A nefelejcs (Myosotis) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Be kell vallanom, a nefelejcs egyik legkedvesebb virágaim közé tartozik. Nekem nagyon sokat mond a neve is, és a növény különleges szépsége a tavaszi virágok között számomra egyik legkülönlegesebb virág. Talán mert misztérium fűződik e kedves növényhez, hiszen a monda azt tartja, hogy „a kis Jézus kiöntött mosdóvizéből nefelejcsek nőttek.” Nagyon sok énekben, népdalban megjelenik a nefelejcs virág, hiszen nem csak egy virágnév, hanem fogalommá is vált. A szerelmesek kedvelt virágának is tartják.

„Kék nefelejcs, kék nefelejcs virágzik a, virágzik a kert alján…”

Egy középkori német legendában olvashatjuk: amikor Isten már minden növényt elnevezett, egy apró virágocska odakiáltott neki: “ne feledkezz meg rólam!”- talán innen kapta szép nevét.

Világszerte elterjedt fajok a nefelejcs-fajok, az egynyári és kétnyári évelő fajokból a nemzetség körülbelül száz fajt tart számon. Új-Zéland területén jelent meg több faja, az eredeti nefelejcset pedig Európa és Ázsia területére betelepítették. A nefelejcs a borágófélék családjához tartozik, melyen belül egyaránt megtalálhatók az egyéves és évelő növények is. A legtöbb nefelejcsnek egy centiméter átmérőjű, kék vagy fehér színű, ötszirmú virága van. A virágok közepe színtől függetlenül, sárga és meghajló virágba tömörül. Könnyen szaporodó növény, főleg mocsaras, folyók menti élőhelyeken. Kedvelt tavaszi növény, melynek tudományos neve a görög nyelvből „egérfület” jelent.

A nefelejcs (Myosotis) jellemzése

A növény levelei kissé szőrösek, élénk zöldek. A nefelejcs félárnyékban érzi magát legjobban, de ha napos helyre ültetjük, alkalmazkodik környezetéhez. Nem sok gondozást igényel nevelése, száraz tavasz és nyár esetén öntözzük rendszeresen. A tápanyagban gazdag, humuszos talaj a legmegfelelőbb számára. Páradús, nedves területeken gyorsan szaporodik.

A nefelejcs (Myosotis) ültetése és gondozása

Magról könnyen terjed, néhány év alatt a kertben nagy területet meghódít, jól szaporítható. Könnyen átültethetjük, esetleges túlszaporodása esetén könnyen eltávolíthatjuk. Legalkalmasabb időpont az átültetésére az őszi időszak, amikor földlabdával együtt új helyére telepíthetjük. Telepítés után, enyhe öntözésre van szükség. Még az ősz folyamán gyökeret ereszt és tavasszal már új növényként hozza gyönyörű kék színű virágait. Tavaszi átültetésnél nagyobb az esély a növény kiszáradására, ilyenkor gyakoribb és intenzívebb öntözésre van szükség, mivel a nefelejcs aránylag nagy levelein keresztül párologtat. A növény elvirágzása után a virágok szárait tépjük ki tőből, hogy a tőlevelek fejlődésnek tudjanak indulni és szép kerek, zömök alakot alkotni.

A nefelejcs szegély és szőnyegnövényként is kiválóan alkalmas, illetve vázában, vágott virágként is díszíthetjük vele az ünnepi asztalt.

Magról szaporítását a nefelejcsnek tavasz végétől kora nyárig vethetjük kerti ágyásba. A magok előnevelését a fagyok elmúltával kezdhetjük, cserepekben jó vízáteresztő képességű földben. A csírázás tíz-húsz nap alatt megtörténik, a kikelt növényeket fokozatosan szoktassuk és a fagyok elmúltával ültessük ki eredeti helyükre. Következő évben,  már ha elszórja a magját, a szaporodás magától megtörténik.

A tavaszi hagymások közé ültetve tavasszal a sárga vagy piros tulipánok között szép látványt nyújt a kéken viruló nefelejcsszőnyeg. Szép kísérő növény, ami kitölti a tavaszi ágyás üres foltjait a hagymás növények szárai között.

Fajtaváltozatai: az erdei/kerti nefelejcs, a mocsári nefelejcs és a nagylevelű kaukázusi nefelejcs.

Total
8
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
hunyor

A hunyor (Helleborus) jellemzése gondozása és szaporítása

Következő cikk
flamingovirag

A flamingóvirág (Anthurium) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Kapcsolódó cikkek