor még kevés gyümölcsöt érlel be. De mi várható majd jövőre?

 3. Typo datolyaszilvafám 4 év alatt 3.szor termett. Az első évben 3 ( ültetés évében), a 2-ban 5, a 3-ban 0, a jelenlegiben 1 termést érlelt. A rengeteg több száz virágot ledobálta. Mi lehet a probléma?

 4. Datolyaszilvafám ötödik éves. Gyönyörű a lombozata. Még egyetlen virágot som hozott. Az idén már megint a nyár elején vagyunk és nyoma sincs virágbimbónak. Mi lehet az oka?
  Kérem e-mailben válaszoljanak. Előre is köszönöm a választ.

 5. Datolyaszilva fánk a tavalyi évben több mint 200 egészséges termést hozott.
  Az idén több a beteg gyümölcs. Még zöld állapotábam megjelentek lilás foltok a csészénél, melyek az éréskor húsba hatoló fekete fottá változtak. Az ilyen termések lepotyognak
  Tavaly nekünk kellett szüretelni november elején
  Mit tegyünk, hogy jövőre ismét egészséges termésünk legyen.
  A választ előre is köszönöm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
császárfa

A császárfa (Paulownia) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
sün

Miért hasznos a sün a kertünkben?

Kapcsolódó cikkek