átültetés

AZ ÁTÜLTETÉSRŐL

A szobanövények gyökerei kis helyre vannak beszorítva.
Az átültetés utántölti a tápanyagban dús földet és egészséges növekedést biztosít.

A cserépben nevelt növények gyökere kis helyre van beszorítva, nem úgy mint a kertben, vagy a vadon élő növényeknek, amelyek gyökerei szabadon fejlődhetnek és kereshetik a tápanyagokat. Nagyon fontos, hogy a növényt megfelelő méretű cserépben tartsuk és biztosítsuk a növény fejlődéséhez szükséges tápanyagokat tartalmazó virágföldet.
Az átültetést legcélszerűbb minden tavasszal elvégezni, hogy biztosítsuk a növekedési időszakra szükséges tápanyagokat a növényeink számára.

Mit jelent az átültetés?

átültetés eszközeiAz átültetés nem feltétlenül jelenti azt, hogy a növényt nagyobb cserépbe kell átültetnünk. Sok szobanövény kicsi cserépben még szebben is fejlődik, tehát sok esetben elegendő, ha az ültetőközeget megújítva és a cserepet megtisztítva helyezzük vissza növényeinket az eredeti helyükre.

Ha a növény valóban kinőtte a cserepet, át kell ültetni egy mérettel nagyobb cserépbe. A túl kicsi cserépben fejlődő növény gyökerei kibújnak a cserép alján lévő vízelvezető nyíláson vagy a talaj felszíne felett terjeszkednek.
Távolítsuk el a növényt a cserépből és vizsgáljuk meg a gyökerét: ha a gyökerek az egész földet átjárják, akkor van szükség a nagyobb cserépbe való átültetésre.

repot2

Az átültetés piszokkal jár, ezért terítsünk az asztalra és a padlóra körbe újságpapírt, ésszerűbb egyszerre több növényt is átültetni. Egy órával az átültetés előtt locsoljuk meg a növényeket, hogy azokat majd könnyebb legyen a cserépből a föld szétszóródása nélkül eltávolítani. Kis és közepes méretű növényeknél helyezzük tenyerünket a virágföld felszínére, a növény szárát ujjaink közé fogva. Fordítsuk fel a cserepet és gyöngéden ütögessük az asztal széléhez, hogy meglazuljon a földkeverék. A másik kézzel óvatosan húzzuk le a cserepet.

A nagyobb növényeket nem mindig sikerül felfordítani, ilyenkor lazítsuk meg a virágföldet körben a cserép pereménél egy tompa élű lapáttal. Fektessük a cserepet az oldalára, és ütögessük meg a cserép falát a lapát nyelével, hogy a virágföld fellazuljon. Közben forgassuk körbe a cserepet, hogy a föld mindenütt elengedje az edény falát, majd próbáljuk meg kihúzni a növényt.
Nagyobb méretű növényeknél esetleg külön tartani kell a szárat is, miközben a cserepet lehúzzuk.

Fontos a cserép tisztítása!

Fontos, hogy a cserepet alaposan kitisztítsuk átültetés előtt, nehogy bármilyen betegség átkerüljön az új földbe. Kevés mosószerrel dörzsöljük át a cserepet meleg vízben, majd öblítsük ki.

Felszíni talajcsere

felszíni talajcsereA legnagyobb cserepekben tartott szépen fejlődő, nagyméretű szobanövényeket nehéz átültetni, de többnyire nincs is szükség. Növényeink tápanyagigényét minden tavasszal nagyobb cserépbe átültetés nélkül, egyszerű felszíni talajcserével tudjuk pótolni. Kaparjuk le a régi föld tetejét egy rossz villával, majd töltsük fel a a cserepet a korábbi szintig friss, nedves virágfölddel. Könnyedén igazítsuk el és nyomkodjuk le a virágföldet, hogy a növény biztonságosan álljon a talajban.

 

Az őszi átültetés praktikáiról ebben a cikkünkben olvashat.

Total
0
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
vizijácint

A vízijácint (Eichhornia) gondozása, szaporítása, igényei

Következő cikk
öntözés

Öntözési alapismeretek

Kapcsolódó cikkek