judasfa

A júdásfa (Cercis siliquastrum) jellemzése és gondozása

A legenda szerint, mely a néphitből ered, a júdásfa virágai Krisztus Urunk vérét szimbolizálják, a lapos magvak pedig a júdáspénzre utalnak. A Júdea fája nevet Franciaországban kapta ez a szétterülő tartóágas lombkoronájú kis fa.  Másik legenda szerint Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát, Jézus elárulása miatt.

Korán meghonosodott a mediterrán területeken, eredeti élőhelyének Dél-Európát és Nyugat-Ázsiát, valamint a Földközi-tenger partvidékeit tartják.

A júdásfa (Cercis siliquastrum) jellemzése

A júdásfa magassága az élőhely függvénye, élőhelyétől függően nőhet nyolc-tíz méter magasra. Sokszor többtörzsű fa, melyen vese alakú levelek vannak.  Lombjának színe évszaktól függően változó, amikor kihajt barnásvörös színű, később élénkzöld, majd őszre sárga színűek lesznek a levelek. A pillangós virágok lombfakadás előtt nyílnak, melyek színe lilás-rózsaszín. Sokszor a fatörzsön és az idősebb ágakon is hoz virágokat ez a különleges növény. A Júdásfa virágzásának ideje tavasszal, április-május hónap. A lapos hüvelytermések a fán telelnek át, ősztől tavaszig a fán maradnak. A júdásfa kerti változata a vörös levelű júdásfa.

A vöröslevelű júdásfa (Cercis siliquastrum ’Applachia Red’) gondozása

A bokorfa levelei kerekdedek és vese alakúak, levelei vöröses színű. Háttérnövénynek és magányosan ültetve szokták alkalmazni.

A növénynek meleg fekvésű területre és jó vízáteresztő képességű talajra van szüksége, az agyagos talajban nem marad meg. Jól bírja a szárazságot, csak a fiatal példányokat kell nagy meleg nyári kánikula idején öntözni. Nyár végére a virágokból körülbelül tíz centiméter hosszú hüvelytermések fejlődnek ki, melyek ősszel megbarnulnak. A fiatal júdásfa fagyérzékeny, ekkor még védeni kell az erős fagyoktól. Koronája jól alakítható, a metszést jól viseli, de egyébként nem kell vissza vágni. Többtörzses cserje is alakítható belőle. A növényt kórokozók, betegségek csak nagyon ritkán támadják meg.

Hogyan lehet a júdásfát szaporítani?

Vethető magról tavasszal, április közepén, jól előkészített talajba húsz-harminc centiméter mélyre. A száraz hüvelytermésből nyert magokat tavaszig átteleltetjük és tavasszal forrázás után elvetjük. A júdásfa magja forrázás után jól csírázik. Az előkészített talajba vetett magokat vetés után bőségesen öntözzük mindaddig, amíg a növény nem dugja ki a fejét.

A júdásfa eleinte gyorsan növekedni kezd, majd később a növekedése lassul, végső magasságát húsz-harminc év után éri el.

A júdásfát (Cercis siliquastrum) gyakran tévesztik össze a lilaakáccal. Semmi közös nincs a két fa fajtában, azon kívül, hogy mindkét növény virágai látványukkal nyűgöznek le bennünket.

Total
5
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
oregano

Az oregánó (Origanum vulgare) termesztése és gondozása

Következő cikk
vadszolo

A közönséges vadszőlő (Parthenocissus inserta) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek