golgotavirág

A golgotavirág (Passiflora) jellemzése, gondozása, szaporítása

Egyik, szívemnek legkedvesebb növénye a golgotavirág. A Megváltó szenvedéstörténete jut az ember eszébe, amikor leírja, vagy kimondja a növény nevét. Nem véletlenül, hiszen Jacomo Bosio szerzetestanítvány művészetében, majd később több művészeti ág szerint is a virág egyes részei Jézus Krisztus keresztútját szimbolizálják.

A golgotavirág jellemzése

A növény őshazája Mexikó és az Amerikai Egyesült Államok déli területei, de őshonos egészen Brazíliáig. A dísznövények és a termesztett fajok megtalálhatóak szerte a világon. Európába a tizenhetedik századba került és terjedt el. Számos területen  termesztik, rendszeresen három faját: a csengő granadillát, a maracuját, és az óriási passiógyümölcsöt, melyek között a maracuja sárga termésű változata a legkedveltebb és leggyakoribb.

Csavarodó kacsokkal kapaszkodó, évelő kúszószárú növény, melynek indái egyes Dél-Amerikai területeken akár nyolcvan méter hosszúra is kúszhatnak. A fajok legtöbb változata fáról fára kúszó, de akad közöttük félcserje, és akár kisebb fává is változó faj is. Félárnyékos helyen is szépen díszlenek, és  a napot is jól tűrik. Nagyon szépen mutatnak ablakok, teraszok elé ültetve. Legtöbb faj általában csak tűző napon virágzik, egy-egy virág csak egy két napig nyílik. Gyümölcsei igen ízletesek, édes savanykás ízűek, alakjuk kerek, hasonló a gránátalmához apró magjai miatt. Körülbelül ötven faj termése alkalmas fogyasztásra.

A golgotavirág gondozása, igényei

A növény gondozása igen egyszerű, egy kis odafigyeléssel a gondoskodást sok virággal és gyors növekedéssel hálja meg. Félárnyékos hely is megfelel számára, de inkább meleg, világos jól szellőző hely a legalkalmasabb növekedéséhez. Könnyen nevelhető cserépben, fontos hogy a talaj jó vízáteresztő képességű legyen, humuszban és mészben gazdag, egyébként bármilyen talaj megfelel ültetéséhez. Kora tavasztól, áprilistól kezd fejlődni, ekkor hetente locsoljuk, és két-három hetente tápoldatozzuk. A túlzott tápoldatozással vigyázzunk, mert akkor kevesebb lesz a virág, hiszen a növény a lombot növeli. Nagyon helyigényes növény a kúszó hajtások miatt, hiszen a hajtások bármilyen hosszúra nőhetnek, ezért erkély, terasz vagy egy délre néző ablak lehet ideális hely számára.

Kertbe ültetve gondoskodjunk a hajtások futtatásáról, melynek megfelel rács, kerítés, dróthurkok koszorú alakra formázva. A növény virágzása májusban kezdődik és szeptemberig tart. A gyenge ágak eltávolításával serkenthetjük a virágzást. A virágok gyengén illatosak és csak huszonnégy óráig nyílnak. Hazánkban termésre nem számíthatunk csak abban az esetben, ha mesterséges megporzásról gondoskodunk.

A golgotavirág szaporítása

A növény szaporítása egyszerű, szaporítható magról és hajtásdugványról is. Magról szaporításhoz a magokat  szaporító ládába vagy cserépbe, humuszban gazdag talajba tegyük és takartjuk le üveglappal,majd rakjuk meleg napos helyre. Amikor a magoncok elérik a három négy leveles nagyságot, ültessük át külön cserepekbe a növényeket. A magról nevelt növények a negyedik ötödik évben kezdenek virágot hozni.

A hajtásdugványról szaporításhoz,  tenyészidőben a hajtások minden részéből jó dugvány szedhető. Kis cserepekbe rakva meleg helyen gyorsan gyökeret eresztenek. A dugványozáshoz két-három leveles  darabokat vágjunk le,  majd az alsó két levelet tőből távolítsuk el, és ültessük el a hajtást úgy, hogy a felső levelek a fényen maradjanak. Ezután tegyük napos meleg, párás helyre és néhány hét múlva kis hajtásokat láthatunk a felső levél tövénél. Ezzel a szaporítási móddal nevelt növények két-három év után hozzák első virágaikat.

Bujtással állíthatunk elő leggyorsabban virágzó és termő példányokat úgy, hogy az idősebb növények fejlett hajtásait ledugjuk egy másik edény laza földjébe. A hajtás csúcs álljon ki a talajból körülbelül ötven centimétert. A talajt tartsuk nedvesen és a szárrész hamar gyökeret ereszt. Gyökeresedés után válasszuk le az anyanövényről és lesz egy nagyobb példányunk, ami a következő évben virágozhat is.

Total
2
Shares
1 hozzászólás
  1. köszönöm a hasznos jó tanácsokat. tavaly szereztem be 2 golgotát.a netről kezdtem olvasgatni hozzá. már gyönyörűen nyílnak. családi házam udvarának bizonyos része / szélvédett sarok, félárnyék fák mellet, szűrt fény stb../ nagyon alkalmas az igényes virágok nevelésére is. na meg az igényes kicsit hozzáértő gondozás.
    most rendeltem piros golgotavirág magot azt szeretném elültetni.ebben fog segiteni az Ön leirása.mindent értek, biztosan sikerülni fog. nekem a brazil jázmin /szerelem-inda/ is nagyon bejött. mindenki a csodájára járt. van hozzá jó telelő helyem. ott az a dolog rákfenéje, hogy teleltetés max.10-15 fok és napos helyiségben. 5évig sikerült igy megtartani. idén raktam újakat. a neten jól leirt tényleges tapasztalatok többet érnek mindenféle szaktanácsnál. köszönettel:Bácskainé

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
agrárárak növekedése

Döbbenetes mértékben nőnek a földárak!

Következő cikk
maracuja

A maracuja (Passiflora edulis) jellemzése, gondozása

Kapcsolódó cikkek