hunyor

A hunyor (Helleborus) jellemzése gondozása és szaporítása

Már az ókorban is ismerték és használták, a gonosz szellemek elűzése alkalmával, ezt a kora tavasszal nyíló, szép bókoló virágot: a hunyort.

Főként a Balkán-félsziget, Dél és Közép-Európa, Törökország, Kína nyugati területein őshonos növény. Hazánkban is az őshonos növények között tartjuk számon három faját, a kisvirágú hunyort, a pirosló hunyort és az illatos hunyort: Mindhárom faj védett növény. Az Északi-középhegységben a pirosló hunyor, a Dunántúlon a kisvirágú hunyor és a Dél-Dunántúlon az illatos hunyor élőhelyét találjuk.

A hunyor (Helleborus) jellemzése

Egyik legfőbb jellemzője a növénynek, hogy már nagyon korán tavasszal, de előfordul, hogy már télen is megjelennek virágai. A hunyor egy középmagas évelő, a boglárkafélék családjához tartozó mérgező növény. Sok közülük lombhullató és van közöttük örökzöld faj is. A levelek tenyeresen összetettek, mélyen szeldelt, mélyzöld vagy világoszöld fényes levelek. A virágok csésze alakú bókoló szirmaikkal, sárga porzóikkal adnak különleges látványt a növénynek. Színük között megtaláljuk a fehér, a rózsaszín, a sötétvörös, a kék és zöldes árnyalatú virágokat. A növény virágzása tartós, sokszor majdnem egy hónapon át virágoznak a sziromszerű virágtakaró levelek. A csészelevelek sokáig megmaradnak a növényen, csak a színük változik zöldre vagy bíborra.

A hunyor (Helleborus) ültetése és gondozása

A hunyor egy különleges növény, mely gondozásra nem igényes. Kedveli a meszes talajt, lehetőleg félárnyékba ültessük, és a talaj legyen jó vízáteresztő képességű. Magyarország területén mindenhol meg él és szépen fejlődik. Legalkalmasabb időpont a növényültetésre a nyár, augusztus vége szeptember eleje. Ez az időszak főleg a tőosztással szaporításra különösen alkalmas. A hunyor, mivel tél végén vagy kora tavasszal virágzik, számára a nyár már a nyugalmi időszakot jelent, ezért nincs szüksége öntözésre, még a forróság idején sem. A hunyor legtöbb faja télálló, de a kemény hideg telek ellen nem árt, ha ősszel a tövét kéregmulccsal, vagy lomtakaróval védjük. Mivel hosszúéletű évelőnek számít, nem szükséges sűrűn átültetni, sokáig maradhat ugyanazon a helyen. Bokrok és fák árnyékában meghúzódva, ligetes kertekben, sziklakertekben is évekig hosszan megmarad és virágzik újra meg újra.

hunyorGondozáskor ha szükséges, a régi elszáradt leveket (január-február) vágjuk le, mellyel a levélfoltosságot is megelőzhetjük. Ugyanis ha a növény levélfoltos lesz, elpusztul. Hajlamos a hunyor a gyökérrothadásra, ez a gombás betegség főleg a nedves, mocsaras területek, helyén vagy közelében terjed, ezért ügyeljünk ültetésnél a talaj fertőzésmentességére is.

A hunyornak lehet vírusos betegsége is, ilyenkor a növény levelein fekete csíkok jelennek meg, szirmai és levelei deformálódnak. Védekezni csak úgy tudunk, ha minden fertőzött részt eltávolítunk a növényről és elégetjük a fertőzött leveleket. A hunyor (Helleborus) ültetése és gondozása.

A hunyor (Helleborus) szaporítása

A hunyor szaporítását magról és tőosztással végezhetjük. A tőosztásnál vigyázzunk, mert a növény az átültetést rosszul viseli.

Magról szaporításkor az anyanövény körül elszóródott és kikelt magoncokat kora tavasszal szedjük ki és ültessük el végső helyére. Ha megszedjük a magokat, akkor cserépbe nevelhetünk magoncokat, melyek tavaszra kikelnek és átültethetjük végleges helyére. A magoncokat cserépben tartva két-három évig is hagyhatjuk, mielőtt végleges helyükre ültetjük, csak a téli hideg ellen védjük meg.

Total
113
Shares
7 hozzászólás
 1. Nekem már decemberben bimbós és januárban virágzik. Fehér,azaz vajszinu. Nagyon szeretnék sotetrozsaszint, meg zöldet is!

 2. Pont jókor kérdezed. Ilyenkor lehet a kertészetekben kapni (most virágzik). Kisebb edényben 2, nagyobb edényben 4 ezer forint körül van. Nyár végéig hagyhatod a cserépben, de árnyékban. Nem nagyon kell locsolni, de ne hagyd kiszáradni. Én szeptemberben szoktam kiültetni.

 3. Kedves Anna èn január végén vettem cserépben viràgüzletben egy zöldes virágú hunyort mikor ültessük ki vagy maradjon cserépben köszön

  1. Kedves Éva! Ha már nincs átfagyva a cserép, és a talaj sem fagyos, nyugodtan ki lehet most ültetni.
   Üdv:Kata

 4. Kedves Kert Anna!
  Láttam, hogy kék színű hunyor is van a honlapján. Nagyon szeretem ezt a virágot, 14 féle fajtát sikerült beszereznem. De ez a kék csodálatos. Lehet rendelni?

 5. Kedves Anna, nekem is van a kertemben hunyor, 3 éve, de még egyszer sem virágzott. Mi lehet az oka?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A bálványvirág (Dodecatheon) jellemzése, gondozása, szaporítása

Következő cikk

A nefelejcs (Myosotis) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek