flamingovirag

A flamingóvirág (Anthurium) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Egy méltán népszerű szobanövény a flamingóvirág, melynek népszerűségét a csodálatosan szép virágain kívül talán az adja, hogy könnyen gondozható. A flamingóvirág elterjedési területe Dél-Amerika, és egész Közép-Amerika területei. A növény a kontyvirágfélék családjához tartozó nemzetségcsoportjának egyetlen nemzetsége. A növény a tizenkilencedik század közepéig csak a Brazíliában a sűrű erdők fáin élt. A trópusi éghajlatú területek, őserdők voltak az előfordulási területei.  Napjainkban már szinte nincs olyan terület, ahol ne találkozhatnánk ezzel a különlegesen szép szobanövénnyel.

A flamingóvirág (Anthurium) jellemzése

Első ránézésre a növény hasonlít a vitorlavirágra, azonban ha jobban megnézzük a flamingóvirág levelei viaszosak, fényesek és nagyobbak. Vannak közöttük bársonytapintású levelekkel rendelkező egyedek is. Levelei sötétzöldek, körülbelül húsz centiméter hosszúak, nyelv alakúak, ívelten kihajló bőrszerűek. A levelekből fejlődnek ki a virágai melyek többnyire pirosak vagy rózsaszínűek, de mára már több színben is előfordulnak. Nem nagy a fényigénye a flamingóvirágnak, ezért a lakás területén bárhol jól elhelyezhető. Nevelhető cserépben, virágedényben, jó kiegészítője lehet a lakás bármely szegletének. Nevelésekor legyünk elővigyázatosak, mert a növény enyhén mérgező.

A flamingóvirág (Anthurium) ültetése és gondozása

A flamingóvirág szereti a meleget, ezért olyan helyet keressünk számára, ahol télen is eléri a hőmérséklet a tizennyolc fokot. Képes egész évben virágokat nevelni, ha biztosítjuk számára a megfelelő páratartalmat, a meleget és lehetőség szerint a félárnyékot. A tűző naptól védjük a növényt, de arra ügyelni kell, hogy télen is érje elegendő fény. A páratartalmat gyakori esővíz permetezéssel tudjuk biztosítani. A pangó vizet nem szereti, soha ne álljon víz alatta, nehogy elpusztuljon, inkább két öntözés között hagyjuk részlegesen a talaját kiszáradni. A növény jelzi, ha túlöntöztük, abban az esetben a leveleken vízcseppek jelennek meg, ilyenkor csökkenteni kell az öntözővíz mennyiségét.

A flamingóvirágról az elszáradt virágokat el kell távolítani, és az esetlegesen elszáradt leveleket is vágjuk le, így szép egészséges marad a növényünk. Talaját időközben szaporíthatjuk, ahhoz, hogy a szárból kifejlődött gyökerek megfelelően fejlődhessenek.

A növénynek az átültetése kétévenként célszerű, ilyenkor nagyobb cserépbe, laza tőzeges talajba ültessük. Az átültetésnél figyeljünk arra, hogy  gyökerei épek maradjanak, mivel a  gyökere könnyen törik. Az idősebb flamingóvirágok több virágot nevelnek, a növény éveinek számával szaporodik a virágok mennyisége is. A virágzás elmaradása általában akkor következik be, amikor nem megfelelő a tápanyag pótlása, ilyenkor a növénynek elfogy az ereje és nem hoz virágokat. A tápanyagot tavasztól őszig hetente egy alkalommal pótoljuk. A növényt egyaránt megviseli az is, ha túlöntözzük és az is,  ha nem kap elég csapadékot. Mindkét esetben a levelek csúcsai kezdenek elsárgulni. Túlöntözés, mint általában minden növénynél a gyökerek rothadását eredményezi. Amikor a  növény környezetében a levegő száraz, könnyen megtámadják a takácsatkák és a levéltetvek, melyeket a megfelelő  párásítással tudunk elkerülni.

A flamingóvirág (Anthurium) szaporítása

A flamingóvirágot könnyű szaporítani, mivel gyakran hoz új hajtásokat. A szaporítást elvégezhetjük, hajtásdugványozással és tőosztással is. A magról szaporításhoz sok időre van szükség, de magról is szaporítható.

Total
30
Shares
1 hozzászólás
  1. jók a leírások, ismertetők. A tápanyag utánpótlásnál hiányzik a szükséges tápanyagok leírása. Nitrogén, kálium Foszfor arány.Mikor melyiket kellene adagolni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk

A nefelejcs (Myosotis) jellemzése, ültetése, gondozása és szaporítása

Következő cikk
tuja

A tuja (Thuja) jellemzése, gondozása és betegségei

Kapcsolódó cikkek