kínai hibiszkusz

A lándzsarózsa és a kínai hibiszkusz gondozása, virágzása

lándzsarózsaA lándzsarózsa (Aechmea fasciata) a broméliák családjába tartozik. A broméliák ívelt, a középponttól sugarasan szétágazó levelei a növény középpontjába az esővizet levezetik a természetes élőhelyükön. Vastag bőrszerű leveleikkel központi vízgyűjtőt tölcsért formáznak.

A broméliák Dél-Amerikában a fákon tenyésznek, az ágakat felhasználva támasztékokul és táplálékukat a tölcsérben összegyűlt rothadó szerves anyagok képezik.
A fűrészes levelű szegélyek két oldalát pettyek és ezüstös sávok tarkítják. Amikor a növény már elérte a körülbelül ötéves életkort , augusztusban egy hosszú szár kiemelkedik a tölcsérből, amely több hónapon keresztül virágzó buzogányszerű virágzatokká alakul át. A rózsaszínű virágzat fűrészes levelű fellevelekből áll, amelyek közül (rövid életű) apró kék virágok kandikálnak ki.

A lándzsarózsa virágzása, gondozása

lándzsarózsa2Kezdetben a virágzás megindításához huszonhárom fok fölötti hőmérsékletet igényel, de amikor beindult a virágzás, tizenöt-huszonegy fok átlagos hőmérséklet elegendő ahhoz, hogy a növény jól érezze magát. A téli időszakban a tizenkettő-tizennyolc fok közötti hőmérséklet a legmegfelelőbb.

Nyárra gondoskodjunk, hogy világos, de nem a közvetlen napsugárzásnak kitett helyre állítsuk, mivel a közvetlen nap melege megperzselheti a leveleket. Nyáron öntözzük bőségesen, szereti a vizet, a tölcsér legyen friss vízzel feltöltve. Nyáron naponta permetezzük vízzel a leveleket, mivel a növénynek megfelelő páratartalomra van szüksége.

lándzsarózsa3Télen tartsuk nedvesen a földkeveréket, de vigyázzunk a túlöntözésre. Késő tavasztól, kora őszig van szüksége a növénynek káliumtartalmú műtrágyázásra, melyet három hetente végezzünk.

A lándzsarózsa ritkán igényel átültetést, bár kiterjedt gyökérrendszert fejleszt, átültetésre csak akkor van szükség, ha a gyökérzet már az egész cserepet kitöltötte.
A tölcsérből a vizet két havonta öntözzük ki és újra töltsük fel, kemény csapvíz helyett lehetőleg esővizet használjunk, főleg a növekedési időszakban.

A kínai hibiszkusz (Hibiskus rosa sinesis) gondozása, virágzása

hibiszkA változatos és dekoratív trópusi cserje a kínai hibiszkusz, alkalmas a lakásban és egyaránt a szabadban nevelésre is, de erkélyen is kiválóan érzi magát.
A sötét, dús örökzöld lombozat elbűvölően ragyog, ezzel még jobban kiemeli a júniustól szeptemberig nyíló virágok szépségét. A papírszerű virágok akár tizenhárom centiméter átmérőt is elérik, melyek sötét bíborvörös színben pompáznak, a hosszú vörös porzószálak csúcsán arany színű portokokkal.

Különböző elnevezésű változatai telt, vagy szimpla virágainak színe sokszínű árnyalatig terjedhet.
A hibiszkusz majd két méter magasra megnő, de a visszametszést meghálálja növekedéssel és virágzással.
A cserjék nagyon hosszú életűek, akár huszonöt évig is élhetnek.

Gondozás, virágzás

A kínai hibiszkusz szereti a mérsékelten meleg környezetet, akkor fejlődik legjobban, amikor a nappali hőmérséklet huszonegy fok körül van. Vigyázzunk, hogy télen se legyen tizenhárom foknál hűvösebb.

kínai hibiszkusz

Óvjuk a forró nyári naptól, de arra ügyeljünk, hogy naponta legalább négy órán keresztül érje közvetlen napfény. Bőségesen öntözzük növekedési időszakban, földjét tartsuk állandóan jó nyirkosan. Időnként permetezzük meg friss vízzel a leveleket, de vigyázzunk, hogy a szirmokat ne érje víz.
Télen az öntözés kíméletes legyen, a hely vagy hőmérséklet változásra a bimbókat elveszítheti, ami akkor is bekövetkezhet ha túl száraz vagy nem megfelelő a tápanyag utánpótlása.

A hibiszkusz papírvékony virágai, jellegzetesen kiemelkedő porzószálaikkal egész nyáron, júniustól szeptemberig virágoznak.

Total
1
Shares
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Előző cikk
gerberatermesztés

Vágott virágok: a szegfű és a gerbera

Következő cikk
rozmaring

A rozmaring gondozása, termesztése, betakarítása és fajtái

Kapcsolódó cikkek