golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) jellemzése, gondozása, szaporítása

Egyik, szívemnek legkedvesebb növénye a golgotavirág. A Megváltó szenvedéstörténete jut az ember eszébe, amikor leírja, vagy kimondja a növény nevét. Nem véletlenül, hiszen Jacomo Bosio szerzetestanítvány művészetében, majd később több művészeti ág szerint is a virág egyes részei Jézus Krisztus keresztútját szimbolizálják.

A golgotavirág jellemzése

A növény őshazája Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok déli területei, de őshonos egészen Brazíliáig. A dísznövények és a termesztett fajok megtalálhatóak szerte a világon. Európába a tizenhetedik századba került és terjedt el. Számos területen  termesztik, rendszeresen három faját: a csengő granadillát, a maracuját, és az óriási passiógyümölcsöt, melyek között a maracuja sárga termésű változata a legkedveltebb és leggyakoribb.

Csavarodó kacsokkal kapaszkodó, évelő kúszószárú növény, melynek indái egyes Dél-Amerikai területeken akár nyolcvan méter hosszúra is kúszhatnak. A fajok legtöbb változata fáról fára kúszó, de akad közöttük félcserje, és akár kisebb fává is változó faj is. Félárnyékos helyen is szépen díszlenek, és  a napot is jól tűrik. Nagyon szépen mutatnak ablakok, teraszok elé ültetve. Legtöbb faj általában csak tűző napon virágzik, egy-egy virág csak egy két napig nyílik. Gyümölcsei igen ízletesek, édes savanykás ízűek, alakjuk kerek, hasonló a gránátalmához apró magjai miatt. Körülbelül ötven faj termése alkalmas fogyasztásra.

A golgotavirág gondozása, igényei

A növény gondozása igen egyszerű, egy kis odafigyeléssel a gondoskodást sok virággal és gyors növekedéssel hálja meg. Félárnyékos hely is megfelel számára, de inkább meleg, világos jól szellőző hely a legalkalmasabb növekedéséhez. Könnyen nevelhető cserépben, fontos hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, humuszban és mészben gazdag, egyébként bármilyen talaj megfelel ültetéséhez. Kora tavasztól, áprilistól kezd fejlődni, ekkor hetente locsoljuk, és két-három hetente tápoldatozzuk. A túlzott tápoldatozással vigyázzunk, mert akkor kevesebb lesz a virág, hiszen a növény a lombot növeli. Nagyon helyigényes növény a kúszó hajtások miatt, hiszen a hajtások bármilyen hosszúra nőhetnek, ezért erkély, terasz vagy egy délre néző ablak lehet ideális hely számára.

Kertbe ültetve gondoskodjunk a hajtások futtatásáról, melynek megfelel rács, kerítés, dróthurkok koszorú alakra formázva. A növény virágzása májusban kezdődik és szeptemberig tart. A gyenge ágak eltávolításával serkenthetjük a virágzást. A virágok gyengén illatosak és csak huszonnégy óráig nyílnak. Hazánkban termésre nem számíthatunk csak abban az esetben, ha mesterséges megporzásról gondoskodunk.

A golgotavirág szaporítása

A növény szaporítása egyszerű, szaporítható magról és hajtásdugványról is. Magról szaporításhoz a magokat  szaporító ládába vagy cserépbe, humuszban gazdag talajba tegyük és takartjuk le üveglappal,majd rakjuk meleg napos helyre. Amikor a magoncok elérik a három négy leveles nagyságot, ültessük át külön cserepekbe a növényeket. A magról nevelt növények a negyedik ötödik évben kezdenek virágot hozni.

A hajtásdugványról szaporításhoz,  tenyészidőben a hajtások minden részéből jó dugvány szedhető. Kis cserepekbe rakva meleg helyen gyorsan gyökeret eresztenek. A dugványozáshoz két-három leveles  darabokat vágjunk le,  majd az alsó két levelet tőből távolítsuk el, és ültessük el a hajtást úgy, hogy a felső levelek a fényen maradjanak. Ezután tegyük napos meleg, párás helyre és néhány hét múlva kis hajtásokat láthatunk a felső levél tövénél. Ezzel a szaporítási móddal nevelt növények két-három év után hozzák első virágaikat.

Bujtással állíthatunk elő leggyorsabban virágzó és termő példányokat úgy, hogy az idősebb növények fejlett hajtásait ledugjuk egy másik edény laza földjébe. A hajtás csúcs álljon ki a talajból körülbelül ötven centimétert. A talajt tartsuk nedvesen és a szárrész hamar gyökeret ereszt. Gyökeresedés után válasszuk le az anyanövényről és lesz egy nagyobb példányunk, ami a következő évben virágozhat is.

Total
2
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
agrárárak növekedése

Döbbenetes mértékben nőnek a földárak!

Következő cikk
maracuja

A maracuja (Passiflora edulis) jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek