gyömbérgyökér

A gyömbérgyökér jellemzői, gondozása és igényei, szaporítása, kártevői és betegségei

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a hazai kertekben is a gyömbérgyökér (Geum) különféle fajtái. Kedveltségének oka egyszerű, kedvesek, sokfélék, jól tarthatók hazai viszonyok között, kevés gondozást igényelnek és gyönyörűek.

A gyömbérgyökér jellemzői

Mielőtt azt gondolnánk, hogy a gyömbérgyökérnek bármi köze is van a gyömbérhez, el kell mondanunk, hogy csak a magyar elnevezésében hasonlóak egymáshoz, más tekintetben nincs közük egymáshoz.

A gyömbérgyökér (Geum) terjeszkedő tövű, évelő növény. Többféle változatban kaphatók már hazánkban is, melyek részben a virágaikban, részben más tulajdonságaikban térnek el egymástól. Virágaik lehetnek szimplák vagy duplák, színeikben is változatosak a fehértől kezdve a rózsaszínes, pirosas változatokon át a narancsvörös árnyalatokig megtalálhatóak. Virágai áprilistől augusztusig nyílnak, fajtától függően, ám ez a virágzás kitolható egészen októberig is.

Leveleik a rózsafélék leveleihez és a szamóca leveleihez hasonlítanak, melyekkel rokonságban is állnak. Magassága 30-60 cm, a levélzete fölé magasodnak kecses szárakon a hajladozó virágok. A levelei télen is zöldek maradnak. Amennyiben hagyjuk magtokot nevelni, akkor gyönyörködhetünk azok pom-pomszerű szépségében (tollas magtok).

Hazánkban teljesen télálló, így téli védelmet nem igényel, akár -20 C fok alatt is átvészeli a hidegebb teleket.

Alkalmas vágott virágnak is.

A legszebben akkor mutat, ha csoportokba ültetjük, helyezzük az alacsonyabb fajtákat az ágyások széleihez, a magasabb fajtákat ültethetjük az ágyások közepére.

A gyömbérgyökér igényei és gondozása

A gyömbérgyökér egyszerűen gondozható növény, nem igényel speciális szaktudást, és még a kezdő kertészek is bátran próbálkozhatnak vele. A növény a jó vízáteresztő képességű talajokban érzi jól magát, és kedveli, ha folyamatosan nedvesen tartjuk a földjét. a talaj kémhatására nem igényes, jól érzi magát savas, semleges és lúgos kémhatású talajokban is, csakúgy, mint a homokos vagy agyagos, meszes talajokban is.

Ültessük a növényt napos vagy félárnyékos fekvésbe, mert itt érzi a legjobban magát és ezeken a helyeken lesz leggazdagabb a virágzása és legélénkebbek a virágok színei.

Nyáron, a hosszabban tartó szárazabb, aszályos időszakokban öntözzük rendszeresen, legalább hetente egyszer. Ugyanakkor nedvesebb időszakokban ügyeljünk rá, hogy ne álljon a gyökere vízben, mert a pangó vizet rosszul tűri. Nehezen viseli a nagy forróságot, ezért olyan helyet válasszunk számára, ahol a legnagyobb melegben védve van a napsütéstől.

Ha elnyíltak a virágai, akkor metsszük le azokat, hiszen így újabb virágzásra késztetjük a növényt.

Manapság már fontos szempont az is, hogy kedvelik-e a növényt a csigák. Nos, e tekintetben igen jó hírünk van: a gyömbérgyökeret nem fogják megrágni a csigák, ugyanis nem kedvelik. Sőt nem tartozik a nyulak, őzek és szarvasok kedvenc csemegéi közé sem!

Ősszel a fiatalabb tövek töveit érdemes mulccsal, avarral betakarni, így könnyebben átvészelik a telet, bár ahogy írtuk is, -20 C fokig teljesen télálló.

A gyömbérgyökér fajtái

– Skarlátvörös gyömbérgyökér (Geum coccineum): 30-50 cm magasra nő, virágai aprók, téglavörösek és májustól júliusig nyílnak. Eredetileg a magas hegységekben, az Alpokban, Kaukázusban honos, de ma már széles körben elterjedt. A természetgyógyászatban is ismert, ugyanis évszázadok óta használják gyógyászati célokra a gyökeréből készült kivonatot, főleg gyulladáscsökkentőként és görcsoldóként. Remek rovarvonzó növény, ezért ültethető a beporzóbarát kertekbe is.

– Chilei gyömbérgyökér (Geum chiloense): bokrosodó fajtájú, teljesen télálló, sőt télen lombozatát is megőrző fajta. 40-60 cm magas, virágai skarlátvörösek, késő nyáron virágzik.

– Bókoló gyömbérgyökér (Geum rivale): a legelterjedtebb fajta, melyből igen sok kertészeti változat is létezik. Európában is honos, 30-40 cm magasak, lehajló (bókoló) halványsárga virágai vannak, melyek korán, április-májusban nyílnak. Többféle színű kertészeti változatban is árulják. legjobbélőhely számára a tópart, ha az kellően nedves, és nincs mélyárnyékban.

– Háromvirágú gyömbérgyökér (Geum triflorum): ez a fajta kiváló talajtakaró, prérikertekbe is ültethető.

A gyömbérgyökér szaporítása

A gyömbérgyökeret igen könnyű szaporítani, és többféle módon lehetséges. Ha megvárjuk, hogy megérjenek a magjai, és azokat elvetjük, akkor nagyjából 2-3 hét alatt várhatjuk a csírázásukat. Ezt követően a palántákat kiültethetjük a kertbe, már a fiatal növények is jól átteleltethetők. Jó tudni, hogy magjai a fényre csíráznak, ezért ne fedjük be őket vastagon földdel.

Szaporítható a növény tőosztással is, tavasszal és ősszel. Ássuk ki a növény tövét és válasszuk le róla a sarjakat, majd ültessük el azokat. Az anyatő megújítása is ily módon lehetséges, amit elegendő 2-3 évente megtennünk.

A gyömbérgyökér betegségei és kártevői

Ahogy fentebb is írtuk, a növény nem kedveli a pangó vizet, mert ez a gyökerek rothadását idézheti elő, mivel a gyökerek nem jutnak elegendő oxigénhez.

Kártevői nem igazán vannak, és a csigák, egyéb állatok sem kedvelik. Ellenálló növény.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A simafenyő (selyemfenyő) jellemzői, igényei és gondozása, szaporítása, kártevői és betegségei

Kapcsolódó cikkek