pázsit szellőztetése

A pázsit vagy gyep szellőztetése, gondozása

Ilyenkor ősszel is, és tavasszal is, amikor kezd a természet nyiladozni, tehetetlenül állunk kertünk előtt, hogy mihez is kezdjünk, mit tegyünk, hogy pázsitunk egész évben a lehető legszebb legyen. Egy gondos kertész alaposan utána néz a szakirodalomban, hogy mi a teendő, de sokszor elég, ha csak racionálisan átgondoljuk a kerti teendőket és józan parasztésszel eldöntjük, hogy mit tegyünk.

Ahhoz, hogy munkánk eredményes és tartós legyen, fontos ismerni a kertünk talajösszetételét, mivel más gondozást igényel a száraz, kötött talaj és más a gondozási igénye a laza gyors vízáteresztő képességű talajnak. Az agyagos talaj a vizet gyorsan megköti, ami hamar a talaj tömörödéséhez vezethet.

Mit takar a gyepszellőztetés?

pazsit2A gyep természetes megújulását, amire a növénynek a hosszú téli hónapok után a gyepszellőztetés biztosítja, mely elengedhetetlen folyamat a növény számára. A gyep talaja tömörré válik az évek során, ami gátolja és akadályozza a gyepterület természetes légzési folyamatát.

Nem kell kétségbe esni és nagy dologra gondolni gyepszellőztetés esetében. Ha kicsi területről beszélünk, elég, ha gereblyével jól átgereblyézzük a területet, melyet korán tavasszal és késő ősszel is elvégezhetünk.
Nagyobb terület esetén az átgereblyézés történhet géppel. Amikor gyepet vetünk, nem egy évre tervezzük és ahhoz, hogy megújuljon és szép legyen, ápolni kell. Ezzel a módszerrel egy kissé megszaggatjuk a gyökereket, fellazul a föld és a növény lélegzethez jut.

Érdemes ilyenkor a fellazult talajra tápanyagot szórni és bőségesen megöntözni. Amikor új füvet telepítünk, abban az évben nincs szükség gyepszellőztetésre, de ősszel már érdemes azt is átfésülni gereblyével.

Nyáron, amikor nyírjuk a füvet és nem tartályos a fűnyírónk, célszerű összegereblyézni, mellyel nemcsak a lenyírt füvet távolítjuk el, ami akadályozhatja a fű légzését, hanem egyúttal megtörténik a talaj átfésülése is.
Legfontosabb a tavaszi gyepszellőztetés, és évenkénti két-három alkalommal történő gondozás. Gyepszellőztető gépet beszerezhetünk bármelyik barkácsáruházban, mely lehet villás, késes, pálcás módozatú.

pázsit

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
szüret

A szőlő termésének betakarítása, feldolgozása

Következő cikk
autó virágokkal

Autóalkatrészek a kertben? – Kreatív ötletek

Kapcsolódó cikkek