oregano

Az oregánó (Origanum vulgare) termesztése és gondozása

Már az ókori Egyiptomban is  ismerték gyógyhatásait, és használták köhögéscsillapításra vagy sebek gyógyítására, fertőzések kezelésére, az oregánót, vagy más néven szurokfűt (közönséges szurokfű). Gyakran nevezik a természet antibiotikumának is. Az oregánó vagy szurokfű egész Európában elterjedt fűszer-és gyógynövény, felhasználása sokrétű, főleg a mediterrán konyha elmaradhatatlan fűszer kiegészítője. Magyarországon gyakran fellelhető a hegyoldalak, száraz gyepek és erdőszélek területein. Nem maradhat el termesztése a fűszer-vagy konyhakertekben sem, az utóbbi években a figyelem középpontjába került, hiszen nagyon sokféleképpen alkalmazható a gasztronómiai területeken.

Milyen növény az oregánó?

Az oregánó vagy szurokfű egy közepesen magas harminctól-nyolcvan centiméter magasságot elérő illatos aromájú félcserje. Évelő növény, melynek szára gazdagon elágazik, így kiválóan alkalmas lehet talajtakarónak a többi növény között. Az oregánót nem a díszítő értéke teszi hasznossá, bár szépen mutat, amikor nyáron ellepik a növényt az apró fehér vagy rózsaszínű virágok.

Az oregánó (Origanum vulgare) igényei, gondozása

oreganoA fűszernövény leginkább a meszes talajokon fejlődik legjobban, nem igényel sok gondozást. Jó adottságokkal rendelkező igénytelen növény, amit ültethetünk a tűző napos helyre is mivel fény és melegkedvelő.

Az oregánónak nem magas a vízigénye, öntözésre csak abban az esetben van szükség, ha már nagyon száraz a nyár és nagyon nagy a hőség. Akkor is csak mérsékelten öntözzük. Nem szükséges a növényt ősszel felszedni mivel télálló növény, azonban kárt tehetnek benne a kemény fagyok, de ezt elkerülhetjük, ha gondoskodunk a növény téli takarásáról, ami nem jelent sok gondot.

Időnként, amikor már nagyon sok a növényen a száraz rész, gondoskodjunk a növény megtisztításáról, bátran szedjük le az elhalt részeket, gyorsan pótolni fogja. Túlszaporodás esetén nyugodtan visszavághatjuk, vagy ki is szedhetünk belőle néhány tövet, melyet elajándékozhatunk az ismerőseink között.

A szurokfű leveleit már kora nyártól elkezdhetjük szedni, jót tesz a növénynek a folyamatos szedése, azonban nagyobb mennyiséget virágzáskor illetve virágzás előtt tudjuk begyűjteni.

Az oregánó (Origanum vulgare) szaporítása

Bátran próbálkozzunk szaporításával, hiszen jól szaporítható magról is. A magokat március végén, vagy április elején célszerű elszórni, balkonládába, cserépbe vagy szabad földbe. Ha palántákról akarunk oregánót nevelni, április végén, május elején célszerű kiültetni a kertbe. Az oregánó a sziklakertbe is ültethető a többi növény között dísze lehet a sziklakertnek is.

Az oregánó (Origanum vulgare) betegségei és felhasználása

A növény a betegségekkel és a kártevőkkel viszonylag ellenálló, nem szokták kártevők támadni.

Felhasználása sokrétű, a levágott leveles szárakat csokorba kötve, fejjel lefelé száraz hűvös helyen szárítsuk meg. Négy-öt nap alatt megszárad, nem szabad napon szárítani. A megszáradt növény, lehetőleg légmentesen tároljuk, így kitart a következő szedésig.

Jótékony hatása már nagyon régről ismert, levelét, olaját, külsőleg és belsőleg egyaránt fel lehet használni, azonban nagy mennyiségben történő felhasználása nem mindenkinek javasolt. A konyhákban húsokhoz, paradicsomos ételekhez, szószokhoz, salátákhoz használjuk leggyakrabban, a főzés végén az ételhez adva, hogy meg tudja tartani karakteres aromáját.

 

Total
48
Shares
2 hozzászólás
  1. Úgy tudom, hogy a penicilinnel egyen értékű az antibiotikum hatása. Így azok is használhatják akik allergiások reá.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
metelohagyma

A metélőhagyma vagy snidling (Allium schoenoprasum) jellemzése, ültetése és gondozása

Következő cikk
judasfa

A júdásfa (Cercis siliquastrum) jellemzése és gondozása

Kapcsolódó cikkek