tubarózsa

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) jellemzése, ültetése, gondozása

Talán hazánkban nincs olyan gyermek és felnőtt, aki ne ismerné a kis kedves dalocskát: cifra palota, zöld az ablaka, gyere ki te tubarózsa, vár a viola, hiszen már apró kicsi gyermekként ezt tanították velünk szüleink, és mi is adtuk tovább gyermekeinknek. Ha máshol nem ebben a dalocskában hallottunk róla, bár képzeletünkben nem biztos, hogy olyannak láttuk, amilyen valójában. Mert bizony a tubarózsa egy gyönyörű szép, kellemes illatú, elegáns növény, ami sajnos Magyarországon még kevésbé terjedt el. Pedig aki egyszer megismeri, többé nem mond le róla. A tubarózsa magyar elnevezése a Csapó füveskönyvében 1775-ben olvasható először. Franciaország melegebb részein tömegesen termesztik, virágát az illatszeripar dolgozza fel.

Milyen virág a tubarózsa (Polianthes tuberosa)?

A növény őshazája Mexikó, négy faja Mexikóban, Közép-Amerikában és Kelet-Indiában terem, a liliomfélék hagymás virága, évelő növény. A tubarózsa vadon nem fordul elő. A tizenhatodik században került a tengerentúlról először Spanyolországba, majd százötven évvel később Európába. Hazánkban a tizennyolcadik század második felétől ismert kerti virág. Közepes magasságú, fél méternél nem magasabb, a téli fagyokra érzékeny. Virágozni a nyár második felében kezd, a virágok színe fehér, kellemes, balzsamos  illattal, melyet különösen éjszaka áraszt. A virágok hosszú szárakon helyezkednek el, a virág szálán számos tölcsérforma, görbült csövű virág található, ami alkalmassá teszi vágott virágként, csokrok, virágdíszek készítésére is a tubarózsát. A tubarózsa virágai körülbelül egy hónapig virágoznak, kertünk kiemelkedő díszeként.

A tubarózsa (Polianthes tuberosa) ültetése és gondozása

A tubarózsa hazánkban sajnos még ritkaságnak számító növény, pedig könnyen és egyszerűen nevelhető. A növény kedveli a napfényt és meleget, ezért olyan helyet keressünk számára a kertünkben, ahol egész napon keresztül éri fény. A talaj, ahová ültetni szeretnénk, elég, ha átlagos, nem kell számára különösebb talaj előkészítés, és a tápanyagigénye sem túlzott. Időnként, nem sűrűn kell a tápanyagot pótolni számára, melyet az öntöző vízzel juttassunk a talajra. Vízigénye közepes, száraz nyár esetén kell gondoskodni a vízpótlásról, szükség szerint, lehetőleg esővízzel.

Azoknak a töveknek az öntözését, amelyeken nem fejlődött virág, már ősz kezdetén szüntessük meg, hogy szárazon tudjuk a hagymákat teleltetni. A téli fagyok kárt tennének a hagymákban, ezért mielőtt a téli hideg megérkezik, és a növényen a föld feletti részek elszáradnak, szedjük fel, tisztítsuk és szárítsuk meg, és száraz, hűvös, fagymentes helyen teleltessük át. Gyenge csavarással a tubarózsa hagymájáról a szár maradványa könnyen leválasztható, az elszáradt gyökérrészek is könnyen ledörzsölhetők.

Hogyan szaporítsuk a tubarózsát (Polianthes tuberosa)?

A tubarózsa szaporítása hagymákkal, vagy hagyma sarjakkal végezhető. A központi hagyma körül, hagyjunk meg néhány kisebbet, a többit válasszuk le és használjuk szaporítási célra. Ezeket a leválasztott apró hagymákat nyáron napos helyre kertbe, vagy ládába ültessük el és öntözzük bőségesen. Ezek a növények hamar kifejlődnek, azonban csak a következő évben hoznak virágot. Konténerben is nevelhető növény. A gumókat két-háromévente kell friss talajba ültetni.

A kertbe akkor szabad kiültetni, amikor a fagyok már elmúlnak, mert két-három meleg hónapnak kell eltelni ahhoz, hogy megfelelő legyen a virágzás.

A szobai tenyésztésű tubarózsa hagymája, általában csak egyszer virágzik, többet nem.

Total
32
Shares
2 hozzászólás
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A guava (Psidium guajava) jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk
tölcsérjázmin

A tölcsérjázmin (Diplandenia Sundaville) jellemzése, ültetése és gondozása

Kapcsolódó cikkek